Home         Oferim publicitate         Firme pe internet         Anunturi pe internet         Login

RECOMANDAM


PUBLICITATEMENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM

Sarbatori religioase la crestini octombrie 2007       Calendar crestin ortodox

Sinaxar, octombrie 2007, vietile sfintilor: Pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Ilarion cel Mare. ; Pomenirea celui intru sfinti parintelui nostru si intocmai cu apostolii Averchie, episcopul Ierapolei, facatorul de minuni. ; Pomenirea Sfantului sfintitului Mucenic si Apostol Iacov, fratele Domnului. ; Pomenirea Sfantului marelui Mucenic Areta si cu cei care il insoteau. ; Pomenirea Sfinti Mucenici Marchian (Marcian) si Martirie (Martiriu), notarii. ; Pomenirea Sfantului slavitului Marelui Mucenic Dimitrie (Dumitru), izvoratorul de mir si facatorul de minuni, din Tesalonic. ; Pomenirea Sfantului Marelui Mucenic Nestor. ; Pomenirea Sfintilor Mucenici Terentie, Neonilla si fiii lor Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vil si Evnichi. ; Pomenirea Sfintei Preacuvioase Mare Mucenita Anastasia Romana. ; Pomenirea Sfintilor Mucenici si frati Zenovie, episcopul cetatii Egheilor, si sora lui Zenovia. Pomenirea Sfintilor Apostoli din cei 70: Stahie, Amplie, Urban, Narcis si Apeles.

Sinaxar 21 octombrie: Preacuviosul Parintele nostru Ilarion cel Mare.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Preacuviosul Parintele nostru Ilarion cel Mare. Sf. Ilarion cel Mare s-a nascut in anul 291 in satul palestinian Tabatha. Trimis in Alexandria la studii, s-a familiarizat cu credinta ortodoxa si s-a botezat acolo. Dupa ce a auzit despre vietuirea asemeni ingerilor a Sfantul Antonie cel Mare, Ilarion a plecat sa-l intalneasca si sa invete de la el cele placute lui Dumnezeu. Insa curand s-a intors acasa pentru moartea parintilor sai si impartind tot ce i-a ramas saracilor, Ilarion s-a dus in desertul din vecinatatea orasului Maium (Maiuma).
In desert, calugarul s-a luptat mult cu gandurile necurate, cu risipirea mintii, cu patimile trupului, dar pe toate le-a invins cu munca fizica grea, post si rugaciune neincetata. Diavolul vrajmas vroia sa-l sperie pe Ilarion cu inchipuiri si naluciri. Astfel, in timpul rugaciunii el auzea copii plangind, femei tanguindu-se, lei ragind si alte dobitoace facind galagie. Sfantul a inteles mestesugirile diavolului care cauta sa-l izgoneasca din pustie dar rugaciunea puternica l-a ajutat sa depaseasca frica. Odata, niste hoti l-au atacat pe Ilarion si numai cu puterea cuvantului sfantul i-a indreptat de la viata pacatoasa pe care o duceau.
In scurt timp, toata Palestina a auzit de sfantul pustnic. Domnul l-a invrednicit pe Sf. Ilarion cu puterea izgonirii duhurilor necurate, eliberind cu harul primit multe suflete din legaturile vrajmasului. Bolnavii veneau la Sf. Ilarion pentru vindecare si acesta ii slobozea tamaduiti la casele lor, fara sa le ceara plata, spunand ca harul lui Dumnezeu nu era de vanzare. (Matei 10:8). Harul sau era intr-atat de mare incat numai dupa mirosul omului sau al hainei ce o purta, sfantul stia felul patimii care robea sufletul omului. Ei veneau la Sf. Ilarion cu nadejdea de a se mantui sub povata sa. Cu binecuvantarea sfantului, manastirile au inceput sa se inmulteasca in toata Palestina, iar el mergind in vizita de la una la alta, a impus la manastiri un mod de viata ascetic strict.
Cu sapte ani inainte de moartea sa (+ 371 / 372), Sf. Ilarion s-a mutat inapoi in Cipru, unde a trait in singuratate pana in clipa in care Domnul l-a chemat la EL.

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Sfintii Mucenici Gaie, Dasie si Zotic.
 • sfintii si din nou aratatii Mucenici: Andrei, Stefan, Pavel si Petru.
 • Sfanta Mucenita Teodota, si Socrate Prezbiterul.
 • Sfantul Mucenic Eucrat, de sabie s-a savarsit.
 • Cuvios Mucenic Zaharia, care in mare s-a savarsit.
 • Cuviosul Varuh, cel ce cu pace s-a savarsit.
 • Sfantul Mucenic Azis, care prin foc s-a savarsit.
 • pomenirea Sfantului noului Mucenic Ioan cel de la Monemvasia, in Peloponez, care s-a savarsit in chinuri la Tesalonic, in anul 1773.
 • pomenirea Cuviosului marturisitor Visarion.
 • pomenirea Cuviosului marturisitor Sofronie.
 • pomenirea Sfantului Mucenic Oprea.
 • pomenirea Sfintilor preoti Marturisitori Moise Macinic din Sibiel si Ioan din Gales.
 • pomenirea Cuviosului Parintelui nostru Filotei (Filoteu), cel ce s-a nevoit in Muntele Atonului.

Sinaxar 22 octombrie: Parintele nostru Averchie, facatorul de minuni.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - cel intru sfinti parintele nostru si intocmai cu apostolii Averchie, episcopul Ierapolei, facatorul de minuni. Sfantul Averchie, Episcop si Facator de Minuni din Hieropolis, a trait in secolul al II-lea in Frigia, mai exact Ierapolea (Hieropolis) Frigiei Salutare, pe vremea imparatiei lui Marcu Antonin (161-180).
Orasul Hieropolis era plin de pagani si foarte putini crestini. Sfantul se ruga lui Dumnezeu pentru mantuirea sufletelor lor si pentru a se numara printre cei alesi. Odata un inger i s-a infatisat si i-a poruncit Sf. Averchie sa distruga idolii din templul pagan, ceea ce a si facut cu multa ravna. Apoi, auzind ca inchinatorii la idoli il cautau ca sa-l omoare, sfantul a mers in locul unde s-au adunat oamenii si cu voce tare a vorbit despre ratacirile paganilor. Acestia au incercat sa-l prinda pe sfant dar in momentul acela, trei tineri posedati au inceput sa strige din multime. Oamenii au ramas inmarmuriti cand au vazut cum sfantul a izgonit duhurile necurate din acei tineri numai cu puterea rugaciunii. Vazandu-i pe indraciti reveniti la normal, locuitorii din Hieropolis i-au cerut Sfantului Averchie sa-i invete despre credinta crestina si au acceptat sfantul botez.
Sfantul Averchie a umblat prin orasele si satele vecine vindecind bolnavii si propovaduind cuvantul lui Dumnezeu. El a predicat in Siria, Cilicia, Mesopotamia, vizitind Roma si convertind peste tot multimi de oameni la crestinism. Multi ani sfantul a aparat biserica de eretici, a intarit crestinii in credinta, a revarsat din abundenta sfaturile sale despre cararea cea dreapta, a vindecat bolnavii si a propovaduit slava lui Dumnezeu. Pentru faptele sale minunate Sf. Averchie a fost socotit "intocmai cu Apostolii". Sf. Averchie s-a intors sa moara acasa la Hieropolis. Dupa moartea sa multe minuni s-au infaptuit la mormantul sau. El si-a scris propriul epitaf care a fost gravat in piatra de mormant. Piatra este pastrata si azi in Muzeul Lateran.

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • pomenirea Sfintilor sapte tineri din Efes: Maximilian, Iamvlih, Martian, Dionisie, Antonin, Exacustodian si Constantin.
 • Sfantul Mucenic Alexandru episcopul si Iraclie Mucenicul, Anna si Elisaveta, Teodota si Glicheria.
 • Sfantul Mucenic Zaharia, care in mare s-a savarsit.
 • Sfantul Ruf, care in pace s-a savarsit.
 • Cuviosul Lot cel ce in pace s-a savarsit.

Sinaxar 23 octombrie: Sfantul Mucenic si Apostol Iacov, fratele Domnului.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Sfantul sfintitul Mucenic si Apostol Iacov, fratele Domnului. Acest sfant Iacov, fratele Domnului, a fost cel intai episcop la Ierusalim, hirotonit de insusi Domnul si intai el a izvodit si a scris dumnezeiasca Liturghie, invatata de la insusi Hristos. Pe care Liturghie in urma o a facut mai pe scurt marele Vasile si dupa dansul dumnezeiescul Ioan Gura de Aur pentru neputinta omeneasca. Pastorind sfanta Biserica din Ierusalim si invatand pe multi din iudei si din elini si intorcandu-i spre Domnul, a pornit pe iudei asupra-si cu urgie, care, prinzandu-l, l-au aruncat jos de pe aripa templului si fiind inca viu l-au omorat cu un lemn. Iar cuvantul, fratele Domnului se trage din predanie. Ca Iosif logodnicul impartindu-si pamantul fiilor ce-i avea cu femeia sa cea dintai si vrand sa faca parte si celui din sfanta Fecioara, Fiu si Dumnezeu, ceilalti nu-l primira; iar Iacov luandu-l partas de mostenire pe partea sa, s-a chemat nu numai frate al Domnului, ci si drept.
Tot in aceasta zi, are loc si:

 • pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Ignatie, Patriarhul Constantinopolului.
 • pomenirea Preacuviosului parintelui nostru Macarie Romanul.
 • Cuviosul Parintele nostru Nichifor, cel ce a asezat Manastirea cea din Harsian, care in pace s-a savarsit.
 • Cuviosul Petronie (Petroniu) cu pace s-a savarsit.
 • Sfintii doi tineri, fiind siliti a alerga peste foc asternut pe pamant, s-au savarsit.

Sinaxar 24 octombrie: Pomenirea Sfantului marelui Mucenic Areta.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Sfantul mare Mucenic Areta. Acesta a fost capetenie a cetatii Negran din Etiopia, pe vremea imparatiei lui Iustin, in anii 442. Iar in Etiopia imparatea Elezvoi preacredinciosul imparat; si in tara omeritilor imparatea paganul Dunaan, evreul; aceasta tara a omeritilor in Sf. Scriptura se numeste Sava, iar de greci este numita Arabia fericita. Fiindca binecredinciosul Elezvoi biruise pe paganul Dunaan si pusese pazitori si credinciosi de ai sai, ca sa pazeasca si sa ocarmuiasca cetatile acelea, pentru aceasta Dunaan s-a sculat cu razboi si a omorat pe pazitorii dreptmaritorului Elezvoi. Si inca mergand si la cetatea Negran, a inconjurat-o si neputand-o lua cu razboi, a facut juramant, cum ca nu va supara pe crestinii din ea si asa a intrat in cetate. Apoi calcandu-si juramantul a omorat pe toti cati i-a aflat in ea, atat barbati cat si femei. Care cu totii au stat barbateste si au marturisit credinta cea in Hristos. Atunci si Sfantul acesta Areta a stat cu barbatie si marime de suflet la lupta muceniciei. Cu toate ca era atat de batran, cat nici nu putea umbla. Dupa ce mai intai viteazul acesta nevoitor al dreptei credinte, a intarit cu cuvintele sale pe toti impreuna cetatenii sai in credinta cea in Hristos, a luat moartea prin sabie si asa s-a mutat catre Domnul.

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • pomenirea femeii ce a patimit cu Sfantul Areta, si a copilului ei, pe care vazand-o pruncul in foc, s-a aruncat singur in vapaie la dansa si s-au savarsit impreuna.
 • Sfanta mucenita Sevastiana (Sebastiana).
 • Sfintii Marcu, Sotirih si Valentin, care pe pamant fiind tarati, s-au savarsit.
 • Sfantul Acachie, preotul, cel ce de sabie s-a savarsit.
 • Sfantul Mucenic Nerdon, care prin foc s-a savarsit.
 • cel intre sfinti Parintele nostru Proclu, Patriarhul Constantinopolului, care in pace s-a savarsit.

Sinaxar 25 octombrie: Pomenirea Sfintilor Mucenici Marchian si Martirie.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Sfantul Mare Mucenic Nichita Gotul. Pavel Marturisitorul, fiind patriarh in Constantinopol dupa adormirea lui Alexandru, pe vremea imparatiei lui Constantie arianul (337-361), fiindca n-a primit arieneasca impartasire, ci mai vartos a infruntat-o, a fost izgonit de catre acelasi imparat in Armenia, unde a primit fericitul sfarsit, fiind sugrumat de catre arieni. Atunci si sfintii acestia, ca unii ce au fost notari sau scriitori ai lui, care citeau sfintele carti poporului, luminand cu ortodoxia, au fost taiati cu sabia si ingropati la poarta Constantinopolului, ce se numea Milandisia, la locul Devterului; a carora biserica dupa acestea a ridicat-o din temelie cel intre sfinti Parintele nostru Ioan Gura de Aur.

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Sfanta Tavita.
 • Sfantul Mucenic Anastasie.
 • Sfantul Mucenic Valerian.
 • Sfantul Mucenic Savin (Sabin).
 • Sfintii mucenici Valerie (Valeriu) si Hrisaf.
 • Cuviosul Gheorghe episcopul Amastridei, facatorul de canoane, care in pace s-a savarsit.
 • Sfintii Papie, Diodor si Claudian, care de sabie s-au savarsit.
 • Sfintii Faust, Vasilie si Lucian, care de sabie s-au savarsit.
 • Sfintii Nichifor si Stefan, care s-au savarsit fiind strujiti.
 • Sfintii Filadelf si Policarp, care in pace s-au savarsit.
 • Cuviosul Macarie, episcopul din Cipru, care in pace s-a savarsit.
 • Sfintii Mucenici cei din Tracia, care prin mijlocul a doua pietre s-au savarsit.

Sinaxar 26 octombrie: Sfantul Mucenic Dimitrie (Dumitru), izvoratorul de mir.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Sfantul Mare Mucenic Nichita Gotul. Acesta a fost pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian (284-305), tragandu-se din Tesalonic, fiind din inceput evlavios si invatator al credintei celei in Hristos. Deci mergand Maximian la Tesalonic a fost prins sfantul si pus in temnita, pentru ca era vestit in dreapta credinta. Si laudandu-se imparatul cu un om al lui ce-l chema Lie si indemnand pe oamenii cetatii sa iasa sa se lupte cu el, caci intrecea acesta pe toti cei de varsta lui la marimea trupului si la putere. Un oarecare tanar crestin anume Nestor, mergand la Sfantul Dimitrie unde se afla in temnita, ii zise: "Robule al lui Dumnezeu, vreau sa ma lupt cu Lie; roaga-te pentru mine". Iar sfantul insemnandu-l la frunte cu semnul crucii, ii zise: "Si pe Lie vei birui si pentru Hristos vei marturisi". Deci luand Nestor indrazneala din cuvintele acestea, merse de se lupta cu Lie si-i puse semetia lui jos, omorandu-l. De care lucru imparatul rusinandu-se, s-a mahnit si s-a maniat.
Si fiindca s-a aflat ca Sfantul Dimitrie a indemnat la aceasta pe Nestor, a trimis ostasi si le-a poruncit sa-l strapunga cu sulitele pe sfantul in temnita. Pentru ca a fost pricina injunghierii lui Lie si facandu-se aceasta, indata marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, facand dupa moartea sa multe minuni si uimitoare tamaduiri. Apoi din porunca imparatului s-a taiat si capul Sfantului Nestor.Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Sfintii Mucenici Artemidor si Vasilie, care de sabie s-au savarsit.
 • Sfanta Mucenita Leptina, care s-a savarsit fiind tarata pe pamant.
 • Sfantul Mucenic Glicon, care de sabie s-a savarsit.
 • Pomenirea Marelui si groaznicului cutremur.
 • pomenirea mutarii icoanei slavitului Mucenic Dimitrie, de la Tesalonic in Constantinopol, la Manastirea Pantocratorului, care icoana mai inainte sta deasupra mormantului lui cel izvorator de mir si-l acoperea pe el.
 • Cuviosul nou Mucenic Iosaf, care de sabie s-a savarsit.

Sinaxar 27 octombrie: Pomenirea Sfantului Marelui Mucenic Nestor.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Sfintele Mucenite si bine-biruitoare fecioare: Pistis, Elpis si Agapis si maica lor Sofia. Acesta fiind tanar si foarte frumos, era cunoscut Marelui Mucenic Dimitrie; si alergand la locul unde se afla Sfantul Dimitrie in paza, a cazut la picioarele lui si a zis: "Robul lui Dumnezeu, vreau sa ma lupt cu Lie; roaga-te pentru mine, chemand numele lui Hristos". Iar sfantul insemnandu-l cu semnul cinstitei Cruci, i-a zis: "Si pe Lie vei birui si pentru Hristos vei marturisi". Deci mergand la locul de lupta, privindu-l Maximian, a zis: "Dumnezeul lui Dimitrie ajuta-mi" si apucandu-se cu acel grozav ucigas Lie, si lovindu-l lovitura de moarte tocmai in inima, l-a omorat. Iar imparatul s-a tulburat la suflet si indata a poruncit de a omorat pe Sfantul Dimitrie cu sulitele, ca pe un pricinuitor al junghierii lui Lie; si pe Sfantul Nestor a poruncit de l-au omorat cu sabia lui.

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Sfintele Mucenite Capitolina si Erotiida.
 • cel dintre sfinti Parintele nostru Chiriac, patriarhul Constantinopolului.
 • pomenirea Sfintei Procla, sotia lui Pilat.
 • pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Dimitrie cel nou de la Basarabi.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Sfintele Mucenite si bine-biruitoare fecioare: Pistis, Elpis si Agapis si maica lor Sofia. Acest cuvios Parinte, a fost pe vremea evlaviosilor imparati bulgari, dintr-un sat din Bulgaria ce se chema Basarabi, de pe marginea apei Lomului; si intai a fost pazitor de vite la numitul sat, apoi vazand ca toate ale lumii sunt trecatoare, a iesit din satul acela si s-a dus intr-o pestera ce era aproape de Basarabi si s-a facut calugar la o manastire ce era inauntrul pesterii. Si cine poate spune luptele ce a suferit? Postul, rugaciunea si privegherile ce facea! incat si de harul facerii de minuni s-a invrednicit; inca si vremea iesirii sufletului sau din trup a cunoscut-o, pentru care intrand in mijlocul a doua pietre, asa si-a dat prealuminatul sau suflet in mana lui Dumnezeu.
Trecand multa vreme, a venit acea apa a Lomului mare de surpa lemnele si pietrele de primprejur. Atunci au cazut in apa si cele doua pietre ce erau in cuprinsul pesterii, dimpreuna cu moastele sfantului; si mult timp au fost acolo. Deci vrand Dumnezeu sa-l descopere, s-a aratat ingerul Domnului in vis la o copila, a unui credincios, ce patimea de duh necurat, zicandu-i: "De ma vor scoate parintii tai din apa, eu te voi tamadui"; si daca s-a sculat copila dimineata, a spus visul ce a vazut la parintii ei si asa adunandu-se preoti si oameni multi, s-au dus la locul acela, unde de multe ori se arata lumina si cei ce vedeau socoteau a fi comoara si au gasit pe sfantul, precum a zis ingerul, intreg si luminat ca soarele si luandu-l l-au dus in sat si mergand vestea in toate partile de aflarea sfantului, a ajuns si la urechile domnitorului de la Bucuresti, care indata a si trimis preoti si boieri, sa aduca pe sfantul la biserica Curtii domnesti.
Mergand trimisii aceia la Basarabi, au luat pe sfantul si au purces sa mearga la Bucuresti, si sosind pana aproape de Rusi, unde este o fantana, n-a vrut sa mearga mai inainte. Deci vazand preotii si boierii acea minune si nestiind ce sa faca, s-au socotit cu sfat de obste de au injugat doi junci tineri neinvatati, ca sa vada unde este voia sfantului sa mearga si asa o, minune! S-a intors indata sfantul la Basa-rabi in mijlocul satului si acolo a stat. Iar preotii si boierii intorcandu-se la Bucuresti, au spus toate cele ce au vazut. Deci domnitorul a trimis boieri cu cheltuiala de au facut o biserica in numele Cuviosului Dimitrie la Basarabi, unde a si fost asezat sfantul. Si multe minuni a lucrat acolo la cei ce cu credinta au nazuit; si macar ca fiind satul mic si simplu si lipsit de oameni de stiinta, nu s-au insemnat toate cate minuni s-au intamplat, dar cate s-au scris de cei ce au vazut minunile sfantului, prin cucernici crestini le insemnam:
Doua femei oarecare surori, Aspra si Ecaterina, de la satul ce se numeste Cernavoda, au facut o biserica prea frumoasa, punandu-i hramul Adormirea Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria si au gandit intru sine, doara ar putea sa ia vreo particica din moastele Sfantului Dimitrie si sa o aduca in biserica lor; ca de a le lua cu totul, socoteau ele ca nu va vrea sfantul, precum a si fost. Deci venind prea cu smerenie si cu evlavie si inchinandu-se la sfantul, in taina au luat o mica particica din moastele lui si vrand sa se duca, sezand in carutele lor, nicidecum n-au putut a se misca caii din locul acela, macar de-i si batea foarte vizitii. Iar ele cunoscand pricina si din carute pogorandu-se, cu lacrimi au alergat si au cazut la sfantul si punand particica la locul ei, s-au rugat sa le ierte greseala, si asa s-au dus cu pace la satul lor. Altadata a venit preasfintitul mitropolitul Tarnovului, anume Nichifor, cu sinodia lui, ca sa se inchine sfintelor moaste ale Sf. Dimitrie. Si inchinandu-se mai intai mitropolitul si sarutand sfintele moaste si departandu-se a sezut pe un scaun; apoi pe rand mergand si ceilalti ai sinodiei lui toti si sarutand sfintele moaste un oarecare monah anume Lavrentie, in vremea sarutarii, ispitindu-se sa rupa cu gura o mica particica din sfintele moaste ale Sfantului, a ramas cu gura cascata si toti cautand la dansul si vazandu-l cu gura cascata, nu se pricepeau ce a patimit. Iar mitropolitul i-a poruncit sa se dea inlaturi ca sa se inchine si ceilalti. Iar el mut si fara de glas fiind deabea s-a departat putin de la sicriul sfantului. Iar dupa ce au iesit toti a cazut cu lacrimi rugandu-se sfantului si cerandu-si iertare si asa i s-a dezlegat limba si a grait ca mai inainte. Dupa aceea a mers cu mitropolitul la gazda si i-a spus toate cele ce a patimit. Iar el i-a zis: "O, omule, cum n-ai socotit ca de ar fi fost sa se imparta moastele la toti cati vin spre inchinarea lor, pana acum n-ar fi ramas nimic. Ci de acum caieste-te, ca ai gresit lui Dumnezeu si sfantului.
Un iubitor de Dumnezeu episcop al Preslaviei, anume Ioanichie, cazand intr-o boala foarte grea, incat de patru insi era purtat si neputand sa se vindece l-au adus la biserica Sfantului Dimitrie si l-au pus cu asternutul lui inauntru in biserica si slujindu-se Sfanta Liturghie, dupa trei ceasuri s-a sculat sanatos si umbla pe picioarele sale, laudand pe sfantul si multumindu-i. Acestea si alte minuni a facut Sfantul Dimitrie, care nu s-au scris dupa cum s-a zis, pentru nestiinta locuitorilor.
Iar in anii 1769 si 1774 fiind razboi intre imparatia Rusiei si intre Poarta Otomana si cuprinzand muscalii amandoua tarile acestea si trecand generalul Petru Salticov Dunarea, si dand razboi Rusciucului, a calcat si cateva sate de peste Dunare, orasul Cernavoda si altele; intre care a calcat si satul Basarabi, unde se aflau moastele sfantului pe care luandu-le mai susnumitul general, vrea sa le trimita in Rusia. Iar un evlavios crestin anume Hagi Dimitrie, intamplandu-se intr-acea vreme langa general, a cazut la dansul cu rugaminte, ca sa nu instraineze sfintele moaste, ci sa le daruiasca tarii ca rasplata pentru prazile si jafurile care au patimit din pricina razboiului si sa o mangaie cu acest dar al sfintelor moaste; si plecandu-se generalul, le-a daruit tarii. Pe care primindu-le cu mare cinste si evlavie tot poporul, le-au asezat in biserica cea mare a sfintei Mitropolii a Ungrovlahiei, in zilele preasfintitului mitropolit al tarii Chir Grigorie. Si indata a simtit tot poporul ocrotirea si patimirea sfantului; ca nu numai razboiul dintre muscali si dintre turci l-a incetat, ci si boala ciumei cea infricosatoare a contenit-o. Si mult ajutor si mare folos castiga, toti cei ce cu credinta nazuiesc catre sfantul.

Sinaxar 28 octombrie: Pomenirea Sfintilor Mucenici Terentie, Neonilla si fiii lor.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Preacuviosul Parintele nostru Eumenie, episcopul Gortinei. Acesti sfinti fiind in casa, inchinandu-se si slujind lui Dumnezeu pururea, au fost parati si fiind adusi la judecata, au marturisit pe Hristos Dumnezeu adevarat si pe idoli ii batjocoreau. Deci au fost spanzurati si-i strujeau, si-i udau peste rani cu otet iute si cu sare, parjolindu-i dedesubt cu foc. Iar ei se rugau lui Dumnezeu in tacere, indemnandu-se unul pe altul la mucenicie. Si nu a trecut Dumnezeu cu vederea ruga lor si ingeri nevazuti i-au slobozit din legaturi si le-au dat tamaduiri; iar paganii s-au infricosat si s-au spaimantat. Apoi legandu-i la o roata, i-au batut; si cat se parea acelora ca-i bat, ei nici un rau la nici un chin nu patimeau; apoi i-au dat sa-i manance fiarele. Si sfintii mucenici ramanand de toate nevatamati, i-au bagat in niste caldari cu smoala clocotind pe foc; si smoala s-a prefacut in apa. Deci vazand paganii ca chinurile nu sunt nimic inaintea lor, le taiara capetele.Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Preacuviosul Parinte Stefan Savaitul.
 • Sfintii Mucenici African, Terentie, Maxim, Pompie si alti treizeci si sase.
 • Preacuviosul Parintele nostru Firmilian, episcopul Cezareii Capadociei si Melhion dascalul si preotul Antiohiei, cel ce a caterisit pe Pavel de Samosata.
 • Ana maica Sfantului Chiriac care, fiind arsa cu faclii si fiind strujita, s-a savarsit.
 • Sfanta Fevronia, fiica imparatului Iraclie care in pace s-a savarsit.
 • pomenirea Cuviosului Parinte Atanasie Patriarhul Constantinopolului, care a sihastrit in muntele Atonului (Muntele Atos).
 • Sfantul Mucenic Chiriac, care a descoperit cinstita Cruce, in zilele lui Constantin cel Mare si a maicii lui Elena.

Sinaxar 29 octombrie: Sfinta Preacuvioaa Mare Mucenita Anastasia Romana.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Preacuviosul Parintele nostru Eumenie, episcopul Gortinei. Aceasta a fost pe vremea imparatilor Deciu si Valerian si a guvernatorului Prob, romana de neam, tanara fiind si locuind intr-o manastire. Aceasta marturisind pe Hristos cu indrazneala de fata a fost batuta cu palme peste obraz si au intins-o pe jaratic cu foc, apoi au batut-o cu toiege. Apoi spanzurand-o pe lemn au strans-o cu varteje de munci si au strapuns-o cu tepi ascutite. Si iarasi spanzurand-o, au strujit-o peste tot trupul, i-au taiat sanii, i-au smuls unghiile, i-au taiat mainile, picioarele si limba; apoi i-au scos maselele si dintii si i-au taiat capul.
Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Preacuviosul Parintele nostru Avramie si Maria nepoata sa.
 • Sfantul Mucenic Chiril.
 • pomenirea Sfintilor Mucenici Min si Mineu.
 • Sfantul Sava Stratilatul, care fiind de toate partile insulitat si patruns, s-a savarsit.
 • Sfanta Mucenita Melitina.
 • pomenirea Sfantului noului sfintit Mucenic Atanasie celui ce era din Sparta Ataliei, care a marturisit in Muntania in anul 1653.
 • pomenirea Maicii noastre Ana, care si-a schimbat portul si numele barbateste si s-a numit Evfimian.

Sinaxar 30 octombrie: Sfintii Mucenici si frati Zenovie, si sora lui Zenovia.

Acestia au fost in zilele imparatiei lui Diocletian, fii din parinti crestini. Deci Zenovie sporind in buna cinstire cea dupa Dumnezeu a fost pus episcop al cetatii egheilor, in care s-a si nascut si a fost ingropat, facand multe minuni cu numele lui Hristos. Si fiind prins a stat inaintea guvernatorului. Si acolo unde se afla el la intrebare, s-a dat singura pe sine si sora sa Zenovia. Deci i-au batut pe amandoi si i-au bagat intr-o caldare plina cu smoala fierband pe foc si fiind paziti cu harul lui Dumnezeu nevatamati, si-au primit sfarsitul prin sabie si asa au luat cununa muceniciei.

Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Sfantul Apostol Cleopa.
 • Sfanta Mucenita Melitina.
 • Sfantul Marcian episcopul Siracuzei, ucenicul Sfantul Apostol Petru.
 • Sfintii Mucenici Alexandru, Cronion, Iulian, Macarie si alti treisprezece.
 • sfanta Mucenita Eutropia.
 • Sfantul Preacuviosul Parintele nostru Iosif patriarhul Constantinopolului.
 • Sfintii Mucenici Asterie, Claudie, Neon si cu sora lor Neonila.
 • pomenirea Sfintilor Apostoli din cei 70, Tertie, Marcu, Iust, care se cheama si Isus, si Artema.
 • Sfintii 9 Mucenici, care prin foc s-au savarsit.
 • Sfantul Mucenic Manuel, care de sabie s-a savarsit.
 • Sfantul Mucenic Dometie, care de sabie s-a savarsit.
 • un calau oarecare cunoscand pe Hristos, si in inchisoare intunecata fiind bagat s-a savarsit.

Sinaxar 31 octombrie: Sfintii Apostoli: Stahie, Amplie, Urban, Narcis si Apeles.

Sfinti ai bisericii Ortodoxe - icoana - Sfantul Mare Mucenic Eustatie. Dintre acesti cinci Sfinti Apostoli Stahie a fost pus episcop al Vizantiei de catre Apostolul Andrei, si a zidit si biserica in Arghiropol, la care se aduna nenumarata multime de crestini si-i invata. Si asa vietuind saisprezece ani, cu pace a raposat. Iar Sfantul Apeles ajungand episcop al Iracliei si pe multi aducand la credinta lui Hristos, a luat fericitul sfarsit. Iar Sfintii Amplie si Urban, fiind facuti si ei episcopi, tot de acelasi Apostol Andrei: Amplie cetatii Odisopoleos, iar Urban Machedoniei, si pentru marturisirea in Hristos si a idolilor surpare omorati fiind de iudei si de elini si-au dat fericitele lor suflete lui Dumnezeu. Iar Narcis fiind facut episcop al atenienilor si in multe feluri fiind chinuit, si-a dat si el sufletul lui Dumnezeu, pentru Care si-a varsat si sangele cu osardie.
Iar Aristobul, a fost hirotonit si acesta pastor al oilor celor cuvantatoare si pe Hristos tuturor propovaduindu-L, a luat fericitul sfarsit al ostenelilor sale celor multe.


Tot in aceasta zi, are loc si:

 • Sfantul Mucenic Epimah.
 • cel intre sfinti Parintele nostru Iacov, episcopul Migdoniei, unul din cei 318 Sfinti Parinti din Niceea.
 • povestirea lui Teodorit episcopul, despre viata si nevointa unui oarecare marturisitor nenumit.
 • pomenirea Sfintilor Mucenici: Stefan, Varnava, Trofim, Dorimedont, Cosma. Damian, Sava, Vas, Avramie si cei impreuna cu dansii.
 • s-a savarsit Sfantul Mucenic Pes, fiind lovit cu piatra in cap.
 • Sfintele douasprezece tinere, care inauntrul camarii spanzurate fiind, s-au savarsit.
 • Sfintii Mucenici Seleuc si Stratonica, impreuna-vietuitori, care de sabie s-au savarsit si pururea izvorasc mir.
 • Sfantul Mucenic Gordian, care de sabie s-a savarsit.
 • Sfantul Mucenic Epimah Romanul, care de sabie taiat fiind, s-a savarsit.
 • Sfintii trei Mucenici cei din Melitina, carora zdrobindu-li-se picioarele, s-au savarsit.
 • Sfantul Ioan Kochurov, Misionar Ieromartir din America.
 • Sfantul nou Mucenic Nicolae, care in Hio a marturisit la anul 1754 si care de sabie s-a savarsit.

RECOMANDAM


PUBLICITATE
VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      27.Sep.2022

Ziua:27097 ramase
Saptamana:3913 ramase
Luna:93 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Traditii si sarbatori la crestini pe saptamani, Sfanta Biserica Ortodoxa, Sfintii Apostoli, Sfintii Parinti, credinta ortodoxa, crestinii, vietile sfintilor, viata sfintilor, sinaxar, calendar crestin ortodox, sinaxar 21 octombrie, 31 octombrie 2007 la .util21.ro
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT