www.util21.ro - Toate informatiile utile de care ai nevoie!

 Home         Super Stare Show         Restaurante         Hoteluri         Util21TV         SuperMarket         Director firme         Adauga site

RECOMANDAM


PUBLICITATEMENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM

 

Pagina 166 - Curiozitati - Stiati ca...

Curiozitati 19 martie 2009
arhiva de curiozitati

iNTERNET

Stiati ca...aproape 100 de milioane de oameni de stiinta din lume au fost interconectati prin reteaua Geant ? Ei vor putea colabora mai usor in domenii precum schimbarile climatice, radioastronomia si biotehnologia, prin legatura computerizata de mare viteza realizata de reteaua paneuropeana Geant.In 2008 au fost stabilite conexiuni infrastructurale regionale de retele de cercetare care se dezvolta in Balcani, in regiunile Marii Negre si Marii Mediterane precum si cu retele din Asia, Africa de Sud si America Latina.
 
Stiati ca...prima revista periodica destinata colportarii unui continut stiintific a aparut in ianuarie 1665 ? Publicatia se numea "Journal des Scavans" ("scavans" fiind un termen arhaic pentru "savans') si a fost editata de francezul Denys de Sallo.Peste numai doua luni, secretarul Societatii Regale din Londra - Henry Oldenburg - a inaugurat Philosophical Transactions, o revista care isi propunea sa adune informatii stiintifice din intreaga lume.
 
paianjen

Stiati ca...cea mai veche panza de paianjen din lume a fost descoperita in interiorul unei bucati de chihlimbar pe o plaja a regiunii East Sussex din Marea Britanie ? Cercetatorii de la Universitatea Oxford, care au studiat relicva cu o vechime de 140 de milioane de ani sunt de parere ca panza de paianjen a fost prinsa in rasina unui conifer in urma unui incendiu de padure, dupa care s-a fosilizat in procesul care a transformat rasina in chihlimbar.
 
Stiati ca...topirea in ritm accelerat a ghetii din Groenlanda si Antarctica va ridica nivelul marii cu un metru sau chiar mai mult pana in anul 2100, de doua ori mau repede decat estimasera cercetatorii in urma cu doi ani ? Aceasta va afecta orasele de coasta si viata a cel putin 600 de milioane de oameni (calcul avand la baza datele demografice de acum) ?
 
roboti

Stiati ca...in acest moment in lume exista peste un milion de roboti industriali implicati in diverse procese de productie ? Cea mai mare densitate in raportul om / masina se inregistreaza in favoarea robotilor in Japonia, unde - statistic -pentru fiecare 10000 de muncitori exista 300 de roboti.
 
Stiati ca...specialistii de la NASA au anuntat descoperirea unui nou procedeu de producere a energiei electrice cu ajutorul apei ? Sistemul foloseste miscarea valurilor si temperatura pentru a crea un lichid de inalta presiune care este transportat la tarm si utilizat pentru a produce energia pe uscat.
 
Turritopsis
Stiati ca...meduza Turritopsis nutricula este, virtual, singura fiinta nemuritoare din lume ? Cunoscuta si ca "hidrozoa", aceasta meduza care nu masoara decat 4-5 mm are particularitatea de a intineri dupa ce initial ajunge la stadiul de maturitate sexuala, acest ciclu putand fi repetat,practic, la infinit.
 
Stiati ca...stramosul telefonului mobil a fost creat in 1902 de catre Nathan Stubblefield si avea o dimensiune comparabila cu aceea a unei roti de automobil ? Inventatorul a realizat transmisii fara fir intre doua asemenea telefoane prin intermediul unui stalp de 36 de metri inaltime pe care l-a ridicat in curtea casei.Telefonul sau nu a avut succes comercial iar meritul sau a fost recunoscut abia dupa aproape o suta de ani.
 
Stiati ca...prima stiinta din lume fundamentata riguros a fost geometria ? Metoda axiomatica descoperita de antici a fost utilizata de-a lungul timpului pentru fundamentarea oricarei alte stiinte aparute ulterior.
 
Stiati ca...2500 de cercetatori care s-au intalnit recent intr-un Congres la Copenhaga au atras atentia asupra faptului ca schimbarile climatice vor aduce revolte sociale si razboaie mondiale ? Ei au adresat un apel catre liderii politici solicitand masuri urgente pentru stoparea modificarilor climatice intrucat altfel planeta va deveni un loc unde va fi imposibil de trait.
 
Stiati ca...din perspectiva teologiei tainele lumii nu sunt epuizabile ? Iar aceasta nu doar pentru ca stiinta are limite ci pentru ca lumea nu se limiteaza doar la universul fizic.In acceptul teologic, in afara lumii sensibile mai exista si o lume inteligibila care cuprinde si sufletul omului si lumea ingerilor fiind inaccesibila stiintei, oricarui instrument sau procedeu care ar putea fi imaginat.
 
soare

Stiati ca...radiatia solara (altfel spus lumina, pentru a ne referi la partea pe care o percepem in mod direct) apasa pe suprafata Pamantului cu o forta echivalenta cu o jumatate de miligram pe fiecare metru patrat ?
 

                                            
Stiati ca...in aceasta vara este asteptata o premiera tehnologica in productia aparatelor foto digitale ? Aparatul Leica S2 Aka va avea o rezolutie de 37,5 megapixeli.Pretul va fi insa unul pe masura, de aproape 20.000 de dolari,
 


Stiati ca...cel mai rezistent telefon mobil la caderi accidentale, scufundari in apa, vibratii - fara a mai vorbi de protectia la zgariere a ecranului - este, la aceasta ora, SONIM XP 1 ? Aparatul a fost produs de compania Sonim Technologies cu sediul la San Mateo / California pe baza conceptului ca telefoanele mobile sunt unelte si nu jucarii sau accesorii.
 
Stiati ca...in 2009 se implinesc 100 de ani de la realizarea primelor filme stiintifice din lume despre sistemul nervos central ? Aceasta a fost o premiera mondiala realizata la Bucuresti de o echipa condusa de neurologul roman Gheorghe Marinescu.
 
GOCE
Stiati ca...in aceasta saptamana a fost lansat satelitul european GOCE, de studiere a campului gravitational terestru ? Datele culese de acesta vor putea fi utilizate pentru imbunatatirea modelelor climatice si nu in ultimul rand in seismologie, aducand informatii noi despre distribuirea magmei sub vulcani.
 
Stiati ca...oamenii de stiinta de la Universitatea Tsukuba din Japonia si compania Cyberdyne Inc vor lansa in curand pe piata japoneza prima fetita-robot ? Aceasta a fost denumita Repliee R 1 si are chipul si asemanarea unei fetite de 5 ani, cu o piele flexibila din silicon.Miscarile sale (pe care nu gresim daca le numim gesturi) sunt realizate cu ajutorul a peste 50 de senzori care transmit comenzi catre motoarele electrice alimentate cu baterii.
 
Stiati ca...la Viena au fost instalati stalpi de iluminat care folosesc energia solara ? Proiectul apartine lui Ross Lovergrove si stalpii au fost numiti "copaci solari".Perfectionarile care au fost deja anuntate vor da "ramurilor" acestora posibilitatea sa urmareasca lumina solara schimbandu-si pozitia si chiar sa se plieze automat in cazul unor intemperii care le-ar putea deteriora.
 
bec
Stiati ca...la Codlea se afla in derulare un proiect prin care un intreprinzator roman afirma ca va produce energie electrica prin prelucrarea dejectiilor de pasari ? Investitia costa 9 milioane de euro iar randamentul se va exprima in ecuatia care ia in calcul folosirea a cate patru tone de dejectii pentru a obtine 2500 kw/ora, suficienti pentru a acoperi consumul a 550 de case zilnic.
 
Stiati ca...prof.dr.Benga, de la Cluj, a prezentat istoria complexa a descoperirii proteinelor-canal pentru apa prezente in membranele celulelor tuturor vietuitoarelor in anul 2003, intr-o revista de larga circulatie internationala (Cell Biol) cu o luna inainte de acordarea Premiului Nobel pe acest subiect cercetatorului Peter Agre ? Dr.Benga a dresat o contestatie Comitetului Nobel si Academiei Regale de Stiinte a Suediei.

Arhiva »
Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 1, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 2, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 3, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 4, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 5, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 6, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 7, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 8, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 9, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 10, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 11, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 12, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 13, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 14, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 15, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 16, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 17, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 18, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 19, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 20, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 21, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 22, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 23, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 24, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 25, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 26, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 27, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 28, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 29, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 30, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 31, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 32, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 33, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 34, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 35, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 36, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 37, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 38, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 39, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 40, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 41, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 42, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 43, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 44, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 45, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 46, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 47, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 48, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 49, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 50, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 51, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 52, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 53, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 54, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 55, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 56, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 57, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 58, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 59, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 60, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 61, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 62, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 63, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 64, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 65, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 66, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 67, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 68, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 69, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 70, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 71, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 72, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 73, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 74, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 75, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 76, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 77, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 78, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 79, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 80, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 81, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 82, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 83, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 84, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 85, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 86, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 87, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 88, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 89, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 90, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 91, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 92, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 93, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 94, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 95, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 96, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 97, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 98, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 99, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 100, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 101, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 102, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 103, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 104, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 105, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 106, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 107, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 108, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 109, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 110, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 111, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 112, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 113, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 114, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 115, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 116, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 117, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 118, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 119, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 120, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 121, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 122, Curiozitati 19 ianuarie 2009, Curiozitati 20 ianuarie 2009, Curiozitati 21 ianuarie 2009, Curiozitati 22 ianuarie 2009, Curiozitati 23 ianuarie 2009, Curiozitati 26 ianuarie 2009, Curiozitati 27 ianuarie 2009, Curiozitati 28 ianuarie 2009, Curiozitati 29 ianuarie 2009, Curiozitati 30 ianuarie 2009, Curiozitati 2 februarie 2009, Curiozitati 3 februarie 2009, Curiozitati 4 februarie 2009, Curiozitati 5 februarie 2009, Curiozitati 6 februarie 2009, Curiozitati 9 februarie 2009, Curiozitati 10 februarie 2009, Curiozitati 11 februarie 2009, Curiozitati 12 februarie 2009, Curiozitati 13 februarie 2009, Curiozitati 16 februarie 2009, Curiozitati 17 februarie 2009, Curiozitati 18 februarie 2009, Curiozitati 19 februarie 2009, Curiozitati 20 februarie 2009, Curiozitati 23 februarie 2009, Curiozitati 24 februarie 2009, Curiozitati 25 februarie 2009, Curiozitati 26 februarie 2009, Curiozitati 27 februarie 2009, Curiozitati 2 martie 2009, Curiozitati 3 martie 2009, Curiozitati 4 martie 2009, Curiozitati 5 martie 2009, Curiozitati 6 martie 2009, Curiozitati 9 martie 2009, Curiozitati 10 martie 2009, Curiozitati 11 martie 2009, Curiozitati 12 martie 2009, Curiozitati 13 martie 2009, Curiozitati 16 martie 2009, Curiozitati 17 martie 2009, Curiozitati 18 martie 2009, Curiozitati 19 martie 2009

Cunoasteti si alte site-uri care contin curiozitati sau lucruri interesante din toata lumea? Trimiteti-ne un email cu link-ul catre site-ul respectiv. Puteti sa ne trimiteti si pe email curiozitatile aflate pe internet care doriti sa apara aici la util21.ro. Curiozitatile acestea sunt preluate de aici.

Nu uitati: puteti sa va inscrieti in CLUB STIL21 pentru a primi un newsletter saptamanal cu oferta saptamananii la www.stilxxi.ro si curiozitatile saptamananii la util21.ro, impreuna cu un mic comentariu al saptamanii! Inscrie-te in CLUB STIL21 pentru a deveni un om informat!

RECOMANDAM


PUBLICITATE
VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      25.Jun.2018

Ziua:176191 ramase
Saptamana:2626 ramase
Luna:66 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Curiozitati, stiati ca, reteaua Gean, cea mai veche panza de paianjen din lume, topirea in ritm accelerat a ghetii, roboti industriali, Turritopsis nutricula, prima stiinta din lume, radiatia solara, satelitul european GOCE, stiati ca, curiozitati plante, curiozitati animale, curiozitati zilnice, curiozitati plante, curiozitati animale, curiozitati din lumea intreaga
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT