www.util21.ro - Toate informatiile utile de care ai nevoie!

 Home         Oferim publicitate         Firme pe internet         Anunturi pe internet         Login

RECOMANDAM


PUBLICITATEMENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM

 

Pagina 181 - Curiozitati - Stiati ca...

Curiozitati 9 aprilie 2009
arhiva de curiozitati

Beatles


Stiati ca...formatia vocal-instrumentala engleza de muzica pop, The Beatles, s-a constituit la Liverpool in 1961? Primul disc al grupului, Love Me Do (1962) a devenit imediat un hit.

Stiati ca...Alexander Graham Bell, inventator si om de stiinta american de origine scotiana a brevetat in 1876 primul telefon? In anul urmator, Bell a infiintat propria sa companie de telefonie, care s-a bucurat de mare succes. Mai tarziu a adus imbunatatiri fonografului lui Thomas Edison realizand gramofonul, un aparat practic de inregistrare a sunetului.

Biblioteca Alexandria Stiati ca...practica pastrarii inscrisurilor a inceput in Antichitate in mileniul III i. Cr., cand babilonienii inscriau si pastrau informatiile pe tablite de argila? De la inceputul sec IV i. Cr., colectiile de scrieri erau pastrate in templele grecesti, iar in jurul anului 340 i. Cr., marile biblioteci, precum cea a lui Aristotel, erau cunoscute si vizitate de invatati. Biblioteca de la Alexandria, din Egipt, a ajuns sa fie socotita cea mai mare si mai cunoscuta din intreaga Antichitate.

Atolul Bikini
Stiati ca...atolul Bikini, una din insulele Arhipelagului Marshall din Oceanul Pacific a fost folosit drept poligon de testare de catre SUA a unui numar de 23 de bombe nucleare din 1946 pana in 1958? Guvernul Republicii Insulelor Marshall a solicitat despagubiri autoritatilor americane pentru locuitorii din atolul Bikini, stramutati in alte insule de catre SUA inaintea inceperii testelor nucleare.

Stiati ca...Simon Bolivar, eliberatorul Americii Latine, s-a nascut in 1783 intr-o familie de origine spaniola? A studiat in Europa pe vremea revolutiei franceze si avea sa devina cunoscut mai tarziu sub numele de El Libertador, Eliberatorul.

cafenea
Stiati ca...in Europa cafeaua a fost adusa in sec XVI, insa popularitatea ei dateaza de la deschiderea primelor cafenele la Londra in 1652? Ele au devenit localuri propice pentru tranzactii, afaceri, citirea ziarelor si schimburi de opinii literare si politice. Majoritatea oraselor din Europa aveau cafenele la sfarsitul secolului XVII.

caligula


Stiati ca...imparatul roman Caligula a fost poreclit astfel dupa micutele incaltari militare pe care le purta in copilarie? Incoronat imparat, si-a atras dusmania Senatului prin arbitrariul, extravagantele si cruzimea politicii sale, introducand supunerea oarba fata de persoana imparatului si numindu-si calul, Incitatus, in functia de consul.

Stiati ca...cel mai mare circ al Romei Antice, hipodromul Circus Maximus putea gazdui 350000 de spectatori sau o treime din populatia orasului? La curse participau 4 echipe rivale, imbracate in verde, rosu, albastru si alb, reprezentand elementele naturii, iar cei 4 cai ai fiecarei echipe reprezentau anotimpurile. In fiecare zi de curse aveau loc 24 de intreceri in 7 etape.

Stiati ca...numele tibetan al muntelui Everest are mai multe echivalente: "Zeita Zapezilor din Munti", "Zeita - mama a Lumii", sau "Muntele atat de inalt incat nicio pasare nu zboara pe deasupra lui"? Masurat pentru prima data in 1852, a fost botezat Peak XV, iar in 1865 numele i-a fost schimbat in Muntele Everest, in onoarea britanicului sir George Everest, guvernatorul general al Indiei.

Stiati ca...din cauza dungilor sale, sarpele brun de copac din Muntii Bungle Bungle, care iese la vanatoare noaptea, este numit si tigrul noptii? Lung de 2 metri, se hraneste cu animale mici, cum ar fi soparle, pe care le ucide injectandu-le cu venin. Veninul acestui sarpe nu este mortal pentru om.

Stiati ca...termitele-busola isi construiesc musuroaie inalte de 2 - 3 metri din pamant si lemn semidigerate? Acestea au forma unor pietre de mormant ingustate la varf. Toate sunt aliniate la fel, cu laturile inguste spre nord si sud, iar cele late spre est si vest. Ele isi construiesc cuiburile astfel incat temperatura in interior sa fie constanta.

portelan

Stiati ca...portelanul isi are originea in China anului 900 d. Cr.? In vremea dinastiei chineze Tang intre 618 si 906, portelanul era exportat in Orientul Mijlociu, unde era la mare pret. In timpul dinastiei Yuan, intre 1280 si 1368, a fost produs portelan in culorile albastru si alb prin folosirea cobaltului din Orientul Mijlociu.

Stiati ca...in Europa, portelanul a fost fabricat pentru prima data in 1575 la Florenta, in Italia? Din 1710 a fost produs in scopuri comerciale la Meissen, in Germania. In jurul anului 1800, englezul Josiah Spode a creat un portelan foarte fin, translucid, adaugand faina de oase ingredientelor portelanului chinezesc.

Stiati ca...forma de organizare in judete a aparut odata cu intemeierea statelor medievale romanesti? Numele de judet este in Evul Mediu propriu Tarii Romanesti, corespunzand tinutului in Moldova, comitatului si districtului in Transilvania si scaunului in zonele secuiesti. In perioada interbelica in Romania au existat 58 de judete.

canalizare
Stiati ca...primul sistem cunoscut de canalizare din lume a fost construit in jurul anului 2500 i. Cr. in orasul Mohen - Jo - Daro din Valea Indului in actualul Pakistan? Baile si toaletele erau conectate la canalele de scurgere prin tevi de ceramica si gunoiul era aruncat pe campiile din imprejurimi.

Stiati ca...in jurul anului 59 i. Cr., la Roma se expuneau zilnic, in locuri publice, Acta Diurna, dar circulatia stirilor a inceput cu adevarat in secolul XVI, odata cu brosurile si foile volante care tratau teme de interes public si care treceau din mana in mana? Ziarele au aparut in secolul XVII in Olanda, Germania, Danemarca, Franta, Suedia, Italia si Anglia.

zidul chinezesc
Stiati ca...Marele Zid Chinezesc se intinde pe 2250 km, de la Golful Liaodong, traversand munti, zone de stepa si desert, pana in sudul Mongoliei? El a fost dotat cu 25000 de foisoare si extins de imparatii Han in secolul I i. Cr. pana la Yumen (Poarta de Jad) in provincia Gansu, pentru a contribui la expansiunea in Asia Centrala. 

Stiati ca...prima televiziune adevarata, capabila sa transmita o imagine dintr-un loc intr-altul, a fost realizata in anii 1920 de inginerul britanic John Logie Baird? Sistemul sau a fost experimentat pentru scurt timp de British Broadcasting Corporation (BBC), care a inceput transmisiunile de televiziune in 1932.


Stiati ca...la numai un deceniu dupa omologarea telefonului inventat de Alexander Graham Bell in 1876, in lume existau deja aproape 200000 de posturi telefonice? In acea perioada telefoanele nu erau suficient de perfectionate pentru a fi folosite la distante mari si deveneau inutilizabile la mai mult de 160 km.

Stiati ca...unul dintre cele mai vechi instrumente de masurare a timpului a fost cadranul cu umbra, cunscut din 1500 i. Cr., stramosul cadranului solar? Alte ceasuri timpurii au fost clepsidra, sau ceasul cu apa si ceasul cu nisip. Ceasurile mecanice au fost realizate pentru intaia oara in China.

Arhiva »
Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 1, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 2, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 3, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 4, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 5, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 6, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 7, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 8, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 9, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 10, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 11, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 12, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 13, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 14, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 15, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 16, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 17, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 18, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 19, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 20, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 21, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 22, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 23, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 24, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 25, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 26, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 27, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 28, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 29, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 30, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 31, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 32, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 33, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 34, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 35, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 36, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 37, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 38, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 39, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 40, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 41, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 42, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 43, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 44, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 45, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 46, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 47, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 48, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 49, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 50, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 51, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 52, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 53, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 54, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 55, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 56, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 57, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 58, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 59, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 60, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 61, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 62, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 63, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 64, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 65, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 66, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 67, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 68, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 69, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 70, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 71, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 72, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 73, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 74, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 75, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 76, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 77, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 78, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 79, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 80, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 81, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 82, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 83, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 84, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 85, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 86, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 87, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 88, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 89, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 90, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 91, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 92, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 93, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 94, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 95, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 96, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 97, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 98, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 99, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 100, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 101, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 102, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 103, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 104, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 105, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 106, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 107, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 108, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 109, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 110, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 111, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 112, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 113, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 114, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 115, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 116, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 117, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 118, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 119, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 120, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 121, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 122, Curiozitati 19 ianuarie 2009, Curiozitati 20 ianuarie 2009, Curiozitati 22 ianuarie 2009, Curiozitati 23 ianuarie 2009, Curiozitati 26 ianuarie 2009, Curiozitati 27 ianuarie 2009, Curiozitati 28 ianuarie 2009, Curiozitati 29 ianuarie 2009, Curiozitati 30 ianuarie 2009, Curiozitati 2 februarie 2009, Curiozitati 3 februarie 2009, Curiozitati 4 februarie 2009, Curiozitati 5 februarie 2009, Curiozitati 6 februarie 2009, Curiozitati 9 februarie 2009, Curiozitati 10 februarie 2009, Curiozitati 11 februarie 2009, Curiozitati 12 februarie 2009, Curiozitati 13 februarie 2009, Curiozitati 16 februarie 2009, Curiozitati 17 februarie 2009, Curiozitati 18 februarie 2009, Curiozitati 19 februarie 2009, Curiozitati 20 februarie 2009, Curiozitati 23 februarie 2009, Curiozitati 24 februarie 2009, Curiozitati 25 februarie 2009, Curiozitati 26 februarie 2009, Curiozitati 27 februarie 2009, Curiozitati 2 martie 2009, Curiozitati 3 martie 2009, Curiozitati 4 martie 2009, Curiozitati 5 martie 2009, Curiozitati 6 martie 2009, Curiozitati 9 martie 2009, Curiozitati 10 martie 2009, Curiozitati 11 martie 2009, Curiozitati 12 martie 2009, Curiozitati 13 martie 2009, Curiozitati 16 martie 2009, Curiozitati 17 martie 2009, Curiozitati 18 martie 2009, Curiozitati 19 martie 2009, Curiozitati 20 martie 2009, Curiozitati 23 martie 2009, Curiozitati 24 martie 2009, Curiozitati 25 martie 2009, Curiozitati 26 martie 2009, Curiozitati 27 martie 2009, Curiozitati 30 martie 2009, Curiozitati 31 martie 2009, Curiozitati 1 aprilie 2009, Curiozitati 2 aprilie 2009, Curiozitati 3 aprilie 2009, Curiozitati 6 aprilie 2009, Curiozitati 7 aprilie 2009, Curiozitati 8 aprilie 2009, Curiozitati 9 aprilie 2009

Cunoasteti si alte site-uri care contin curiozitati sau lucruri interesante din toata lumea? Trimiteti-ne un email cu link-ul catre site-ul respectiv. Puteti sa ne trimiteti si pe email curiozitatile aflate pe internet care doriti sa apara aici la util21.ro. Curiozitatile acestea sunt preluate de aici.

Nu uitati: puteti sa va inscrieti in CLUB STIL21 pentru a primi un newsletter saptamanal cu oferta saptamananii la www.stilxxi.ro si curiozitatile saptamananii la util21.ro, impreuna cu un mic comentariu al saptamanii! Inscrie-te in CLUB STIL21 pentru a deveni un om informat!

RECOMANDAM


PUBLICITATE
VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      18.Jun.2018

Ziua:169198 ramase
Saptamana:2527 ramase
Luna:66 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Curiozitati, stiati ca, The Beatles, Alexander Graham Bell, atolul Bikini, imparatul roman Caligula, sarpele brun de copac, termitele-busola, portelanul, ziarele, stiati ca, curiozitati plante, curiozitati animale, curiozitati zilnice, curiozitati plante, curiozitati animale, curiozitati din lumea intreaga
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT