www.util21.ro - Toate informatiile utile de care ai nevoie!

 Home         Super Stare Show         Restaurante         Hoteluri         Util21TV         SuperMarket         Director firme         Adauga site

RECOMANDAM


PUBLICITATEMENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM

 

Pagina 130 - Curiozitati - Stiati ca...

Curiozitati 28 ianuarie 2009
arhiva de curiozitati

fereastra
Stiati ca...intre 1696 si 1851 in Anglia a fost platit un impozit pe ferestre care era datorat de posesorii de cladiri pentru orice deschidere in zid asimilabila termenului de "fereastra" ?Impozitul a fost aplicat imobilelor cu mai mult de sase ferestre si a condus, in multe cazuri, la o reactie inedita din partea proprietarilor: zidirea unor ferestre pentru a reduce sau evita impozitul.

Stiati ca...in 1931 liderul indian Mahatma Gandhi si-a respectat promisiunea solemna de a nu vorbi in zilele de luni desi a participat la Conferinta de la Londra cu privire la India ?

Faraday

Stiati ca...generarea continua a curentului electric a devenit posibila dupa ce fizicianul britanic Michael Faraday (1791-1867) a descopertit fenomenul electromagnetismului ? De numele lui Faraday se leaga constructia transformatorului electric si definirea (in 1831) a legilor inductiei electromagnetice.

Stiati ca...istoria a consemnat un razboi determinat de disputa asupra dreptului de exploatare prin pescuit a unei specii de peste ? Razboiul codului s-a derulat intre Marea Britanie si Islanda intre 1972 - 1976 si a fost generat de masurile restrictive aplicate datorita ingrijorarii privind reducerea populatiei piscicole, ceea ce ar fi putut determina disparitia speciei.

lumanariStiati ca...primele lumanari turnate din ceara au fost manufacturate in Europa in secolul al XVII-lea ?Lumina lor era inconstanta si abia in 1824 lumanararul francez Jean Jacques Cambaraceres a inventat un fitil impletit care dadea o flacara egala fara a scoate fum.In secolul al XIX-lea, pentru confectionarea lumanarilor a inceput sa fie folosita parafina produsa in industria petroliera.

Stiati ca...democratia a fost introdusa in secolul V inainte de Hristos in orasul-stat Atena unde poporul participa la luarea deciziilor in cadrul adunarilor populare ?

Stiati ca...in ciuda faptului ca folosesc aceeasi limba, croatii si sarbii o scriu in moduri diferite ? Croatii (de orientare romano-catolica) folosesc la scriere alfabetul latin, in timp ce sarbii (ortodocsi) se folosesc de cel chirilic.
Stiati ca...procedura de casatorie civila a inceput sa se aplice in unele tari abia in secolul al XIX-lea? Printre acestea se afla Anglia, statele europene si SUA.

Stiati ca...marea criza economica mondiala din deceniul al treilea al secolului XX a fost declansata de o prabusire brusca si masiva a actiunilor pe Wall Street ? Evolutia catre o noua criza a fost prognozata inca din octombrie 1987 cand anumite disfunctii aparute in sfera tranzactiilor de actiuni au ramas cunoscute ca "lunea neagra".

drink man

Stiati ca...atitudinea rezervata privind consumul alcoolului a aparut pentru prima data in New England (SUA) unde se organizau intruniri pentru a incuraja oamenii sa se angajeze ca renunta la alcool ? In 1833 existau nu mai putin de 6000 de societati de temperanta locale.Miscarea s-a extins si in Anglia, Norvegia si Suedia.

Alfred Nobel

Stiati ca...fondatorul premiului Nobel, industriasul suedez Alfred Nobel - a fost inventatorul dinamitei si a contribuit la realizarea prafului de pusca ce nu scoate fum ? Nobel a fost insa un pacifist in esenta sa, motiv pentru care a decis ca la moartea sa cea mai mare parte a averii sale sa fie folosita pentru decernarea premiilor internationale Nobel

Stiati ca...lumea stiintifica s-a confruntat in 1912 cu un fals care pentru moment era considerat, ca piesa arheologica, veriga lipsa care ar fi putut dovedi ca oamenii si maimutele au un stramos comun ?Teste stiintifice efectuate in 1953 au dovedit insa ca Eoanthropus Dawsani era o piesa arheologica alcatuita de mana omului din doua alte parti distincte: falca unui urangutan si o parte a craniului uman, imbinate cu abilitate.Abia in 1996 s-a aflat si adevarul complet: falsul a fost produs de Martin Hinton, un custode de la Muzeul de Istorie Nationala de la Londra.

Nostradamus

Stiati ca...Nostradamus (astrolog si fizician francez care a trait intre 1553 - 1566) - cunoscut in primul rand datorita profetiilor sale care au dat nastere la o sumedenie de interpretari -
a avut si rezultate remarcabile prin modul de folosire a unor medicamente si tratamente cunoscute in epoca sa in timpul epidemiilor de ciuma de la Aix si Lyon din 1546 - 1547 ?

Michelangelo-fresca
Stiati ca...vestitul pictor, sculptor, arhitect si poet italian Michelangelo Buonaroti (1475 - 1564) a fost crescut de un cioplitor in piatra care l-a dus sa faca ucenicia la pictorul florentin Domenici Ghirlandaio ? Una dintre cele mai importante realizari ale lui Michelangelo, mai tarziu, a fost decorarea tavanului Capelei Sixtine de la Vatican.

Stiati ca...avocatul, publicistul si omul politic roman Dumitru Take Ionescu (1858-1922) - cunoscut foarte bine si in plan european datorita abilitatilor sale de comunicare adaptabile celor mai diverse imprejurari - a fost supranumit "Tachita - gura de aur "? In calitate de ministru de externe al Romaniei, a initiat in 1920 - 1921 prima alianta regionala dintre Romania, Cehoslovacia si Iugoslavia constituita in Europa dupa prima conflagratie mondiala.

Stiati ca...termenul de "impresionism", definind un curent in arta ,a derivat din denumirea tabloului "Impresie, rasarit de soare" realizat in 1872 de Claude Maunet ? Preceptul de conduita artistica al lui Monet, impus adeptilor care l-au urmat, a fost sintetizat in indemnul de a picta realitatea "asa cum vi se arata, cu aceeasi culoare si forma, pana va transmite propria voastra impresie autentica a scenei."Impresionismul ca miscare artistica a fost declansat in Franta in anii 60 ai secolului XIX avand ca exponenti pe Claude Monet, Edouard Manet, Camille Pissaro, Pierre Auguste Renoir, Edgar Degas si Alfred Sisley.

ceasStiati ca...unul dintre instrumentele de masura foarte utilizate in toate timpurile - ceasul s-a prezentat de-a lungul vremii sub diverse forme si in diverse solutii constructive ? Drumul foarte lung al ceasului a inceput de la cadranul cu umbra (de pe la 1500 inainte de Hristos), ceasul solar,clepsidra, ceasul cu apa, ceasul cu nisip, ceasurile mecanice, ceasul cu cristal de cuart si a continuat pana la ceasul mecanic, ceasul electronic sau atomic.

Stiati ca...primul transport pe sine a fost cel tras de cai, in Marea Britanie, unde in secolul al VIII-lea proprietarii de mine foloseau caii pentru a deplasa vagonetele de carbuni pe sine care au fost mai intai de lemn ? Tot acolo, in 1804, locomotiva cu abur construita de Richards Trevithieck a tras pe sine primul tren "adevarat" - precursorul celor pe care le cunoastem azi.

Stiati ca...monedele au aparut pe continentul european, in jurul anului 700 inainte de Hristos ? Au fost confectionate de lidieni, un popor care a trait pe teritoriul Turciei de azi.

Stiati ca...fotografia a fost prefigurata de Aristotel in lucrarea sa "Fizica" in secolul IV inainte de Hristos ? Camera obscura a fost realizata insa abia in secolul al XVI-lea iar la inceputul secolului al XIX-lea au fost create pictograme (deci imagini pe suport hartie) folsind hartie inmuiata in solutie apoasa de nitrat de argint.

Arhiva »
Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 1, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 2, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 3, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 4, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 5, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 6, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 7, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 8, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 9, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 10, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 11, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 12, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 13, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 14, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 15, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 16, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 17, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 18, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 19, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 20, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 21, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 22, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 23, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 24, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 25, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 26, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 27, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 28, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 29, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 30, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 31, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 32, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 33, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 34, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 35, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 36, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 37, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 38, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 39, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 40, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 41, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 42, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 43, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 44, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 45, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 46, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 47, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 48, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 49, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 50, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 51, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 52, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 53, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 54, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 55, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 56, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 57, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 58, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 59, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 60, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 61, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 62, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 63, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 64, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 65, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 66, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 67, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 68, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 69, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 70, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 71, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 72, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 73, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 74, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 75, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 76, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 77, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 78, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 79, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 80, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 81, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 82, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 83, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 84, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 85, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 86, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 87, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 88, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 89, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 90, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 91, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 92, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 93, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 94, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 95, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 96, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 97, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 98, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 99, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 100, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 101, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 102, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 103, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 104, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 105, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 106, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 107, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 108, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 109, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 110, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 111, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 112, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 113, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 114, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 115, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 116, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 117, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 118, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 119, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 120, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 121, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 122, Curiozitati 19 ianuarie 2009, Curiozitati 20 ianuarie 2009, Curiozitati 21 ianuarie 2009, Curiozitati 22 ianuarie 2009, Curiozitati 23 ianuarie 2009, Curiozitati 26 ianuarie 2009, Curiozitati 27 ianuarie 2009, Curiozitati 28 ianuarie 2009

Cunoasteti si alte site-uri care contin curiozitati sau lucruri interesante din toata lumea? Trimiteti-ne un email cu link-ul catre site-ul respectiv. Puteti sa ne trimiteti si pe email curiozitatile aflate pe internet care doriti sa apara aici la util21.ro. Curiozitatile acestea sunt preluate de aici.

Nu uitati: puteti sa va inscrieti in CLUB STIL21 pentru a primi un newsletter saptamanal cu oferta saptamananii la www.stilxxi.ro si curiozitatile saptamananii la util21.ro, impreuna cu un mic comentariu al saptamanii! Inscrie-te in CLUB STIL21 pentru a deveni un om informat!

RECOMANDAM


PUBLICITATE
VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      19.Jun.2018

Ziua:170197 ramase
Saptamana:2527 ramase
Luna:66 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Curiozitati, stiati ca,impozit pe ferestre, indianul Mahatma Gandhi, fizicianul britanic Michael Faraday, Razboiul codului, lumanari turnate din ceara, democratia, croatii si sarbii, procedura de casatorie civila, marea criza economica mondiala, consumul alcoolului, Alfred Nobel, Nostradamus, Michelangelo Buonaroti, Dumitru Take Ionescu, impresionism, ceasul, primul transport pe sine, monedele, fotografia , pisicile, curiozitati plante, stiati ca, curiozitati plante, curiozitati animale, curiozitati zilnice, curiozitati plante, curiozitati animale, curiozitati din lumea intreaga
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT