www.util21.ro - Toate informatiile utile de care ai nevoie!

 Home         Oferim publicitate         Firme pe internet         Anunturi pe internet         Login

RECOMANDAM


PUBLICITATEMENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM

Pagina 102 - Cele 20 de curiozitati saptamanale - Stiati ca...

Cele 20 de curiozitati pentru saptamana 04.08 - 10.08.2008
sau curiozitatile de saptamana trecuta... / arhiva de curiozitati

 • Stiati ca...Cea mai rara si cea mai raspandita grupa de sange... Un tip de sange Bombay (din subtipul h-h) a fost descopent pana acum numai la o sora medicala din fosta Cehoslovacie, Tn 1961, si la un frate (Rh pozitiv) si o sora (Rh negativ) pe nume Jalbert din Massachusetts, SUA, in feb. 1968. Folosind sistemul ABO, unui dintre cele 14 sisteme, mai putin de 3% dintre locuitorii Marii Britanii si sub 1% din populatia SUA au grupa de sange AB. La nivel mondial, grupa de sange 0 este cea mai raspandita, dar in unele tari, de exemplu in Norvegia, predomina grupa A.
 • Stiati ca...Cei mai puternici plamani... Pe 16 sept. 1998, la Rushley Pavilion Centre din Leicester, MB, englezul Manjit Singh a reusit in 42 de minute sa umfle un balon meteorologic standard de 1 000 g pana la un diametru de 2,44 m.
 • Stiati ca...Cel mai mare joc de "scaune muzicale"... Pe 5 aug. 1989, la scoala anglo-chineza din Singapore a inceput cel mai mare joe de ..scaune muzicale", la care au participat 8 238 de oameni. Dupa trei ore si jumatate, castigatorul a fost Xu Chong Wei in varsta de 15 ani.
 • Stiati ca...Cel mai mare maraton de leganat...intr-un balansoar... Intre 24-25 aug. 1999, Garr Hamilton (MB) s-a leganat un balansoar in continuu 21 ore la hotelul Hilton, Glasgow,
 • Stiati ca...Cea mai inalta saritura pe un airbag... Pe 7 aug. 1997, Stig Guntf (Danemarca) a sarit de la inaltime de 104,5 m pe un pat ce masura 12 x 15 x4,5 m. Viteza sa de impact a fost circa 145 km/h.
 • Stiati ca...Cel mai mult timp in deriva singur pe mare... Secundul Steward Poon Lim (Hong Kong) din marina comerciala britanica a supravietuit dupa ce a plutit in deriva pe o pluta timp de 133 de zile. Nava sa, Ben Lomond, a fost atacata cu torpile in Atlantic la 910 km vest de St Paul's Rocks la 11:45 dimineata, pe 23 nov. 1942. In cele din urma, a fost salvat de un vas pescaresc brazilian, langa Salinopolis, pe 5 aprilie 1943.
 • Stiati ca... Cea mai stralucitoare nebuloasa Nebuloasa Orion (M42 sau Messier 42 - adica numarul 42 in catalogul cu obiecte nebuloase al lui Charles Messier din 1781) este cea mai stralucitoare nebuloasa cu o magnitudine aparenta de 4, situata in ,.sabia" constelatiei Orion. Se poate observa cu ochiul liber doar partea centrala cea mai stralucitoare a acestui nor vast si difuz de gaze si praf.
 • Stiati ca... Cea mai joasa nota din univers... Cea mai joasa nota din univers este cauzata de undele acustice generate de o gaura neagra gigantica din centrul roiului de galaxii Perseus, la 250 milioane de ani lumina. Sunetul, care se propaga printr-un gaz extrem de rarefiat ce inconjoara gaura neagra, este un si bemol, 57 de octave sub do de jos. Este cu un miliard de milioane de ori mai jos decat poate detecta urechea umana. Se estimeaza ca undele au fost produse de gaura neagra acum circa 2,5 miliarde de ani. Au fost descoperite cu ajutorul Observatorului cu raze X Chandra de astronomi condusi de profesorul Andrew Fabian, Universitatea Cambridge, Cambridge, MB.
 • Stiati ca... Record de stat pe varf... In mai 1999, serpasul Babu Chhiri (Nepal) a stat pe varful Everestului 21 h fara butelii de oxigen. Majoritatea alpinistilor rezista mai putm de o ora. El a mai urcat pe Everest dupa cateva saptamani, devenmd prima persoana care a escaladat muntele de doua ori in acelasi anotimp.
 • Stiati ca... Cel mai mare dinozaur erbivor Sauropodele, un grup de dinozauri erbivori cu gat, coada si membre lungi, au trait in Jurasic si in Cretacic, cu 208-65 de milioane de am in urma. Cel mai mare masura 40 m si dntarea pana la 100 t.

Bannerul tau aici in aceasta sectiune: solicita oferta!

 • Stiati ca... Primul transplant de inima... Primul transplant de inima a fost suportat de Louis Washkansky (Africa de Sud], de 55 de ani, la Spitalul Groote Schuur din Cape Town, Africa de Sud, intre orele 1:00 si 6:00, pe 3 dec. 1967. Operatia a fost realizata de o echipa de 30 de oameni coordonata de dr. Christiaan Barnard (Africa de Sud). Washkansky, caruia i-a fost implantata inima Denisei Ann Darvall (Africa de Sud), o femeie de 25 de ani, a trait 18 zile dupa operatie.
 • Stiati ca... Cele mai multe forme create din baloane intr-o ora... Americanul John Cassidy a creat din baloane 529 de forme intr-o singura ora, adica una la fiecare 6,8 secunde. Recordul a fost stabilit pe 14 octombrie 2003 la New York, SUA.
 • Stiati ca...Cele mai multe cescute prinse pe cap in timpul mersului pe uniciclu... In 1952, acrobatul Rudy Horn (Germania), la vremea respective angajat al companiei Bertram Mills Circus, care dadea reprezentatii la circul Olympia din Londra, MB, a devenit prima persoana care, pedaland pe un uniciclu, si-a aruncat pe cap, cu picioarele, sase cescute si farfurioare, incununandu-si isprava cu o lingurita si un cubulet de zahar.
 • Stiati ca... Satelitul cu cea mai densa atmosfera... Cel mai mare satelit al lui Saturn, Titan, are cea mai densa atmosfera dintre satelitii din sistemul solar, exercitand o presiune la suprafata de 1,44 bari. Alcatuita in principal din azot, atmosfera de pe Titan este cea mai asemanatoare cu a Pamantului.
 • Stiati ca...Cele mai multe cuceriri... Pe 26 mai 2003, serpasul Apa si-a incheiat cu succes cea de-a 13-a ascensiune pe Everest. Datele ascensiunilor sale sunt: 1990, 1991, 1992 (primavara si toamna), 1993, 1994, 1995, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002 si 2003.
 • Stiati ca... Cea mai mica pasare... Cea mai mica pasare este colibri-albina (Meilisuga helenaej din Cuba si din Insula Youth. Masculii au o lungime totala de 57 mm, din care jumatate este reprezentata de cioc si coada, si cantaresc numai 1,6 g. Femelele sunt putin mai mari. Aceasta este considerata greutatea minima pentru un animal cu sange cald.
 • Stiati ca...Cele mai lungi pene... Cele mai lungi pene ale unei pasari au fost inregistrate, in 1972, la o pasare Phoenix sau pui de Yokohama (o specie de pasare de jungla rosie, Gallus gailus], a carei coada masura 10,6 m. Proprietarul ei era Masasha Kubota (Japonia). Pasarea salbatica (nu crescuta in scopuri ornamentale) cu cele mai lungi pene este masculul de fazan Argus cu creasta [Rheinhartia ocellata], ale carui pene ating 1,73 m.
 • Stiati ca... Cel mai mare cuib... 0 pereche de vulturi plesuvi iHaliaeetus leucocephalusj si probabil puii lor si-au construit un cuib Ianga St. Petersburg, Florida, SUA, care avea un diametru de 2,9 m si 6 m admcime. In 1963, cand a fost examinat s-a estimat ca avea o greuta mai mare de 2 tone.
 • Stiati ca...Cea mai mare falca a unui mamifer... Cea mai mare falca observata la un mamifer masura 5 m si apartinea unui mascul de casalot de aproape 25,6 m lungime. Imensul maxilar inferior este acum expus la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, Marea Britanie. Casalotii sant, de asemenea, balenele cu cei mai mari dinti.
 • Stiati ca... Cea mai deasa blana Vidra marina (Enhydra lutrisj are peste 100 000 de peri/cm2. Majoritatea acestor animate se intalnesc in zona de coasta din Alaska, SUA.

Arhiva »
Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 25, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 26, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 27, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 28, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 29, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 30, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 31, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 32, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 33, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 34, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 35, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 36, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 37, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 38, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 39, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 40, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 41, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 42, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 43, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 44, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 45, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 46, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 47, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 48, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 49, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 50, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 51, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 52, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 53, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 54, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 55, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 56, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 57, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 58, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 59, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 60, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 61, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 62, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 63, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 64, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 65, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 66, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 67, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 68, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 69, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 70, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 71, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 72, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 73, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 74, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 75, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 76, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 77, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 78, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 79, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 80, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 81, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 82, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 83, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 84, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 85, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 86, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 87, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 88, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 89, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 90, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 91, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 92,

Cunoasteti si alte site-uri care contin curiozitati sau lucruri interesante din toata lumea? Trimiteti-ne un email cu link-ul catre site-ul respectiv. Puteti sa ne trimiteti si pe email curiozitatile aflate pe internet care doriti sa apara aici la util21.ro. Curiozitatile acestea sunt preluate de aici.

Nu uitati: puteti sa va inscrieti in CLUB STIL21 pentru a primi un newsletter saptamanal cu oferta saptamananii la www.stilxxi.ro si curiozitatile saptamananii la util21.ro, impreuna cu un mic comentariu al saptamanii! Inscrie-te in CLUB STIL21 pentru a deveni un om informat!

RECOMANDAM


PUBLICITATE
VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      08.Jul.2020

Ziua:190177 ramase
Saptamana:2824 ramase
Luna:75 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Curiozitatile saptamanale la portalul util21.ro. Curiozitati si lucruri interesante despre natura, retete simple si totusi miraculoase, tips, sfaturi utile, stiati ca... Despre Romania si despre transporturi, despre muraturi si despre vulcani, lucruri interesante de peste tot;
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT