Enurezisul este o afectiune caracterizata prin mictiuni involuntare, complete, in timpul somnului; apare in copilarie; nu se deceleaza leziuni organice.
Arnica: este remediul indicat in enurezisul aparut dupa o trauma psihica sau fizica.
Belladonna: are indicatie, mai ales la copilul cu somn agitat; mictiunile involuntare survin dupa miezul noptii, spre dimineata.
Cina: enurezis la un copil cu parazitoze digestive; copilul prezinta prurit nazal, cearcane, scrasnituri ale dintilor, tresariri in timpul somnului; foame intensa resimtita dupa masa.
Kreosotum: mictiune involuntara in prima jumatate a noptii; urini palide, abundente.
Phosphorus: copil blond, friguros, ochi albastrii, longilin, astenic (oboseste repede la joaca si la lectii); sete intensa (doreste lichide reci).
Sepia: copil apatic, putin comunicativ cu intoleranta la zgomote; anorexie; negativism; este mai indicat sexului feminin.
Se recomanda ca in a doua jumatate a zilei, copilul sa consume o cantitate redusa de lichide. Va fi ferit de traume psihice. Pentru intarirea reflexului de mictiune, va fi sfatuit ca in timpul zilei sa se abtina cat poate mai mult, atunci cand simte nevoie sa urineze.
Psihoterapia, intarirea reflexului de mictiune, tratarea parazitozelor sunt masurile cu care se incepe tratamentul. Tratamentul homeopatic, combinat cu aceste masuri, rezolva majoritatea cazurilor.