www.util21.ro - Toate informatiile utile de care ai nevoie!

 Home         Oferim publicitate         Firme pe internet         Anunturi pe internet         Login

RECOMANDAM


PUBLICITATEMENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM

 

Pagina 164 - Curiozitati - Stiati ca...

Curiozitati 17 martie 2009
arhiva de curiozitati

Ritten Stiati ca...pe flancul muntos din Tirolul de sud, la Ritten, in nordul Italiei, o ciudata anomalie a naturii face ca bolovani de piatra sa se inalte deasupra copacilor in varful unor coloane colorate in nuante de rosu, ocru si violet ? Cea mai inalta coloana atinge 40 de metri iar aceasta forma de relief cunoscuta sub denumirea de "piramidele coafate de la Ritten" a fost creata in zona in timpul perioadei glaciare.Acest fenomen se mai poate intalni, sub alte denumiri, in cateva zone ale lumii, inclusiv in Alpii francezi.
 
Kali Gandaki

Stiati ca...raul Kali Gandaki care strabate Muntii Himalaya si-a croit cea mai adanca vale din lume ?
 
Padurea Lunan Stiati ca...pe un platou cu o suprafata de 5 kmp, la 120 de km de Kunning - capitala provinciei Yunnan din sud-vestul Chinei - se afla padurea impietrita Lunan formata din stalpi de piatra cu unaltimi cuprinse intre 2 si 30 de metri ? Acestia creaza forme cu asemanari diverse, de la tufe de bambus, sabii, ciuperci si pana la forma unor pagode pitoresti.Chinezii le-au denumit "Cascada stratificata", "Umbrarul leului", "Varful lotusului in floare" samd Poteci create de om strabat intinderea formand un labirint.
 
Bohol
Stiati ca...1268 de coline conice aflate pe insula Bohol din arhipelagul Visaya (Filipine) sunt numite de localnici "dealurile de ciocolata" deoarece capata culoarea acesteia in perioada anotimpului uscat ? Colinele au inaltimi cuprinse intre 30 si 100 de metri si modul in care s-au format ramane un mister.Legendele locale vorbesc insa in termeni pitoresti despre lupta intre niste uriasi care au aruncat cu stanci peste tot in jurul lor.
 
Flores Stiati ca...locuitorii de pe insula indoneziana Flores cred ca lacurile in nuante schimbatoare, formate la peste 1600 metri altitudine in craterul vulcanului stins Kali Mutu sunt locul unde salasluiesc sufletele mortilor ? Ei spun ca sufletele vrajitorilor sunt intr-un lac a carui apa pare neagra, sufletele pacatosilor se afla intr-un lac verde situat alaturi iar sufletele fecioarelor si ale copiilor sunt gazduite intr-un lac de un galben palid.Nu cu multi ani in urma, aceleasi lacuri erau colorate in negru, maro si albastru iar prin 1960 aveau nuantele cafea cu lapte, rosu-maroniu, albastru.Se presupune ca procesele din adancuri determina schimbarea lor.
 
Stiati ca...o creasta stancoasa izolata, ce se ridica din apele Pacificului de sud inaltandu-se deasupra apei cu 550 de metri este cea mai inalta formatiune stancoasa din lume ? Denumita "Piramida lui Ball", aceasta este un vulcan stins devenit inactiv cu 7 milioane de ani in urma.Mai este cunoscuta ca "Everestul Australiei" si a fost erscaladata in 1965 de o echipa de alpinisti australieni condusi de Bryden Allen si John Davis.
 
White Sands Stiati ca...pe fundul plat al vaii Tularosa din New Mexico se afla cel mai impresionant desert de gips din lume, acoperind circa 780 de km ? White Sands (Nisipurile Albe) au fost declarate monument national in 1933.In zona supravietuieste o specie de plop, arbustii sumac si o planta denumita "Candela Domnului", comestibila, precum si popandai, soareci, bufnite si soimi.Zona este vizitabila pe un drum marcat.
 
Baikal Stiati ca...o traditie transmisa din generatie in generatie indeamna pe turistii ajunsi in apropierea lacului Baikal, in sudul Siberiei, sa lege panglici si fasii de panza de crengile copacilor spre a li se indeplini dorinta de a mai reveni ? Rusii considera lacul drept o "Mare Sfanta", un simbol asemanator Marelui Canion din Statele Unite.Baikal insemna "apa multa" in limba populatiei care a trait in zona in urma cu circa 1300 de ani.Adanc de 1640 de metri, lacul contine o cincime din intreaga cantitate de apa dulce a lumii sau cat Marile Lacuri ale Americii de Nord impreuna.In lac se varsa 336 de rauri si fluvii iar din el izvoraste unul singur, Angara.Apa este foarte limpede iar in luna mai, dupa topirea ghetii, se poate vedea pana la 40 de metri adancime.
 
Stiati ca...uscatul care margineste Oceanul Altantic (Americile la vest, Africa si Europa la est) se indeparteaza cu circa 25 de mm anual ? Cand Columb a traversat Atlanticul, in 1492, acesta era cu aproximativ 12 metri mai ingust decat astazi.Primul care a emis teoria derivei continentelor a fost astronomul si meteorologul Alfred Wegener, dar afirmatiile sale au dobandit credibilitate abia 50 de ani mai tarziu, dupa moartea sa.
 
Zaferrana Stiati ca...oamenii au intervenit intr-o adevarata lupta cu fortele naturii pentru a limita pericolul care pandea orasul Zaferrana in timpul eruptiei vulcanului Etna din 1991-1992 ? Deoarece vulcanologul Franco Barberi a identificat pericolul reprezentat de scurgerile subtiri de materie topita, elicoptere ale Fortelor Aeriene Italiene si ale Marinei Americane au aruncat blocuri uriase de beton in canalele dinspre varful vulcanului dinamitand apoi tunelurile de la altitudini mici.Operatiunea a fost incununata de succes.
 
Muntele Masa
Stiati ca..."Muntele Masa" este un monolit plat, a carui culme depaseste 3 km in lungime dominand orasul Cape Town in extremitatea sud-vestica a Africii ? Primul european care l-a zarit a fost Bartolomeu Diaz, in 1488. Muntele Masa este un urias bloc de gresie format pe un fund de mare cu 400-500 de milioane de ani in urma, pe care miscarile geologice l-au ridicat, in final, la 1086 m deasupra nivelului marii.
 
Stiati ca...in Peninsula Kamceatka, aflata in extremitatea estica a Siberiei, apa sutelor de izvoare fierbinti este folosita pentru incalzirea locuintelor si a serelor in care se cultiva legume si cartofi pentru export ? Gheizerul Vaikon, de exemplu, arunca in aer apa fierbinte si vapori la 49 de metri inaltime timp de aproximativ patru minute la fiecare 3 ore.Pe insula se afla 150 de vulcani dintre care cel putin 30 mai sunt activi.
 
Muntele Fuji Stiati ca...Muntele Fuji, cel mai inalt munte din Japonia, inspira localnicilor un sentiment de respect si veneratie ? Japonezii numesc adesea muntele "Fuji-sun" , adaugand particula de politete cuvenita unei persoane apreciate.Mai mult, "Fuji-ko" (Societatea Fuji) este o secta religioasa dedicata muntelui.Fondata in 1558 are si astazi numerosi adepti.Impreuna cu zona de tarm, muntele, padurile si lacurile formeaza un parc natural vizitat anual de 80 de milioane de persoane, echivalentul a doua treimi din intreaga populatie a Japoniei.
 
Stiati ca...cea mai mare grota din lume se afla in inima intunecoasa a padurii tropicale malayisiene ? In lantul de pesteri explorate in Parcul National Gunung Mulu, dupa traversarea unui tunel de aproape 1,6 km, a fost descoperita Camera Sarawak, de circa sase ori mai mare decat Pestera Carlsbad din New Mexico, considerata pana atunci cea mai mare din lume.
 
Hillier Stiati ca...in extremitatea insulei Middle, una dintre cele peste o suta ale Arhipelagului Recherche aflat in largul coastei suduce a Australiei de Vest se afla lacul Hillier - o ciudatenie a naturii pentru ca apa sa are culoarea roz ? Lacul are aprox. 600 metri in diametru si este separat de apele albastre ale oceanului printr-o fasie ingusta de nisip alb.Prima mentionare a acestui lac dateaza din 1802.Cauza culorii apei nu a fost elucidata desi echipe de specialisti l-au cercetat inca din 1950.
 
Stiati ca...in ianuarie 1990 o operatiune de salvare s-a derulat cu participarea unui elicopter al politiei australiene pentru a recupera doi tineri care se aflasera pe o formatiune geologica supranumita - din cauza asemanarii - "Podul Londrei", considerata sigura, in zona Port Campbell ? Interventia a fost necesara deoarece o parte a arcului de stanca s-a prabusit pe neasteptate iar ei doi au ramas astfel izolati.
 
Rotorua Stiati ca...in statiunea Rotorua din Noua Zeelanda, datorita activitatii vulcanice latente, mirosul de sulf (comparabil cu mirosul de oua clocite) emana in suvoaie de abur din canalele de scurgere, din fisurile in asfaltul drumurilor, din gropile de pe terenurile de golf si chiar din rondurile de flori de prin gradini ? In zona se intalnesc si numeroase gheizere, care arunca apa fierbinte la inaltimi care uneori depasesc 10-12 metri.
 
Kauai Stiati ca...locul real unde a avut loc turnarea scenei intalnirii dintre Jessica Lang si maimuta din filmul King Kong a fost Kauai, o insula din Hawai al carei munte central este cel mai umed loc de pe glob ? Un vulcan stins, muntele Waialeale, se inalta drept din ocean iar craterul sau este in permanenta acoperit de nori.Numele muntelui inseamna, in traducere, "apa debordanta".Media anuala a ploilor este de 20 de ori mai mare decat cea din Londra iar acest fapt produce o vegetatie deosebit de abundenta.
 
Stiati ca...in zona stramtorii de gheata in Golful Alaska, pe teritoriul Parcului National Glacier, ghetarii se retrag in medie cu mai mult de 400 de metri pe an ? Pe masura ce gheta se retrage, pe rocile eliberate apar muschi, licheni si treptat un strat de sol in care se vor fixa radacinile plantelor mai mari.
 
Vulcanul Katmai dupa eruptie Stiati ca...la inceputul secolului XX, in 1912, eruptia muntelui vulcanic Katmai din Peninsula Alaska a ridicat in aer circa 33 de miliarde tone din scoarta Pamantului care s-a raspandit in aer sub forma de praf si cenusa ? Aceste materii au ramas in suspensie timp de aproape un an in emisfera nordica si au provocat -reflectand lumina solara - veri mai racoroase si ierni mai reci in intreaga lume.

Arhiva »
Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 1, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 2, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 3, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 4, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 5, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 6, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 7, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 8, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 9, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 10, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 11, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 12, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 13, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 14, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 15, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 16, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 17, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 18, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 19, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 20, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 21, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 22, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 23, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 24, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 25, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 26, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 27, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 28, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 29, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 30, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 31, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 32, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 33, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 34, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 35, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 36, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 37, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 38, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 39, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 40, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 41, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 42, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 43, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 44, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 45, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 46, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 47, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 48, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 49, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 50, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 51, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 52, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 53, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 54, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 55, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 56, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 57, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 58, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 59, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 60, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 61, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 62, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 63, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 64, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 65, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 66, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 67, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 68, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 69, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 70, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 71, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 72, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 73, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 74, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 75, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 76, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 77, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 78, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 79, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 80, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 81, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 82, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 83, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 84, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 85, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 86, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 87, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 88, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 89, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 90, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 91, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 92, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 93, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 94, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 95, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 96, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 97, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 98, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 99, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 100, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 101, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 102, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 103, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 104, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 105, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 106, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 107, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 108, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 109, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 110, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 111, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 112, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 113, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 114, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 115, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 116, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 117, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 118, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 119, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 120, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 121, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 122, Curiozitati 19 ianuarie 2009, Curiozitati 20 ianuarie 2009, Curiozitati 21 ianuarie 2009, Curiozitati 22 ianuarie 2009, Curiozitati 23 ianuarie 2009, Curiozitati 26 ianuarie 2009, Curiozitati 27 ianuarie 2009, Curiozitati 28 ianuarie 2009, Curiozitati 29 ianuarie 2009, Curiozitati 30 ianuarie 2009, Curiozitati 2 februarie 2009, Curiozitati 3 februarie 2009, Curiozitati 4 februarie 2009, Curiozitati 5 februarie 2009, Curiozitati 6 februarie 2009, Curiozitati 9 februarie 2009, Curiozitati 10 februarie 2009, Curiozitati 11 februarie 2009, Curiozitati 12 februarie 2009, Curiozitati 13 februarie 2009, Curiozitati 16 februarie 2009, Curiozitati 17 februarie 2009, Curiozitati 18 februarie 2009, Curiozitati 19 februarie 2009, Curiozitati 20 februarie 2009, Curiozitati 23 februarie 2009, Curiozitati 24 februarie 2009, Curiozitati 25 februarie 2009, Curiozitati 26 februarie 2009, Curiozitati 27 februarie 2009, Curiozitati 2 martie 2009, Curiozitati 3 martie 2009, Curiozitati 4 martie 2009, Curiozitati 5 martie 2009, Curiozitati 6 martie 2009, Curiozitati 9 martie 2009, Curiozitati 10 martie 2009, Curiozitati 11 martie 2009, Curiozitati 12 martie 2009, Curiozitati 13 martie 2009, Curiozitati 16 martie 2009, Curiozitati 17 martie 2009

Cunoasteti si alte site-uri care contin curiozitati sau lucruri interesante din toata lumea? Trimiteti-ne un email cu link-ul catre site-ul respectiv. Puteti sa ne trimiteti si pe email curiozitatile aflate pe internet care doriti sa apara aici la util21.ro. Curiozitatile acestea sunt preluate de aici.

Nu uitati: puteti sa va inscrieti in CLUB STIL21 pentru a primi un newsletter saptamanal cu oferta saptamananii la www.stilxxi.ro si curiozitatile saptamananii la util21.ro, impreuna cu un mic comentariu al saptamanii! Inscrie-te in CLUB STIL21 pentru a deveni un om informat!

RECOMANDAM


PUBLICITATE
VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      22.Jul.2018

Ziua:203164 ramase
Saptamana:2923 ramase
Luna:75 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Curiozitati, stiati ca, piramidele coafate de la Ritten, raul Kali Gandaki, padurea impietrita Lunan, lacurile in nuante schimbatoare, Piramida lui Ball, Nisipurile Albe, orasul Zaferrana, Muntele Masa, Peninsula Kamceatka, Muntele Fuji, lacul Hillier, Golful Alaska, stiati ca, curiozitati plante, curiozitati animale, curiozitati zilnice, curiozitati plante, curiozitati animale, curiozitati din lumea intreaga
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT