Home         Oferim publicitate         Firme pe internet         Anunturi pe internet         Login

RECOMANDAM


PUBLICITATEMENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM

Sarbatori religioase la crestini octombrie 2007       Calendar crestin ortodox

Sinaxar, octombrie 2007, vietile sfintilor: Pomenirea Acoperamantului Preasfintei noastre de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioarei Maria. ; Pomenirea Sfantului sfintitului Mucenic Ciprian vrajitorul si a sfintei Iustina fecioara. ; Pomenirea Sfantului sfintitului Mucenic Dionisie Areopagitul. ; Pomenirea celui dintru sfinti parintelui nostru, Ierotei, episcopul Atenei. ; Pomenirea Sfintei Mucenite Haritina. ; Pomenirea Sfantului maritului Apostol Toma, numit Geamanul. ; Pomenirea Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah. ; Pomenirea Preacuvioasei Maicii noastre Pelaghia, care mai inainte a fost desfranata. ; Pomenirea Sfantului Apostol Iacov al lui Alfeu. ; Pomenirea Sfintilor Evlampie si Evlampia.

Sinaxar 1 octombrie: Pomenirea Acoperamantului Fecioarei Maria.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Acoperamantului Preasfintei noastre de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioarei Maria. Trebuie sa stim ca acest praznic a inceput a se praznui pentru o pricina ca aceasta: in zilele imparatului Leon cel intelept in Constantinopol, spre o duminica, facandu-se priveghere de toata noaptea in sfanta biserica Vlaherna a Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, in intaia zi a lunii octombrie, si multimea poporului stand inainte, ca la patru ceasuri de noapte fiind, Sfantul Andrei cel nebun pentru Hristos si-a ridicat ochii in sus impreuna cu ucenicul sau, Fericitul Epifanie, si au vazut pe Imparateasa cerului, pe ocrotitoarea a toata lumea, pe Preasfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, stand in vazduh si rugandu-se, stralucind cu lumina si acoperind pe popor cu cinstitul sau omofor, inconjurata de osti ceresti si de multime de sfinti, care stateau in haine albe cu cucernicie imprejurul ei; din care doi erau mai alesi, Sfantul Ioan inaintemergatorul si Evanghelistul Ioan. Iar cele cu umilinta graiuri ale rugaciunii ei catre iubitul sau fiu, si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, acestea s-au auzit: "Imparate ceresc, primeste pe tot omul cel ce Te slaveste pe Tine, si cheama in tot locul preasfant numele Tau; si unde se face pomenirea numelui meu, acel loc il sfinteste, si preamareste pe cei ce Te preamaresc pe Tine, si pe cei ce cu dragoste ma cinstesc pe mine Maica Ta. Primeste-le toate rugaciunile si fagaduintele si-i izbaveste din toate nevoile si rautatile". Stiind si noi pe solitoarea si acoperitoarea noastra, sa nazuim catre dansa cu umilinta strigand: "Acopera-ne pe noi cu acoperamantul tau, Preasfanta Fecioara, in ziua rautatilor noastre; acopera-ne in toate zilele noastre, iar mai ales in ziua cea rea cand sufletul de trup se va desparti, de fata sa ne stai intru ajutor, si sa ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din vazduh, cele de sub cer, si in ziua infricosatoarei judecati, sa ne acoperi pe noi intru ascunsul Acoperamantului tau".

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • pomenirea Sfantului Apostol Anania.
 • pomenirea Sfintilor Mucenici Mihail din Manastirea Zovei si a celor cu dansul, 36 de sfinti monahi, care au marturisit in Eparhia Sevastopolei.
 • Sfintii sase preacuviosi mucenici, care de sabie s-au savarsit.
 • pomenirea Preacuviosului parintelui nostru Roman Melodul, facatorul de condace.
 • Sfantul Mucenic Domnin.
 • Cuviosul Ioan cantaretul cel numit Cucuzel, care s-a nevoit in hotarele Lavrei celei mari din Atos, cu pace s-a savarsit.
 • pomenirea de icoana Maicii Domnului zisa Kasperov.
 • Cuviosul Grigorie Domesticul care in acea mare Lavra a Atonului (Muntele Athos) s-a nevoit si o moneda de aur de la Nascatoarea de Dumnezeu a primit, cu pace s-a savarsit.

Sinaxar 2 octombrie: Sfantul Mucenic Ciprian si sfinta Iustina fecioara.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Sfantul sfintitul Mucenic Ciprian vrajitorul si sfinta Iustina fecioara. Acesta era din Antiohia Siriei in vremea imparatului Deciu (catre 250), de bun neam si bogat, filozof si vrajitor cumplit. Si a fost castigat la credinta cea intru Hristos de catre Iustina fecioara si crestina, care pe toate demonicele lui lucrari ca pe o panza de paianjen le-a sfaramat, fiind si ea din Antiohia. Caci un barbat oarecare elin, numit Aglaid, de dragostea frumusetii ei ranindu-se si neajungandu-si scopul a venit la Ciprian; iar acesta de trei ori trimitand demonii catre tanara, n-a izbutit nimic. Deci dupa ce a cunoscut ca mestesugul sau este neputincios, s-a botezat si, arzand vrajitorestile sale carti, a crezut in Domnul. Apoi a fost facut episcop si pe multi povatuindu-i la credinta lui Hristos, a fost prins impreuna cu Iustina de catre stapanitorul Damascului, si strujindu-li-se coastele au fost bagati in cazan de fier; si fiind trimisi la Nicomidia li s-au taiat capetele. Iar marele Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu, nu pe altul, ci pe acesta il numea iubit Fecioarei. Si se savarseste soborul lor la locul muceniciei, care se afla de acea parte, la locasurile lui Solomon.

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • pomenirea Preacuviosului parintelui nostru Teofil Marturisitorul.
 • pomenirea Sfantului nou Mucenic Gheorghe, care la Carageas a marturisit, in anul 1794 si care de sabie s-a savarsit.
 • pomenirea sfintilor mucenici David si Constantin, printi din Georgia.

Sinaxar 3 octombrie: Pomenirea Sfantului Mucenic Dionisie Areopagitul.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Sfantului sfintitului Mucenic Dionisie Areopagitul. Acesta, intrecand pe toti cu bogatia, cu slava, cu mintea si cu intelepciunea, era unul din sfetnicii Areopagului, dar fiind convins de marele Pavel, s-a botezat si a fost hirotonit episcop. Fiind invatat tainele cele de negrait si dumnezeiesti de inteleptul Ierotei, a lasat si carti minunate si foarte inalte. Insa acest sfant Dionisie talcuind si Tipicul bisericestii oranduieli, dupa aceea s-a dus spre partile Apusului, pe vremea imparatiei lui Domitian si aratand multe minuni, i s-a taiat capul in cetatea Parisului. Si primindu-si capul in mainile sale, a umblat doua mile de loc pe picioarele sale, facand ca sa se minuneze cei ce il vedeau, si nu l-au lasat pana nu s-a intalnit cu o femeie anume Catula. Si oprindu-se din dumnezeiasca pronie, l-a pus in palmele ei ca un odor. Asijderea si ucenicii sai, Rustic si Elefterie, taindu-li-se capetele si aruncandu-li-se trupurile impreuna cu mucenicescul trup al sfantului propovaduitor ca sa-l manance fiarele cele salbatice si pasarile. Oarecare credinciosi le-au luat si le-au ascuns pentru frica ce era atunci de ucigatori; si dupa ce s-au dus aceia, le-a asezat Fericita Catula intr-o casa, la trei ale lunii octombrie. Era la statul trupului om de mijloc, uscativ, albenet, cam galben, putinel cam scobit la nari, cu sprancenele dese, cu ochii adanciti si cu urechile mari, carunt paros, cu barba cam lunga si rara putinel, cam pantecos, degetele mainilor lungi. Si se savarseste soborul lui in preasfanta marea Biserica.

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Sfintii Mucenici Rustic si Elefterie, ucenicii sfantului Dionisie Areopagitul.
 • Sfantul Mucenic Dionisie si cei cu dansul 8 mucenici.
 • Preacuviosul Ioan Hozevitul, episcopul Cezareii.
 • Sfantul Mucenic Teoctist.
 • Sfantul Mucenic Teaghen.
 • Sfantul Mucenic Teotechi.

Sinaxar 4 octombrie: Pomenirea celui dintru sfinti Ierotei, episcopul Atenei.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - parintele nostru, Ierotei, episcopul Atenei. Acesta a fost, impreuna cu Dionisie Areopagitul, unul din cei noua sfetnici ce erau la Areopag. Deci fiind invatat ale credintei de catre Sfantul Apostol Pavel, a fost hirotonit episcop al Atenei. Acesta a invatat pe marele Dionisie credinta in Hristos, si a fost si incepator al cantarilor la Adormirea si la ingroparea Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, in adunarea Sfintilor Apostoli. El era cu totul instrainat si departat cu sufletul de cele pamantesti, si aratat catre toti la care se vedea si se auzea, ca este cuprins de dumnezeire, si de Dumnezeu laudator. Deci, vietuind, bine placut inaintea lui Dumnezeu si veselind pe Dumnezeu cu faptele sale bune, catre Domnul s-a mutat.
Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Sfanta Mucenita Domnina si fiicele ei Verina si Prosdoca.
 • Sfintii Mucenici Faust, Gaiu, Eusebiu si Herimon diaconii.
 • Preacuviosul Parintele nostru Ammun Egipteanul.
 • Sfantul mucenic Audact, si Calistena, fiica lui.
 • Sfantul mucenic Petru din Capitoliu.

Sinaxar 5 octombrie: Pomenirea Sfintei Mucenite Haritina.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Sfinta Mucenita Haritina. Aceasta a fost pe vremea imparatului Diocletian si a lui Dometie comitul, slujnica fiind a unui oarecare Claudie, de care afland comitul ca este crestina, a scris stapanului ei sa o trimita la dansul sa-i faca cercetare, caci este crestina si intoarce pe multi la credinta crestineasca. Iar stapanul sau intristandu-se s-a imbracat cu sac si o plangea, iar ea mangaindu-l ii zicea: "Nu te mahni, domnul meu, ci te bucura, ca si pentru pacatele mele si pentru ale tale voi fi socotita jertfa bine-primita lui Dumnezeu". Deci zicand si el: "Pomeneste-ma si pe mine la Cerescul Imparat", o trimise la comitul, la care sosind si pe Hristos marturisind, i-au ras capul, i-au turnat pe cap jaratic de carbuni aprinsi si cu frigari de fier inrosite i-au impuns sanii si coastele, apoi i-au legat o piatra grea si au aruncat-o in mare si iesind vie s-a aratat iarasi comitului si mult chinuind-o si scotandu-i unghiile de la maini si de la picioare din radacina si dintii, si-a dat duhul la Dumnezeu.Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Sfanta Mucenita Metodia din Kimolo.
 • vedenia lui Cosma Monahul, infricosatoare si folositoare.
 • Sfanta Mucenita Mamelhta.

Sinaxar 6 octombrie: Pomenirea Sfantului Apostol Toma, numit Geamanul.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Sfantul maritul Apostol Toma, numit Geamanul. Acesta propovaduind cuvantul lui Dumnezeu, la midieni, la parti, la persi si la indieni, a fost inchis de Smideu imparatul, caci crezu printr-insul Uazan fiul sau si Tertia femeia lui, Migdonia si Narca. Drept aceea l-a si dat pe mainile a cinci ostasi, care suindu-l intr-un munte, l-au junghiat cu sulitele, si asa s-a petrecut in Domnul.
Inca traind apostolul, a trecut in India, cu un negutator anume Avan, si au gazduit la o casa in Andrapole. Tocmai atunci avea nunta mai-marele cetatii aceleia, care isi marita o fiica si se veseleau toti cati se intamplasera acolo. Apostolul sezuse la masa mai jos decat altii, si ospatandu-se toti ceilalti, numai el nu manca, ci fiind in grija si pe ganduri, se pazea pe sine si sedea linistit. Iar una din slugi, ingamfandu-se, a dat sfantului o palma peste obraz, zicandu-i: "Daca ai venit la nunta, nu sedea posomorat, ci te bucura si te veseleste impreuna cu ceilalti oaspeti". Iar apostolul a zis aceluia ce i-a dat palma: "Sa-ti ierte Domnul greseala in veacul viitor, iar in acest de acum, mana care s-a intins fara de cale asupra mea, sa o imparta fiarele salbatice, pentru a multora invatatura si certare". Si indata dupa cuvant, alergand acela ca sa aduca apa, sa dreaga vinul cu apa, fiind paharnic, a iesit o fiara ce pandea acolo la fantana, de l-a sfasiat si a murit. Atunci un caine gasind in drum mana ce lovise pe sfantul si luand-o in gura a intrat cu ea unde era masa, ca si cum ar fi aratat tuturor pedeapsa ce a luat acela pentru lovirea ce a dat apostolului.
Si mirandu-se toti cati erau acolo a cui sa fie mana aceea, o oarecare femeie evreica ce canta cu fluierul la nunta, a strigat cu glas mare si a zis: "Mare taina ni s-a aratat astazi, nuntasilor! Sau Dumnezeu, sau apostolul lui Dumnezeu, a vrut sa sada impreuna cu noi la masa; pentru ca eu cantand cu fluierul si veselindu-va, am auzit pe un om de o limba cu mine, care a zis evreieste catre paharnicul ce l-a lovit: "Mana ta cea dreapta ce m-a lovit, sa fie rupta de caini in viata aceasta, pentru ca sa vada toti si sa se intelepteasca". Si iata ca s-a infaptuit cuvantul lui". Si au aflat toti minunea aceasta, si a ajuns si la urechile stapanitorului. Acesta dupa ce a trecut nunta, chemand pe apostol, ii zise: "De vreme ce stii prin blestemul tau a pricinui moarte, arata si puterea rugaciunii tale, la fiica mea pe care o am dat astazi". Deci primind apostolul acesta bucuros, intra in camara cea de nunta, si intarind pe tineri spre curatenie, si convingandu-i ca sa urasca dulceata poftei trupesti, dandu-i in seama lui Dumnezeu s-a dus de acolo. Deci peste putina vreme a vazut mirele pe un oarecare, ce semana cu apostolul, si vorbea cu mireasa, si parandu-i-se ca este Toma, ii zise: "N-ai iesit tu mai inainte decat toti? Dar cum iarasi ai venit?" Iar cel ce se aratase zise: "Eu nu sunt Toma, ci dupa har frate ii sunt lui, si cine va urma dupa Mine ca dansul, lepadandu-se de lume, va fi la a doua nastere nu numai frate, ci si dimpreuna mostenitor imparatiei Mele". Si zicand aceasta s-a facut nevazut.
Deci, aceia pazind la sine cuvantul ca un margaritar, au facut rugaciune toata noaptea, catre cel ce li se aratase, iar dimineata s-au dus tatal si socrul la casa in care se culcau tinerii, si aflandu-i sezand osebiti, s-au mahnit, si intreband pricina, pentru ce sed osebiti, ei au zis: "Ne rugam, ca sa se tina aceasta osebire intre noi pana la sfarsit, ca sa ramanem nedespartiti la vremea cununiilor in camara de nunta cea vesnica, dupa fagaduinta celui ce ni s-a aratat in asemanarea strainului. De aceasta tulburandu-se tatal si socrul, fagaduira daruri ca sa fie gasit inselatorul acela, sa fie adus inainte, si trimitand cautau pe cel ce se aratase. Iar cercetatorii dupa cuvantul psalmistului, s-au stins iscodind multe caci cel ce se aratase tinerilor, nu se afla in chip vazut, iar in chip nevazut aratandu-se noilor sai ucenici, ii intarea. Fiindca tinerii rugau pe Domnul, ca sa imblanzeasca mania tatalui si socrului lor, si sa-i invredniceasca a cunoaste credinta cea adevarata, auzindu-i Dumnezeu, a randuit ca si acela sa se faca crestin. Si a fost invatat de catre insisi tinerii cinstirea de Dumnezeu, si a crezut in Hristos cu tot sufletul. Iar dupa ce s-a facut aceasta, auzind acesti ispititi ucenici ai lui Hristos, cum ca Toma zaboveste in India, au mers la el cu sarguinta si s-au desavarsit cu sfantul Botez; acestia apoi altora s-au facut propovaduitori ai Sfintei Evanghelii.
Iar cand a mers apostolul Domnului la Gundafor imparatul Indiei, l-a intrebat acesta ce mestesug stie, la lemn sau la pietre a lucra? Apostolul raspunse ca la lemn stie a face pluguri, juguri, carme si vasle; iar la pietre, coloane, temple si case imparatesti. Atunci imparatul zise: "Oare, putea-vei sa-mi faci niste palate dupa voia mea la locul care imi va placea? Apostolul zise ca poate; si se tocmira si fara sa-si faca grija, porunci sa se dea apostolului aur, ca sa ia cele ce-i trebuie si sa puna temeliile, aratandu-i si locul. Insa apostolul zise: "Acum, imparate, nu este vreme a zidi cineva, ci in luna lui octombrie". Aceasta mi se pare sa o fi zis apostolul, pentru rasplatirea ce este sa se dea in veacul cel viitor, pentru cele ce am facut in viata; si asa prea lesne indupleca firea imparatului, mai ales ca lua in mainile sale si dreptarul si desemna cu mestesug locul de construit, si-l linisti ca sa nu aiba nici o grija. Deci mirandu-se imparatul de istetimea apostolului, dandu-i si de cheltuiala de ajuns, se intoarse la casa sa. Iar apostolul imparti tot aurul la saraci, si ca un apostol facu imparatului case nefacute de mana de om, in curtea celor intai-nascuti. Deci trecand catva timp, imparatului ii era aminte sa stie despre lucru, si auzind ca lipsea numai acoperisul de bucurie socotind ca este adevarata vestea, trimise si alta masura de aur la apostol, zicand sa-i faca acoperisul foarte frumos si mai curand. El iarasi luand aurul, isi ridica mainile si ochii catre cer, si zise: "Multumescu-Ti Iubitorule de oameni, ca in multe feluri de chipuri stii si randuiesti mantuirea fiecaruia; si aflandu-se tot in acel gand, il imparti tot la cei lipsiti. Deci in cele din urma, unii din cei ce se aflau cu apostolul, au spus imparatului ca nu va iesi nici un fel de zidire de la acel om, de vreme ce aurul l-a impartit la saraci, si inca propovaduieste pe un Dumnezeu nestiut, face niste lucruri minunate catre cei ce merg la dansul, si nu mananca nimic". Imparatul umplandu-se de nespusa manie, a trimis si a adus pe apostol si l-a intrebat daca a zidit palatul? Iar el raspunzand a zis: "Ti-am zidit imparate palat foarte frumos, precum am invatat eu sa lucrez, de la marele mester Hristos". Si imparatul zise: "Ia sa mergem sa-l vedem". Iar apostolul zise: "Nu-ti va trebui acum, ci cand te vei muta de aici, atunci cu bucurie vei avea salasluirea palatului ce s-a zidit. Iar imparatului parandu-i ca-l ia in ras, striga salbaticit: "Luati pe acest inselator si-l bagati intr-o groapa, care va fi mai intunecoasa, impreuna cu negutatorul, care mi l-a adus". Deci aflandu-se la inchisoare in legaturi apostolul, fratele imparatului cazand in multa inima rea, chemand pe imparatul ii zise: "Pentru mahnirea ce ti s-a intamplat de la acest inselator, ingreunandu-ma la suflet, acum voi sa mor"; si vorbind amandoi asa, ii pieri firea si muri.
Atunci luandu-i sufletul ingerul, si purtandu-l pe la salasele Domnului ii arata frumusetea lor si-l intreba unde-i place sa locuiasca? Iar sufletul vazand unul mai ales si osebit pe urma tuturor, il arata pe acela ingerului, si se ruga a se salaslui in o parte a acelui palat; ingerul insa ii zise: "Nu vei putea sa te salasluiesti in acesta ca este al fratelui tau pe care i l-a facut Toma strainul". El ii zise: "Rogu-te lasa-ma sa ma duc la dansul, ca-l voi cumpara de la el cu putin pret si ma voi intoarce; ca el nu-i stie frumusetea. Atunci ingerul intorcand sufletul in trupul cel mort, si trezindu-se mortul ca dintr-un somn greu, a trimis sa cheme pe fratele sau. care venind ii zise: "Stiu fara indoiala ca ai fost tu bucuros sa dai jumatate din imparatia ta pentru mine, ca sa inviez. Cer dar de la tine un dar mic, si te rog a mi-l da". Imparatul zise: "Ceea ce este in puterea mea, voi da bucuros, iubitului meu frate", adeverindu-i cu juramant. Atunci fara nici o sfiala spuse frate-sau cererea, zicand: "Daruieste-mi palatul pe care-l ai in ceruri; cati bani vei vrea sa-ti dau sa mi-l dai?" Imparatul la aceasta ramase ca un mut; apoi intreba: "Eu sa am palate in cer? De unde?" "Cu adevarat ai, macar ca tu nu stii; cele ce ti le-a zidit strainul care este inchis in temnita".
Atunci punand imparatul in mintea sa cuvintele acestea, urni pe frate-sau in acest chip, zicandu-i: "De ar fi ceea ce poftesti din cele ce sunt sub imparatia mea, ar fi pacat a se calca juramantul; dar fiindca este din cele ce sunt osebit la ceruri, judeca tu singur! Fiind insa mesterul de fata, ti-l ia si-ti va face mai frumoase, decat cele ce ai vazut". Acestea zicand, scoase pe apostol si pe Avan din temnita; si cazand imparatul la picioarele lui, i-a cerut iertare pentru greseala ce a facut din iuteala maniei. Iar apostolul multumind lui Dumnezeu de aceasta, si luminandu-i pe amandoi cu cuvantul harului, dandu-le si arvuna imparatiei celei vesnice, adica dumnezeiescul Botez, se duse in alte cetati propovaduind si binecuvantand pe Tatal si pe Fiul si pe Duhul Sfant.

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • pomenirea sfantului Inochentie, Mitropolitul Moscovei, Iluminatorul aleutilor si Apostol pentru America.
 • Sfantul noul mucenic Macarie cel din Chios, in Bitinia, care in Brusa a marturisit, improscat fiind mai intai cu pietre; in urma de sabie s-a savarsit.
 • Sfanta Mucenita Erotiida.

Sinaxar 7 octombrie: Pomenirea Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah.

Acestia au trait la Roma pe vremea imparatiei lui Maximian (catre anul 296). Serghie era primicer din scoala centiliilor, iar Vah era secundicer din aceeasi scoala. Deci, invatandu-se si urmand din inceput credintei crestinilor, si dumnezeiestilor Scripturi, si fiind parati la imparatul, ii silira sa faca impreuna cu dansul jertfa de idoli; si ei neprimind nicidecum aceasta, i-au descins de braie si le-au luat portul cel de podoaba, ce purtau imprejurul grumajilor, si i-au imbracat cu port femeiesc, si i-au dus in mijlocul targului, ca sa-i ocarasca, incarcati de lanturi. Apoi au fost trimisi la guvernatorul Antioh - un dregator cu deosebire crud - in cetatea Barbalison pe Eufrat. Aci apropiindu-se, din aratare ingereasca s-au umplut de indrazneala si de putere dumnezeiasca, si intai Vah fiind batut cu vine de bou crude multa vreme, si-a dat duhul in aceste chinuri. Iar lui Serghie facandu-i-se stransori in multe chipuri, si bagandu-i in picioare incaltaminte de fier, si silindu-l sa alerge departe, dupa aceea bagandu-l in temnita, si iarasi pironindu-se cu aceleasi rani de incaltaminte, i s-a taiat capul.

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Sfintii Mucenici Iulian Prezbiterul si Chesarie Diaconul.
 • Sfantul Leontie Consulul, crezand in Hristos si rugandu-se cu pace s-a savarsit.
 • pomenirea Sfintilor Mucenici Eusebiu prezbiterul si Felix.
 • Sfantul Mucenic Polihronie.
 • Cuviosii nouazeci si noua de parinti, care in insula Creta s-au nevoit, cu pace s-au savarsit.

Sinaxar 8 octombrie: Pomenirea Preacuvioasei Maicii noastre Pelaghia.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Nasterea Preasfintei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria. Aceasta sfanta a fost in zilele imparatului Numerian; ea era din cetatea Antiohiei si umbla pe la jocuri si prin teatre, si facand desfrau a strans avere mare din acea rea agonisire. Apoi luand invatatura de la oarecare om sfant anume Non episcopul, pocaindu-se cu caldura si botezandu-se, isi lepada toata averea, ca si cum ar fi fost niste gunoaie, si imbracandu-se cu haine de par, schimbandu-se in chip barbatesc si tainuindu-se, s-a dus in muntele Maslinilor. Aici s-a inchis intr-o chilie si si-a petrecut viata ce i-a mai ramas cu placere dumnezeiasca si a raposat cu pace.


Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Sfanta Pelaghia fecioara.
 • Sfanta Taisia, care a fost desfranata.
 • pomenirea sfantului noului mucenic Ignatie bulgarul, care a calugar la Muntele Athos si a spanzurat de turci la Constantinopol pentru marturisirea lui Hristos la anul 1814.


Sinaxar 9 octombrie: Pomenirea Sfantului Apostol Iacov al lui Alfeu

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Sfintii drepti Parinti Ioachim si Ana Acesta era fratele Sfantului Matei Evanghelistul, care fusese mai inainte vames, si era fiu al lui Alfeu; mergand la propovaduirea Evangheliei, arzandu-se de ravna dumnezeiasca, a stricat toate capistile idolilor, tamaduind boli si gonind duhuri necurate; pentru care lucru si multimea limbilor, l-a numit samanta dumnezeiasca. Acesta umbland multa parte a lumii, si vestind pe Hristos, ca un iubitor de Hristos si patima ce-a ravnit si moartea, ca a fost rastignit pe cruce, si asa si-a dat Duhul la Dumnezeu.Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Preacuviosul Parintele nostru Andronic, si Atanasia sotia lui.
 • Pomenirea dreptului Avraam si a nepotului sau Lot.
 • Pomenirea dreptului Avraam si a nepotului sau Lot. Lot si Avraam sint praznuiti si cu ceilalti Stramosi ai lui Hristos, in duminica dinaintea Craciunului.
 • Pomenirea Sfintei Mucenite Poplia.
 • Preacuviosul parintele nostru Petru.

Sinaxar 10 octombrie: Pomenirea Sfintilor Evlampie si Evlampia.

Acesti sfinti mucenici au fost pe vremea lui Maximian (catre anul 296), cand domnea in orasul Nicomidia Maxim. Pe atunci mai multi crestini ascunsi in munte, au trimis pe Sfantul Evlampie la cetate ca sa le cumpere paine. Iar el mergand, a fost prins de slujitorii idolesti; si punandu-l inaintea imparatului si intrebandu-l, se marturisi pe sine ca este crestin; si intrand in capistea idolilor, in loc sa jertfeasca, el a poruncit idolului lui Aris sa cada si a cazut de s-a sfaramat. Fiind el pedepsit a venit Evlampia, sora sa, la mijloc si l-a rugat sa faca rugaciune pentru dansa, ca sa marturiseasca si ea impreuna cu el. Deci, bagandu-i intr-o caldare ce fierbea, si ramanand nevatamati, au crezut in Hristos doua sute de barbati, carora li s-au taiat capetele impreuna cu dansii.


Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Sfintii doua sute de mucenici ce s-au taiat impreuna cu sfantul Evlampie.
 • Preacuviosul Parintele nostru Teofil marturisitorul.
 • Parintele nostru Vasian.

RECOMANDAM


PUBLICITATE
VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      27.Sep.2022

Ziua:27097 ramase
Saptamana:3913 ramase
Luna:93 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Traditii si sarbatori la crestini pe saptamani, Sfanta Biserica Ortodoxa, Sfintii Apostoli, Sfintii Parinti, credinta ortodoxa, crestinii, vietile sfintilor, viata sfintilor, sinaxar, calendar crestin ortodox, sinaxar 1 octombrie, 10 octombrie 2007 la .util21.ro
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT