www.util21.ro - Toate informatiile utile de care ai nevoie!

 Home         Super Stare Show         Restaurante         Hoteluri         Util21TV         SuperMarket         Director firme         Adauga site

RECOMANDAM


PUBLICITATEMENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM

 

Pagina 159 - Curiozitati - Stiati ca...

Curiozitati 10 martie 2009
arhiva de curiozitati

big-bang-imaginat

Stiati ca...John G.Cramer, profesor de fizica la Universitatea Washington, in Seattle, care a desfasurat cercetari in domeniul cosmologiei si astrofizicii, a sintetizat "sunetul bing-bang-ului" bazandu-se pe interpretarea de catre computer a unor calcule matematice ? Fisierul audio pe care l-a creat poate fi accesat la adresa "http://faculty.washington.edu/jcramer/BigBang/BBSnd100.wav"
 
naveta Stiati ca...dimensiunile motoarelor cu combustibil solid ale navetelor spatiale americane fabricate in Utah de catre firma Thiokol respecta latimea crupelor alaturate a doi cai ? E o istorie lunga care incepe in perioada civilizatiei romane.Pe atunci drumurile erau construite pentru care trase de cai si utilizarea lor indelungata a sapat santuri pe directia de avansare a rotilor.A devenit o necesitate ca aceeasi distanta sa fie respectata pentru ca drumurile sa ramana practicabile.Din aproape in aproape, latimea de 143,5 cm a devenit un standard aplicat mult mai tarziu, mai intai pentru tramvaiele cu cai, apoi si pentru linia ferata.Iar motoarele racheta din Utah se trimit cu trenul care are de strabatut tunele, nefiind ingaduit gabaritul depasit.
 
genomul
Stiati ca...descifrarea genomului uman continut in ADN a costat in jur de 3 miliarde de dolari iar cercetarile au durat 13 ani (in intervalul 1990 - 2003) ? Rezultatul a fost obtinut independent de care National Human Genome Research Institute si de institutia privata Celera Genomics.Perspectiva actuala a pus in evidenta existenta unor variatii importante de la individ la individ in structura ADN-ului uman.
 
Stiati ca...pentru producerea unui kg de apa grea prin metoda romaneasca se consuma 12 tone de abur si 800 kwh ? Din 180 mii metri cubi de apa obisnuita se obtin 3,5 kg de apa grea cu puritatea 99,9 la suta.Apa grea este utilizata ca moderator si agent de racire in reactoarele energetice cu uraniu natural.
 
ciuperci
Stiati ca...un grup de cercetatori din Austria, de la Universitatea Hagenberg, au realizat un telefon mobil menit sa constituie un sprijin pretios pentru culegatorii de ciuperci ? Atunci cand exista dubii daca o ciuperca este comestibila, ea este pur si simplu fotografiata.In cateva secunde, prin comparare cu o baza de date in care au fost incluse 600 de specii, se afiseaza raspunsul asteptat.
 
Stiati ca...manuscrisele lui Newton au fost vandute la licitatie, in 12-13 iulie 1936, de lordul Lymington- conte de Portsmouth care era casatorit cu o nepoata a savantului ? Trei loturi de manuscrise au putut fi salvate de catre consilierul sef pentru economie al Guvernului britanic - John Maynard Keynes , de catre analistul de bursa Roger Ward Babson si de orientalistul Shalom Yehuda.Pe aceasta cale, ele au putut fi accesate mai tarziu de diversi cercetatori.O parte dintre manuscrise, vandute la bucata, se afla in colectii particulare din Franta si Elvetia.
 

                                     
Stiati ca...prin alocarea de fonduri de catre Comisia Europeana prin DG Cercetare a fost creat prototipul slepului ecologic "Victoria", model al vasului de marfuri pentru apele interioare europene ? Cel mai "curat" vas al momentului face parte dintr-o noua generatie de vase nepoluante, echipate cu motoare cu emisie redusa de CO2 si utilizeaza un nou tip de combustibil.
 
Stiati ca...una dintre directiile de cercetare ale echipei Sisteme Adaptive si Interactive de la Centrul de cercetari Microsoft este modelarea surprizei ? Altfel spus, este vorba despre programarea sistemelor de calcul care monitorizeaza o anumita activitate pentru a fi capabile sa anticipeze evolutiile neconforme cu situatia obisnuita.Un asemenea exemplu este aplicatia SmartPhlow, care poate prezice jumatate din surprizele care pot apare in traficul din Seattle.
 
Geoda Stiati ca...Cetatea Stiintelor si a Industriei, construita si echipata tehnologic, la Paris, in zona Porte de la Vilette, reprezinta o aglomerare de dispozitive de inalta tehnologie capabile sa furnizeze pentru vizitatorul de orice varsta informatii surprinzatoare si surprinzator prezentate din toate domeniile stiintei ? Cladirea este o "geoda" cu diametrul de 36 de metri, construita in 1985 dupa planurile lui Gerard Chamoyou.Parterul este dedicat copiilor, care inca de la varsta de 3-5 ani pot intra in contact cu realitati tulburatoare.
 
imponderabilitate Stiati ca...pentru 5000 de dolari americani cei interesati pot experimenta pe viu zborul in imponderabilitate ? Este un serviciu oferit de compania americana Space Adventures dar pentru ca rusii dispun de tehnici mai ieftine pentru realizarea obiectivului propus, zborul are loc cu decolare de la o baza din afara Moscovei.Un zbor la care participa 12 "turisti" dureaza 60 de minute. din care 5 in stare de imponderabilitate.Compania Space Adventures are in vedere si dezvoltarea turismului in spatiu.
 
Stiati ca...un adevar trist il constituie faptul ca multe cercetari stiintifice si tehnologice au fost impulsionate datorita razboaielor ?Astfel, numai in domeniul aviatic, au fost dezvoltate tehnicile de zbor pentru bombardamentul in picaj dar si pentru raiduri de mare altitudine, a fost inventat radarul, au fost construite avione mari pentru transport, au aparut si au fost perfectionate elicopterele.
 
model T
Stiati ca...primul automobil produs de Ford Motor Company la Detroit - faimosul "Model T" - a fost realizat exclusiv prin vopsire cu negru deoarece lacul de bitum era singura vopsea care se usca destul de repede pentru a face fata liniei de montaj ? Aceasta permitea inca de pe atunci oroductia unei masini la fiecare 3 minute.Pentru a raspunde intrebarilor legate de culoare, Henry Ford a spus, in gluma, ca exista masini disponibile "de orice culoare atata vreme cat sunt negre."
 
Stiati ca...aparitia tehnicii fotografice a determinast reactii de natura religioasa ? "Dumnezeu a creat omul dupa chipul si asemanarea sa si nici o masina facuta de mana omului nu poate fixa imaginea lui Dumnezeu" - se afirma intr-un articol aparut in 1839 in ziarul prusac Leipziger Stadtanzeiger.
 
Stiati ca...primele studii asupra gemenilor au fost realizate de Galton Francis, varul lui Charles Darwin ? Cercetarile sale s-au concretizat in 1876.Fiind in principal psiholog, a fost interesat de diferentierea intre efectele ereditatii si cele ale experientei sau ale mediului.
 
Stiati ca...batalia de la Gettysburg (1-3 iulie 1863) a constituit cea mai sangeroasa lupta purtata pe pamant american si a marcat o cotitura in razboiul civil american ? In aceasta lupta sudistii au pierdt 28000 de oameni dintr-un efectiv de 7500 iar nordistii au pierdut 23000 din 83000 de militari.
 
Goethe


Stiati ca...la varsta de 26 de ani Johann Wolfgang Goethe a ajuns (in 1775) la curtea ducelui de Saxa -Weimar-Eisenach in calitate de consilier al tanarului print mostenitor dar a ramas 56 de ani (pana la moartea sa in 1832) ?
 
Stiati ca...la o expozitie organizata in 1867 la Fontainebleau doua peisaje semnate de pictorul roman Nicolae Grigorescu au fost cumpartate de Napoleon al III-lea ?
 
Stiati ca...in urma unui referendum organizat in 1985 Groenlanda s-a retras din Uniunea Europeana ?
 
Stiati ca...desi in Orientul Mijlociu boii erau inhamati ca animale de povara inca din anii 4000 i de Hr. incarcaturile tractate au fost destul de mici pentru ca sistemul de legare imaginat putea determina sugrumarea animalului  ? Situatia s-a mentinut pana in Evul Mediu timpuriu european, cand a fost adaugata la harnasament o curea pe piept, ceea ce a distribuit sarcina si a permis cresterea randamentului de lucru.
 
Pompei


Stiati ca...situl arheologic care cuprinde fostele orase Herculaneum si Pompei, acoperite de lava in anul 79 cand a erupt Vezuviul si ingropate sub 20 de metri de noroi vulcanic a fost descoperit intamplator de un sapator de puturi in 1709 ?

Arhiva »
Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 1, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 2, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 3, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 4, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 5, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 6, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 7, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 8, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 9, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 10, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 11, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 12, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 13, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 14, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 15, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 16, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 17, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 18, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 19, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 20, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 21, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 22, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 23, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 24, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 25, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 26, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 27, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 28, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 29, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 30, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 31, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 32, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 33, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 34, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 35, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 36, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 37, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 38, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 39, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 40, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 41, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 42, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 43, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 44, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 45, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 46, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 47, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 48, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 49, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 50, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 51, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 52, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 53, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 54, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 55, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 56, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 57, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 58, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 59, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 60, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 61, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 62, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 63, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 64, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 65, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 66, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 67, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 68, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 69, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 70, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 71, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 72, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 73, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 74, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 75, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 76, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 77, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 78, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 79, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 80, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 81, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 82, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 83, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 84, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 85, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 86, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 87, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 88, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 89, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 90, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 91, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 92, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 93, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 94, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 95, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 96, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 97, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 98, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 99, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 100, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 101, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 102, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 103, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 104, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 105, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 106, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 107, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 108, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 109, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 110, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 111, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 112, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 113, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 114, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 115, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 116, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 117, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 118, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 119, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 120, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 121, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 122, Curiozitati 19 ianuarie 2009, Curiozitati 20 ianuarie 2009, Curiozitati 21 ianuarie 2009, Curiozitati 22 ianuarie 2009, Curiozitati 23 ianuarie 2009, Curiozitati 26 ianuarie 2009, Curiozitati 27 ianuarie 2009, Curiozitati 28 ianuarie 2009, Curiozitati 29 ianuarie 2009, Curiozitati 30 ianuarie 2009, Curiozitati 2 februarie 2009, Curiozitati 3 februarie 2009, Curiozitati 4 februarie 2009, Curiozitati 5 februarie 2009, Curiozitati 6 februarie 2009, Curiozitati 9 februarie 2009, Curiozitati 10 februarie 2009, Curiozitati 11 februarie 2009, Curiozitati 12 februarie 2009, Curiozitati 13 februarie 2009, Curiozitati 16 februarie 2009, Curiozitati 17 februarie 2009, Curiozitati 18 februarie 2009, Curiozitati 19 februarie 2009, Curiozitati 20 februarie 2009, Curiozitati 23 februarie 2009, Curiozitati 24 februarie 2009, Curiozitati 25 februarie 2009, Curiozitati 26 februarie 2009, Curiozitati 27 februarie 2009, Curiozitati 2 martie 2009, Curiozitati 3 martie 2009, Curiozitati 4 martie 2009, Curiozitati 5 martie 2009, Curiozitati 6 martie 2009, Curiozitati 9 martie 2009, Curiozitati 10 martie 2009

Cunoasteti si alte site-uri care contin curiozitati sau lucruri interesante din toata lumea? Trimiteti-ne un email cu link-ul catre site-ul respectiv. Puteti sa ne trimiteti si pe email curiozitatile aflate pe internet care doriti sa apara aici la util21.ro. Curiozitatile acestea sunt preluate de aici.

Nu uitati: puteti sa va inscrieti in CLUB STIL21 pentru a primi un newsletter saptamanal cu oferta saptamananii la www.stilxxi.ro si curiozitatile saptamananii la util21.ro, impreuna cu un mic comentariu al saptamanii! Inscrie-te in CLUB STIL21 pentru a deveni un om informat!

RECOMANDAM


PUBLICITATE
VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      24.Jun.2018

Ziua:175192 ramase
Saptamana:2527 ramase
Luna:66 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Curiozitati, stiati ca, sunetul bing-bang-ului, motoarelor cu combustibil solid ale navetelor spatiale, descifrarea genomului uman, apa grea, telefon mobil, manuscrisele lui Newton, Cetatea Stiintelor si a Industriei, cercetari stiintifice, aparitia tehnicii fotografice, batalia de la Gettysburg, stiati ca, curiozitati plante, curiozitati animale, curiozitati zilnice, curiozitati plante, curiozitati animale, curiozitati din lumea intreaga
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT