www.util21.ro - Toate informatiile utile de care ai nevoie!

 Home         Oferim publicitate         Firme pe internet         Anunturi pe internet         Login

RECOMANDAM


PUBLICITATEMENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM

 

Pagina 182 - Curiozitati - Stiati ca...

Curiozitati 10 aprilie 2009
arhiva de curiozitati

abur
Stiati ca...aburul a fost valorificat initial pentru a pune in miscare diverse mecanisme atunci cand englezul Thomas Newcomen a facut o pompa actionata de forta aburilor pentru a drena apa din minele de cositor din Cornwall, in 1712? Abia in 1781, cand James Watt a adaptat masina cu abur perfectionata pentru a pune in miscare utilajele din fabrica, s-a observat potentialul fortei aburului in schimbarea metodelor manufacturiene.

Stiati ca...nucleul initial al actualei Academii Romane a fost Societatea Literara Romana, fondata in Bucuresti in 1866? La sedinta de inaugurare solemna a Societatii, din 1867, aceasta si-a schimbat numele in Societatea Academica Romana, iar din 1879 s-a adoptat numele acutal.

Stiati ca...Alaska a fost cumparata in 1867 de SUA de la Rusia pentru suma de 7,2 milioane de dolari? Cumpararea a fost aranjata de William H. Steward, care era convins de importanta strategica a acestui teritoriu. Chiar rusii au preferat sa-l vanda americanilor, decat sa riste ca acesta sa cada in mainile britanicilor. Bogata in petrol si gaze naturale, Alaska a devenit cel de-al 49-lea stat al Uniunii in 1959.

apeduct roman
Stiati ca...in jurul anului 100, Roma era aprovizionata cu apa adusa de opt apeducte prin care se aduceau zilnic 1000 de milioane de litri de apa. Apa era distribuita in fantani publice si bai cu ajutorul unor conducte de plumb, folosindu-se forta gravitatiei si a pompelor. Romanii au constuit mari apeducte din piatra in Italia, Franta si Spania.

aluminiu

Stiati ca...aluminiul este cel de-al treilea element ca raspandire pe Pamant, dupa oxigen si siliciu? In secolul XX a devenit valoros pentru ca este usor, rezistent, bun conducator de e lectricitate si rezistent la coroziune.

Stiati ca...cea mai veche forma de asigurare dateaza din jurul anului 4000 i. Cr. cand negustorii babilonieni si-au asumat riscurile comertului cu caravane prin imprumuturi care erau achitate, cu dobanda, doar dupa livrarea in bunastare a marfurilor asigurate? Fenicienii si grecii au practicat si ei acest sistem de asigurare pentru comertul lor pe mare, folosind un "contract maritim" in cadrul caruia proprietarul vasului imprumuta bani pentru calatorie dand ca garantie nava. In Evul Mediu contractele maritime au devenit mai specializate.

incendiu
Stiati ca...asigurarile impotriva incendiilor au aparut la Londra, dupa Marele Foc din 1666? Asigurarea de viata s-a raspandit in secolul XVII si in secolul XVIII, Lloyd's of London, infiintata in 1688, fiind mai intai Cafeneaua Lloyd's, a devenit o societate importanta de asigurari comerciale.

Stiati ca...astrologia a fost practicata de babilonieni, dezvoltata de greci si a ajuns in Europa crestina prin intermediul arabilor? Diferite sisteme au inflorit in China, India si in alte locuri. Astrologia era considerata o stiinta practica legata de medicina si agricultura, dar si un sistem filozofic ce se baza pe credinta ca miscarile de pe bolta cereasca isi au echivalente pe Pamant.


Stiati ca...Banca Nationala a Romaniei a fost infiintata la Bucuresti, in 1880, revenindu-i dreptul exclusiv de emitere a monedei statului roman? Primele ei bancnote au fost puse in circulatie la 10 decembrie 1880.

Stiati ca...prima bicicleta cu pedale (pe roata din fata) a fost construita in jurul anului 1839 de un fierar scotian, Kirkpatrick Maemillan? Abia in 1885 a aparut prima bicicleta asemanatoare celei moderne, cu roata pentru lant si cu transmisie de la roata din spate. Ea s-a numit "bicicleta de siguranta", deoare3ce ambele roti aveau aceleasi dimensiuni.

bumbac
Stiati ca...initial bumbacul a fost folosit pentru imbracaminte in China, Egipt si India? In India, productia celei mai fine panze de bumbac din lume a coincis cu aparitia guvernarii britanice, ceea ce i-a atras o popularitate fara precedent. Timp de peste 150 de ani, Marea Britanie a fost producatorul principal de panzeturi din bumbac si prin 1913, Lancashire era centrul celor mai mari filaturi si tesatorii vazute vreodata in lume.

guma de sters

Stiati ca...cauciucul este un produs industrial elastic realizat din latexul unui copac, Heva brasiliensis, sau obtinut pe cale sintetica din petrol sau alte substante? Substanta a fost numita pentru prima oara in limba engleza rubber ("guma"), in 1770, de un chimist englez, Joseph Priestley, care a gasit-o folositoare la stergerea urmelor de creion.

Stiati ca...primul transport pe sine a fost tras de cai? In Marea Britanie, in secolul XVIII, proprietarii de mine foloseau caii pentru a trage vagonetele cu carbuni pe sine de lemn, mai tarziu de fier, de la gura minei la barje sau nave. In 1804, pe o astfel de cale o mica locomotiva cu abur construita de inginerul Richard Trevithick din Cornwall a tras pentru prima oara un sir de vagoane. Astfel s-a deschis era cailor ferate cu abur.

carbune
Stiati ca...inca de la sfarsitul secolului III i. Cr. carbunele era extras in China unde era folosit nu doar pentru incalzirea caselor, ci si in metalurgie, ceramica si alte manufacturi inalte? 200 de ani mai tarziu, carbunele aluvionar era folosit in scopuri menajere in Grecia si Roma si a fost pentru intaia oara extras din mine in Britannia in timpul ocupatiei romane.

Stiati ca...primul mijloc usor de transportat pentru producerea focului a fost un mic dispozitiv din cremene si otel, folosit pentru a obtine o scanteie ce putea fi transformata in flacara? Cutiile cu iasca combinau aprinderea cu cremene si otel cu cea uscata, cu iasca, pentru a simplifica procedeul.

Stiati ca...in 1805, la Paris, au fost produse pentru intaia data chibrituri de toate felurile? La sfarsitul deceniului trei al secolului XIX ele se fabricau si in Anglia. Aceste prime chibriturierau cunoscute in Anglia sub numele de "luciferi".

Stiati ca...inca din secolul I inventatorul grec Hero din Alexandria a scris despre posibilitatea calculelor matematice prin folosirea unei serii de angrenaje care care sa reprezinte numere? La sfarsitul secolului XVI s-au construit primele calculatoare folosindu-se principiile stabilite de abacul oriental. In 1679, matematicianul Gottfried Leibnitz a intrevazut posibilitatea construirii unui calculator care sa foloseasca bile pentru a reprezenta numere intr-un cod binar.


Stiati ca...la mijlocul anilor '30 ai secolului XIX, matematicianul si inventatorul englez Charles Babbage a dezvoltat ideea de baza a unei masini analitice care putea face majoritatea operatiunilor unui calculator de buzunar actual? Primul computer functional programabil a fost realizat in Germania in 1941, in timp ce in Marea Britanie au fost construite in secret computere mai rapide si mai sigure, care s-au folosit in timpul razboiului la spargerea codurilor.

Stiati ca...matasea se tesea in China cel putin din mileniul III i. Cr.? Pana in secolul VI d. Cr.cand gogosi ale viermilor de matase au fost aduse prin contrabanda in Occident, romanii au crezut ca matasea crestea in copaci. Din secolul I d. Cr., in Imperiul Roman matasea a devenit semn distinctiv al bogatiei.

Stiati ca...in secolul XII au aparut morile de vant in Germania si in Tarile de Jos pentru a pune in miscare masinile care sa macine granele sau sa pompeze apa? In 1745, englezul Edmund Lee a inventat un fel de mica moara de vant, care prelua sarcina manuala de intoarcere a velelor in functie de directia vantului. In 1840 erau nu mai putin de 10000 de mori de vant in Anglia si Tara Galilor si 8000 in Olanda.

Arhiva »
Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 1, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 2, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 3, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 4, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 5, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 6, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 7, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 8, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 9, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 10, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 11, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 12, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 13, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 14, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 15, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 16, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 17, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 18, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 19, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 20, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 21, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 22, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 23, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 24, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 25, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 26, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 27, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 28, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 29, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 30, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 31, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 32, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 33, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 34, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 35, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 36, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 37, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 38, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 39, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 40, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 41, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 42, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 43, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 44, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 45, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 46, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 47, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 48, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 49, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 50, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 51, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 52, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 53, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 54, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 55, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 56, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 57, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 58, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 59, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 60, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 61, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 62, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 63, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 64, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 65, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 66, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 67, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 68, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 69, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 70, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 71, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 72, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 73, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 74, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 75, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 76, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 77, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 78, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 79, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 80, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 81, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 82, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 83, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 84, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 85, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 86, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 87, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 88, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 89, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 90, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 91, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 92, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 93, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 94, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 95, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 96, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 97, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 98, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 99, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 100, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 101, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 102, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 103, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 104, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 105, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 106, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 107, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 108, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 109, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 110, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 111, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 112, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 113, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 114, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 115, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 116, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 117, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 118, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 119, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 120, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 121, Curiozitati saptamanale, stati ca? pagina 122, Curiozitati 19 ianuarie 2009, Curiozitati 20 ianuarie 2009, Curiozitati 22 ianuarie 2009, Curiozitati 23 ianuarie 2009, Curiozitati 26 ianuarie 2009, Curiozitati 27 ianuarie 2009, Curiozitati 28 ianuarie 2009, Curiozitati 29 ianuarie 2009, Curiozitati 30 ianuarie 2009, Curiozitati 2 februarie 2009, Curiozitati 3 februarie 2009, Curiozitati 4 februarie 2009, Curiozitati 5 februarie 2009, Curiozitati 6 februarie 2009, Curiozitati 9 februarie 2009, Curiozitati 10 februarie 2009, Curiozitati 11 februarie 2009, Curiozitati 12 februarie 2009, Curiozitati 13 februarie 2009, Curiozitati 16 februarie 2009, Curiozitati 17 februarie 2009, Curiozitati 18 februarie 2009, Curiozitati 19 februarie 2009, Curiozitati 20 februarie 2009, Curiozitati 23 februarie 2009, Curiozitati 24 februarie 2009, Curiozitati 25 februarie 2009, Curiozitati 26 februarie 2009, Curiozitati 27 februarie 2009, Curiozitati 2 martie 2009, Curiozitati 3 martie 2009, Curiozitati 4 martie 2009, Curiozitati 5 martie 2009, Curiozitati 6 martie 2009, Curiozitati 9 martie 2009, Curiozitati 10 martie 2009, Curiozitati 11 martie 2009, Curiozitati 12 martie 2009, Curiozitati 13 martie 2009, Curiozitati 16 martie 2009, Curiozitati 17 martie 2009, Curiozitati 18 martie 2009, Curiozitati 19 martie 2009, Curiozitati 20 martie 2009, Curiozitati 23 martie 2009, Curiozitati 24 martie 2009, Curiozitati 25 martie 2009, Curiozitati 26 martie 2009, Curiozitati 27 martie 2009, Curiozitati 30 martie 2009, Curiozitati 31 martie 2009, Curiozitati 1 aprilie 2009, Curiozitati 2 aprilie 2009, Curiozitati 3 aprilie 2009, Curiozitati 6 aprilie 2009, Curiozitati 7 aprilie 2009, Curiozitati 8 aprilie 2009, Curiozitati 9 aprilie 2009, Curiozitati 10 aprilie 2009

Cunoasteti si alte site-uri care contin curiozitati sau lucruri interesante din toata lumea? Trimiteti-ne un email cu link-ul catre site-ul respectiv. Puteti sa ne trimiteti si pe email curiozitatile aflate pe internet care doriti sa apara aici la util21.ro. Curiozitatile acestea sunt preluate de aici.

Nu uitati: puteti sa va inscrieti in CLUB STIL21 pentru a primi un newsletter saptamanal cu oferta saptamananii la www.stilxxi.ro si curiozitatile saptamananii la util21.ro, impreuna cu un mic comentariu al saptamanii! Inscrie-te in CLUB STIL21 pentru a deveni un om informat!

RECOMANDAM


PUBLICITATE
VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      22.Jun.2018

Ziua:173194 ramase
Saptamana:2527 ramase
Luna:66 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Curiozitati, stiati ca, aburul, Alaska, Roma, aluminiul, asigurarile impotriva incendiilor, astrologia, Banca Nationala a Romaniei, bicicleta, bumbacul, cauciucul, carbunele, chibrituri, Charles Babbage, stiati ca, curiozitati plante, curiozitati animale, curiozitati zilnice, curiozitati plante, curiozitati animale, curiozitati din lumea intreaga
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT