Numele Caraorman vine din limba turca si inseamna Padurea Neagra. Satul se intinde pe o lungime de 3.5 Km si aproximativ 500 de m latime si este situat pe grindul Caraorman, intre bratul Sulina si Sfantul Gheorghe, la 12 Km de comuna Crisan. Grindul Caraorman este un camp cu un sol nisipos de origina marina, cu o lungime de 18 Km, o latime maxima de 8 Km (7000 ha) si inaltimi de pana la 7 - 9 m.
Pentru a ajunge la Caraorman se poate merge pe ruta clasica; cu nava de pasageri sau cu nava rapida, de la Tulcea la Crisan, iar de la Crisan exista un vaporas care face curse regulate spre Caraorman.
Nava de pasageri pleaca din Tulcea la ora 13:30 si ajunge in Crisan in jurul orei 16:00.
De aici pasagerii vor calatorii pana la Caraorman cu un vaporas care ajunge la destinatie in jurul orei 17:00.
Cursa navei de pasageri Tulcea - Crisan costa 102 000 de lei (nesubventionat) si are o durata de 2 ore si 45 de minute in aval. Cursa navei rapida Tulcea - Crisan costa 150 000 de lei (nesubventionat) si are o durata de o ora in aval. Pentru Caraorman exista o legatura din Crisan in zilele in care circula nava de pasageri in aval si in amonte. Durata unei calatorii Crisan-Caraorman este de o ora si costul este de 52 000 de lei nesubventionat. Pentru zilele in care nu exista transport se poate totusi gasi o ocazie Caraorman - Tulcea.
Se poate alege si un alt traseu: direct de la Tulcea - Caraorman costul unei inchirieri unei salupe particulare fiind de aproximativ 100 $.
De asemenea se poate calatori cu masina pana la Murighiol si de acolo cu o barca cu motor pana in Caraorman.
Populatia satului este formata din ucraineni (aproximativ 490 de locuitori, comparabil cu Crisanul), oameni gospodari si ospitalieri, care se ocupa in principal cu pescuitul. In Delta Dunarii traiesc aproximativ 15 000 de locuitori de nationalitati diferite: 80%- romani, 10% lipoveni, 10% ucraineni. Intre ucraineni si lipoveni exista diferente foarte clare de limba, obiceiuri, traditii si chiar de infatisare fizica. Dialectul folosit de locuitorii Caraormanului este foarte apropiat de limba ucraineana si poate fi intalnit in localitatile: Sfantul Gheorghe, Crisan, Murighiol, Letea. Suprafata intinsa a grindului pe care este asezat satul a permis ca pe langa principala sursa de venit; pescuitul, sa mai fi posibila si cresterea vitelor, care a atins punctul culminat in ani 87"-89", cand populatia de bovine depasea 2 000 de capete.
Dupa Revolutia din "89, distrugerea intentionata a acestui sector al agriculturii si pretul pestelui care a crescut ametitor in ultimul timp, i-au deteminat pe sateni sa se orienteze spre pescuit, renuntand la cresterea vitelor, care a devenit o ocupatie neprofitabila.
Caraormanul este un sat "aerisit", cu gradini mari si gospodari instarite.
Pe teritoriul Deltei Dunarii exista mai multe centre de colectare a pestelui, numite cherhanale. In general acestea sunt construite din materiale autohtone, acoperisul din stuf asigura o buna izolatie termica, mai ales in perioadele de vara cand temperaturile ridicate pot determina alterarea pestelui. In camerele frigorifice de depozitare a pestelui racirea se realizeaza cu ajutorul ghetii transportate de la Tulcea. La Caraorman cherhanaua este asezata in partea de est a satului, pe malul stang al canalului Caraorman, loc unde se colecteaza pestele prins din multe lacurile (Puiulet, Puiu, Lumina, Rotund, Iacub, etc).
La cherhanua Caraorman pot fi admirate cantitati mari de peste si capturi impresionante. Crapii imensi sunt ceva normal si obisnuit, iar somnii de 40-50 Kg nu mai mira pe nimeni. Intr-o zi se pot aduna cateva tone de peste care este sortat, cantarit si pastrat la rece, pentru a fi mai tarziu transportat la Tulcea sau Murighiol.
Plaja din Caraorman
"Fazenda beach" este un loc preferat de turistii care vin la Caraorman pentru a face plaja si pentru a inota in siguranta. In capatul canalului Crisan-Caraorman acesta se largeste si se transforma intr-un port, iar lipsa curentului pe ultima portiune (de 1.5 Km) a acestuia a determinat o limpezire a apei. Pe malul vestic al canalului exista o zona cu nisip fin, unde se face plaja si se poate inota fara riscuri.
Apa este limpede si curata, malul lin, cu panta domoala si absenta curentilor permit copiilor si incepatorilor sa inoate in siguranta. Caldura torida de peste zi nu poate fi racorita decat de o baie buna in apele limpezi ale canalului. Sezonul de plaja este din luna iunie si pana la inceputul lui septembrie.
O zi insorita la Caraorman face ca micuta plaja sa fie neincapatoare pentru turistii veniti in vacanta. Langa plaja exista un loc unde se poate juca fotbal sau beach-voley. Atmosfera general este extraordinara: toata lumea se distreaza fara rezerve. Fetitele vesele si zburdalince din Caraorman ar face si un eunuc sa se infioare de placere.
Alte informatii pe care le gasiti in cadrul sectiunii de "Pescuit si vanatoare ":
Delta Dunarii, locuri de pescuit pentru pescari amatori si profesionisti, pescuit la crap, locuri de vacante si aventuri, Caraorman un sat din Delta Dunarii, balti si lacuri pentru pescuit sportiv, Tulcea si Romania 2007, imagini si poze, la www.util21.ro