Supa crema de cartofi:
Ingrediente: 2 l supa de carne, sau de zarzavat, 1/2 kg cartofi, 1 ou, 150 g smantana, crutoane de paine prajita;
Mod de preparare:
Cartofii se curata si se taie in cuburi mici, se fierb in supa de carne sau de zarzavat strecurata, pana se zdrobesc. Se trec impreuna cu supa printr-o strecuratoare deasa, dupa care se pune din nou sa dea in clocot. Se ia de pe foc, se pune un galbenus frecat bine cu smantana si cu o lingura de apa rece. Se adauga putina supa fierbinte, apoi se pune totul in restul de supa amestecand cu lingura. Se pune sare, patrunjel tocat si zeama de lamaie. Se serveste cu crutoane.
Supa de ciuperci:
Ingrediente:
2 l supa de carne sau de zarzavat strecurata, 2 linguri ciuperci, 1 lingurita cu varf unt (30 g), 1 ceapa mijlocie, 1 lingura orez, 1 ou, 150 g smantana, lamaie, patrunjel, sare, piper;
Mod de preparare:
Ciupercile se taie felii, se inabuse in unt cu ceapa rasa fin, 5 minute, apoi se stinge cu supa. Se adauga o lingura de orez si se lasa sa fiarba 20-30 minute pana fierbe orezul. Se ia de pe foc si se drege fierbinte cu smantana si galbenusul, batute bine cu o lingura apa rece. Se acreste cu zeama de lamaie si se serveste cu patrunjel tocat.
Supa de rosii:
Ingrediente:
maruntaie de pui, morcov, patrunjel, 1/4 kg ceapa, 2 linguri orez, 1/2 kg rosii sau pasta de rosii;
Mod de preparare:
Maruntaiele si partea osoasa se taie bucatele si se fierbe in 2 l apa rece. Cand fierbe se pune zarzavatul taiat mic si ceapa tocata marunt si putina sare. Dupa 30-40 de minute cand toate sunt fierte, se scoate zarzavatul si se pun 2 linguri orez si bulionul din rosiile fierte si strecurate. Se serveste cu patrunjel tocat si o mica frunza de telina.
Supa de mazare boabe:
Ingrediente:
maruntaie de pui, morcov, patrunjel, telina, ceapa mica, 1 pahar de 2 dl mazare boabe, 1 galbenus, 150 g smantana, patrunjel, 30 g unt;
Mod de preparare:
Zarzavatul se da prin razatoarea mare, se caleste 2 minute cu unt, apoi se stinge cu 2 l apa rece. Se pune carnea taiata bucatele, putina sare si se lasa sa fiarba. Dupa 30 de minute se pune mazarea boabe si se mai fierbe inca 20 de minute. Se pune sare si se drege cu smantana si galbenusul batute bine. Se serveste cu patrunjel.
Supa de mere:
Ingrediente:
maruntaie de pui, 1 ceapa, 1/2 kg mere, 1 galbenus, 150 g smantana, patrunjel;
Mod de preparare:
Carnea taiata bucatele se pune la foc cu 2 l apa rece, putina sare si ceapa intreaga. Cand s-a fiert carnea, se scoate ceapa si se pun merele curatate de coaja si taiate felii si se fierb 10 minute. Se pune sare si se drege cu smantana si galbenusul batute bine si patrunjel tocat. Daca nu este destul de acra se mai poate pune zeama de lamaie. De asemenea se mai poate pune si putin zahar.
Supa cu usturoi:
Ingrediente:
2 l de supa de carne sau zarzavat strecurata, 2-3 catei de usturoi, 3 oua, 2 felii franzela, 1 lingurita unt, 100 g smantana, patrunjel;
Mod de preparare:
In supa clocotita se pune usturoiul tocat marunt, apoi se ia de pe foc si se adauga smantana, patrunjelul tocat si un galbenus batute bine cu o lingura apa rece. Se pune putina supa fierbinte, apoi se adauga totul la restul de supa si se amesteca. Se bat bine doua oua si un albus, se adauga circa 100 g franzela taiata cubulete mici, putin piper si patrunjel tocat. Se face o omleta in tigaia infierbantata cu o lingurita unt. Se taie cubulete si se servesc la masa in supa fierbinte. Se poate acri cu zeama de lamaie.
|