Home         Oferim publicitate         Firme pe internet         Anunturi pe internet         Login

RECOMANDAM


PUBLICITATEMENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM

Sarbatori religioase la crestini:           Calendar crestin ortodox ianuarie 2007

Sinaxar, ianuarie 2007, vietile sfintilor: Aducerea moastelor sfantului Ioan Gura de Aur; Pomenirea preacuviosului nostru parinte Efrem Sirul; Aducerea moastelor sfantului mucenic Ignatie;

Sinaxar 27 Ianuarie: aducerea moastelor sfantului Ioan Gura de Aur

Sinaxar, ianuarie 2007, sfantul Ioan Gura de Aur, vietile sfintilor, sfinti, calendar crestin ortodox, biserica ortodoxa  Acest dumnezeiesc parinte al nostru, de trei ori fericit, Ioan Gura de Aur, a fost mare luminator si invatator al lumii. El nu trecea cu vederea nedreptatea si nu cauta la fata oamenilor. Astfel chiar pe imparateasa Eudoxia a infruntat-o pentru faradelegile si nedreptatile ce le facea, printre altele si pentru chipul tiranic cu care luase via unei vaduve, numita Calitropia. De aceea a fost izgonit de doua ori din scaun, si iarasi a fost chemat la pastoritii sai. Dar a treia si cea din urma oara, a fost trimis la Cucus. De aici l-au dus la Aravissos si apoi la Pitius, orase nu numai lipsite de cele trebuincioase, dar si totdeauna pradate de isauri, vecinii lor. Deci, aflandu-se acest mare parinte si inger in trup acolo in Pitius, a fost chemat de Domnul si Stapanul tuturor si s-a mutat la vesnicele locasuri, in anul 407. Iar sfintele lui moaste au fost ingropate in Comane, impreuna cu moastele sfintilor mucenici Vasilisc si Luchian. Curand dupa ingroparea sfantului parinte Ioan Gura de Aur, Arcadie imparatul a parasit viata pamanteasca impreuna cu sotia sa Eudoxia, urmandu-le la imparatie fiul lor Teodosie. Mai tarziu a ajuns patriarh al Constantinopolului, cu alegerea tuturor, Proclu, ucenicul si slujitorul sfantului Ioan. In al patrulea an al patriarhatului si dupa treizeci si trei de ani de la adormirea sfantului Ioan Gura de Aur, Proclu a induplecat pe imparatul Teodosie sa trimita sa aduca moastele sfantului. Dar sfantul nevrand sa se lase induplecat, si stand nemiscat, imparatul a trimis o epistola de rugaminte, pe care au asezat-o pe sicriul Sfantului.

Deci, cand au dus scrisoarea aceasta si au pus-o pe racla sfantului, sfantul indata s-a lasat usor. Purtatorii raclei au ridicat racla si au purtat-o fara osteneala. Cand au ajuns de cealalta parte de Constantinopol, a trecut imparatul, cu tot senatul si patriarhul cu tot clerul, si au pus racla ce era cu trupul sfantului intr-o corabie imparateasca. Dar iscandu-se furtuna pe mare, celelalte corabii s-au imprastiat in toate partile, numai corabia cu trupul sfantului s-a abatut la via vaduvei aceleia, pe care o napastuise Eudoxia, precum s-a spus mai inainte. Iar daca s-a dat vaduvei indarat via, indata valurile marii s-au linistit. Moastele sfantului au fost duse mai intai la biserica apostolului Toma, numita a lui Amantie; dupa aceea la biserica sfintei Irina si aici au fost puse in sintronul sau.

Dupa aceasta racla cu sfintele moaste a fost ingropata in pamant, in altar, unde se afla si acum, iar cand se savarsea sfanta Liturghie, se faceau minuni mari. Asa stie Dumnezeu sa mareasca pe aceia, care il slavesc prin vietuirea lor.

Dupa citiva ani petrecuti in Edesa, Sfantul Efrem se intoarse sa traiasca in pustiu. Cum auzise laudele aduse virtutilor Sfantului Vasile, Dumnezeu ii arata intr-o revelatie ca Episcopul Cezareei se asemana cu o coloana de foc care unea pamantul cu cerul. Fara sa mai zaboveasca, Efrem pleca spre Capadocia. Ajunse in Cezarea in ziua Bobotezei si intra in biserica in momentul in care era oficiata Sfanta Liturghie. Desi nu intelegea greceste, fu cuprins de admiratie vazindu-l pe marele Episcop propovaduind, caci vedea un porumbel alb pe umarul acestuia, care ii soptea la ureche cuvinte dumnezeiesti. Acelasi porumbel ii vesti Sfantului Vasile prezenta in multime a umilului ascet sirian. Trimise dupa el, vorbira cateva minute in Altar si, ca raspuns la cererea lui, primi de la Dumnezeu ca Efrem sa vorbeasca dintr-odata in greceste ca si cum ar fi cunoscut aceasta limba dintotdeauna. Apoi il ordona Diacon, si il lasa sa plece in patria lui.

In acele timpuri incepu un lung sir de razboaie intre Romani si Persi (intre 338 si 387), in tot regatul persecutii fara indurare fura organizate impotriva crestinilor, considerati drept aliati ai romanilor. Afland in pustiu de suferintele fratilor sai, Sfantul Efrem se intoarce atunci la Nisibe pentru a le veni in ajutor prin faptele si cuvintele sale. Inca din copilarie ii fu revelata chemarea lui Dumnezeu, printr-o viziune cu o vita de vie roditoare crescand de la gura sa si umpland intreg pamantul. Toate pasarile cerului veneau sa se aseze si sa se indestuleze din fructele sale si cu cat ciuguleau mai mult cu atat via se umplea de struguri. Harul Duhului Sfant il umplea cu o asemenea abundenta incat atunci cand se adresa poporului limba sa nu mai prididea sa profereze gandurile ceresti pe care i le inspira Dumnezeu, si parea ca prins de balbaiala. De aceea adresa lui Dumnezeu aceasta rugaciune surprinzatoare: "Retine, Doamne, valurile harului tau!"

Cand nu se ocupa cu invatatul altora pentru a intari credinta impotriva paginilor si ereticilor, se punea cu umilinta in serviciul tuturor, ca un adevarat diacon, asemeni lui Hristos care s-a facut "slujitorul" nostru.

Astfel, smerindu-se, refuza mereu inaltarea la Preotie. Virtutile sale, rugaciunea sa, roadele contemplarilor si meditarilor sale, tot harul pe care i-l dadea Dumnezeu, nu il pastra pentru el insusi, ci impodobea cu el Biserica, Mireasa lui Hristos, ca o coroana de aur batuta cu pietre scumpe. La asediul orasului Nisibe in 338, orasul fu eliberat datorita rugaciunii sale si a Sfantului Iacob. Dar dupa mai multe razboaie, cazu in final in mina crudului suveran al Persilor, in 363. Refuzand sa traiasca sub dominatie pagina, Sfantul Efrem si multi alti crestini plecara atunci spre Edesa. Isi petrecu acolo ultimii zece ani din viata, si - pentru a continua opera inceputa in scoala de exegeza fondata la Nisibe de Sfantul Iacob - propovaduia la Scoala din Edesa, care fu numita "Scoala Persilor". Atunci a redactat cea mai mare parte a admirabilelor sale lucrari, in care cunoasterea pe care o avea intr-ale celor ale lui Dumnezeu si a Sfintelor Dogme imbraca podoaba de splendoare a unei limbi poetice inegalabile. Se spune ca ar fi compus in grai sirian peste trei milioane de versuri: comentarii ale aproape tuturor cartilor Sfintei Scripturi, tratate impotriva ereziilor, Imnuri inchinate Raiului, Fecioriei, Credintei, marilor Minuni ale Mantuitorului si ale Sarbatorilor Anului. Mare parte din aceste imnuri a servit la compunerea Cartilor Liturgice ale Bisericii de limba siriana, de unde numele care i s-a dat de "Lira a Sfantului Duh" si "Doctor al universului". Alte tratate, foarte numeroase, ne-au fost transmise in greceste. Ele vorbesc cu precadere de cainta, asceza si virtutile calugariei

Dupa ce a organizat ajutoarele in cetate in vremea foametei din 372, Sfantul Efrem isi incredinta sufletul lui Dumnezeu, in 373, inconjurat de un mare numar de calugari si asceti iesiti din manastirile lor, din pustiul lor, din pestera lor, pentru a lua parte la ultimele clipe ale sale. Le lasa un testament emotionant, plin de smerenie si de cainta, in care cere staruitor tuturor celor care il iubesc sa nu il cinsteasca prin ceremonii funerare marete, ci sa ii depuna trupul in groapa strainilor, daruindu-i, drept flori si miresme, ajutorul rugaciunilor lor.

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • pomenirea sfintei Marciana imparateasa, cea socotita intre Sfintii Apostoli;
 • pomenirea cuviosului Claudin, care in pace s-au savarsit;
 • pomenirea cuviosului Petru Egipteanul, care, ajungand la adanci batraneti, in pace s-a savarsit;
 • pomenirea sfantului noului mucenic Dimitrie, care a marturisit in Constantinopol, in anul 1784, si care de sabie s-a savarsit;

  Sinaxar 28 Ianuarie: Pomenirea preacuviosului nostru parinte Efrem Sirul

Sinaxar, ianuarie 2007, preacuviosul parinte Efrem Sirul, vietile sfintilor, sfinti, calendar crestin ortodox, biserica ortodoxa   Acest astru stralucitor al Bisericii a rasarit in Orient in indepartata cetate Nisibe (Mesopotamia) prin anul 306. Inca din frageda tinerete fu alungat din casa parinteasca de catre tatal sau - preot pagan - din cauza ca iubea Religia Crestina. Fu primit de Sfantul Episcop Iacob (praznuit in 13 ianuarie) care il invata sa iubeasca virtutile si sa se dedice neincetat meditarii asupra cuvantului lui Dumnezeu. Invatatura Sfintei Scripturi aprinse in el o flacara care il facu sa dispretuiasca bunurile si grijile acestei lumi pentru a-si inalta sufletul catre bucuria bunurilor ceresti. Credinta si increderea sa in Dumnezeu, de neclintit precum muntele Sionului, il facura sa adopte un mod de viata nemaipomenit. Avea o curatenie a trupului si a sufletului care depasea limitele naturii umane si care il facea sa tina sub stapinire toate miscarile sufletului sau, nelasind nici un gand urat sa se itzeasca in mintea sa. La sfirsitul vietii sale recunostea ca nu a vorbit niciodata de rau pe nimeni si nici nu a lasat sa scape din gura lui o singura vorba fara noima.

Lepadandu-se de toate, precum Apostolii, luptandu-se ziua cu foamea si noaptea cu somnul, invaluindu-si faptele precum si vorbele in sfanta smerenie a lui Hristos, primi de la Dumnezeu harul caintei si al lacrimilor neincetate, intr-o asemenea masura incat el ocupa in Corul Sfintilor locul ales de "dascal al caintei". Printr-o minune ce se face cunoscuta doar celor care se jertfesc cu totul Domnului, ochii sai fusesera transformati in doua izvoare nesecate de lacrimi. Ani intregi, zi si noapte, aceste ape luminoase, purificatoare si purtatoare de sfintenie, acest al doilea botez al lacrimilor, nu incetara sa curga din ochii sai, transfigurandu-i fata intr-o sclipire limpede, in care se oglindea prezenta lui Dumnezeu. Plangea fara incetare pentru pacatele sale sau ale oamenilor, si uneori, cand se lasa purtat de contemplarea minunatiilor pe care Dumnezeu le-a facut pentru noi, plansul sau se preschimba in lacrimi de bucurie. Ca un cerc misterios, in care nu ne putem da seama unde e inceputul nici sfarsitul, gemetele nasteau in el lacrimile; lacrimile, nasteau rugaciunea; rugaciunea nastea propovaduirea, care era intrerupta de noi tinguiri. Citind incintatoarele sale discursuri despre cainta sau descrierile atat de realiste ale Judecatii de Apoi, chiar si inimile cele mai impietrite nu pot sa nu se inmoaie. Pentru multe generatii si pana in ziua de azi, lecturile din Sfantul Efrem au facut sa curga multe lacrimi, deschizand pacatosilor calea pocaintei si a crestinarii.

La ceva timp dupa Botezul sau, pe la varsta de 20 de ani, Efrem se retrase in pustiu, fugind de agitatia orasului pentru a sta de vorba in liniste cu Dumnezeu si pentru a trai in preajma Ingerilor. Trecea dintr-un loc in altul, neinrobit de nimic, indreptandu-se intr-acolo unde il conducea Duhul Sfant, spre ajutorul lui si al fratilor sai. Astfel ajunse in cetatea Edesa in pelerinaj, fiind in cautarea unui om sfant cu care sa duca o viata de calugarie. Intalnind in calea sa pe o femeie desfranata, el se prefacu atunci ca ii accepta propunerile si, spunandu-i sa il urmeze, o conduse spre piata publica, in loc sa caute un loc retras potrivit pacatuirii. Prostituata ii atrase atentia: "De ce ma aduci aici? Nu te rusinezi sa te vada lumea?" Sfantul ii raspunse: "Nefericito, te temi de ochii oamenilor: de ce nu te temi de privirea lui Dumnezeu care vede totul si care va judeca in ultima zi faptele noastre si gandurile noastre cele mai ascunse?". Cuprinsa de teama, femeia se cai si se lasa condusa intr-un loc care sa fie de ajutor mantuirii ei.

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • pomenirea cuviosului nostru parinte Paladie;
 • pomenirea cuviosului nostru parinte Iacov Sihastrul;
 • pomenirea celor doua sfinte mucenite, maica si fiica, care de sabie s-au savarsit;
 • pomenire Sfintei Haris, careia taindu-i-se picioarele, s-a savarsit;
 • pomenirea Preacuviosulu Parintelui nostru Isaac Sirul, episcop de Ninive;

 Sinaxar 29 Ianuarie: aducerea moastelor sfantului mucenic Ignatie

Sinaxar, ianuarie 2007, sfantul mucenic Ignatie, vietile sfintilor, sfinti, calendar crestin ortodox, biserica ortodoxa  Sfantul mucenic Ignatie, urmasul apostolilor, a fost al doilea episcop al Antiohiei; si impreuna cu Policarp, episcopul Smirnei, au fost ucenici ai Evanghelistului Ioan, cuvantatorul de Dumnezeu. Sfantul Ignatie a fost adus inaintea imparatului Traian, a rabdat tot felul de chinuri si de incercari si a biruit. Apoi a fost trimis la Roma sa lupte cu fiarele, care l-au sfasiat si l-au mancat. Cativa crestini au adunat cinstitele si sfintitele ramasite cazute din gura leilor si le-a adus de la Roma la Antiohia, dandu-le fratilor, ca un dar dorit. Acestia au asezat cu toata cinstea aceste sfinte moaste in pamant. Biserica praznuieste cu bucurie sarbatoarea Aducerii moastelor sfantului Ignatie Teoforul.

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • pomenirea sfintilor sapte mucenici, care s-au savarsit in Samosata: Filotei, Iperehie, Aviv, Iulian, Romano, Iacob si Parigorie;
 • pomenirea sfintilor mucenici Silvan episcopul, Luca diaconul si Mochie citetul;
 • pomenirea sfintilor mucenici Sarvil si Vevea sora lui, care au patimit in Edesa;
 • pomenirea sfantului sfintitului mucenic Varsemeu, episcopul Edesei;
 • pomenirea cuviosului nostru parinte Afraat;
 • pomenirea cuviosului nostru parinte Achepsima;
 • pomenirea sfantului noului mucenic Dimitrie Hiotul, care a patimit la anul 1802;

RECOMANDAM


PUBLICITATE
VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      27.Sep.2022

Ziua:27097 ramase
Saptamana:3913 ramase
Luna:93 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Traditii si sarbatori la crestini pe saptamani, Sfanta Biserica Ortodoxa, Sfintii Apostoli, Sfintii Parinti, credinta ortodoxa, crestinii, vietile sfintilor, viata sfintilor, sinaxar, calendar crestin ortodox, sinaxar 27 ianuarie, sinaxar 28 ianuarie, sinaxar 29 ianuarie 2007 la www.util21.ro
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT