www.util21.ro - Toate informatiile utile de care ai nevoie!

 Home         Oferim publicitate         Firme pe internet         Anunturi pe internet         Login

RECOMANDAM


PUBLICITATEMENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM

Bannerul tau aici in aceasta sectiune: solicita oferta!

                   pag. 29 - Cele 20 de curiozitati saptamanale - Stiati ca...                
Arhiva » 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62,

Cele 20 de curiozitati pentru saptamana 06.11 - 12.11.2006 - Curiozitatile planetei (2)
sau curiozitatile de saptamana trecuta... / arhiva de curiozitati

 • Stiati ca...
 • Majoritatea planetelor din sistemul nostru solar au axa de rotatie aproape perpendiculara pe planul orbitelor. Uranus insa are axa de rotatie aproape paralel cu acesta.
 • Pana nu de mult se credea ca Titan este cel mai mare dintre satelitii sistemului solar dar cercetatorii au aratat ca atmosfera lui este mai densa decat s-a crezut, Titan fiind de fapt putin mai mic decat Ganymede?
 • Pe Marte exista calote de gheata ce rezista pe tot parcursul anului, situate la ambii poli? De asemenea este posibila existenta ghetii si in interiorul planetei.
 • Cel mai inalt munte din Sistemul Solar se gaseste pe Marte? Se numeste Olympus Mons si atinge o inaltime de peste 24 Km.
 • Fortele de atractie dintre Pamant si Luna au determinat incetinirea vitezei de rotatie a Lunii si a Pamantului, fenomenul continuand si in zilele noastre? Din aceeasi cauza Luna se departeaza usor de Terra.
 • Fenomenul de flux-reflux este datorat fortelor gravitationale dintre Pamant si Luna?
 • Topirea rapida a ghetarilor in Alaska poate determina literalmente inaltarea pamantului, generand astfel puternice cutremure?
 • Un observator situat la Polul Sud poate furniza fotografii la fel de clare ca telescopul spatial Hubble la doar o fractiune din costurile acestuia?
 • Rotatia planetei Venus este oarecum neobisnuita deoarece este foarte lenta (243 zile pamantesti = o zi pe Venus) si in acelasi timp in sens invers fata de cea a celorlalte planete?
 • Mercur este a doua planeta ca densitate din sistemul solar dupa Terra. De fapt densitatea terestra se datoreaza in mare parte compresiei gravitationale; daca nu ar fi existat aceasta, Mercur ar fi fost mai dens decat Pamantul?
 • Coroana solara se extinde in spatiu pe milioane de km si este vizibila doar in timpul eclipselor, temperaturile atingand aici valori de peste 1.000.000 K?
 • Soarele reprezinta 99,86 % din masa intregului sistem solar?
 • Pluto este mai mic in diametru decat cativa dintre satelitii din sistemul nostru solar?
 • Curiozitati legate de nunta / rochii de mireasa: Stiati ca...
 • Prima rochie alba de mireasa a fost purtata de Regina Victoria si de asemenea, tot ea, a folosit pentru prima data panglica in nod, ca simbol al casniciei?
 • Tortul de nunta a fost initial o turta de grau pe care mirele o rupea si o arunca peste mireasa pentru a avea multi copii?
 • Aruncatul cu boabe de orez este o traditie din Orient, orezul fiind simbolul fertilitatii? Acest simbol a fost inlocuit de catre occidentali cu confetti si la noi cu boabele de grau.
 • Voalul alb era purtat de mireasa pentru a fi aparata de descantece, de vraji sau de deochi?... Singurul care avea voie sa ridice voalul miresei, dupa cununie, era mirele care in felul acesta isi dovedea protectia fata de aleasa lui.
 • Clopotele de nunta se trag pentru ca se crede ca zgomotul provocat de acestea alunga spiritele rele? De aici si legatul cutiilor metalice in spatele masinii mirilor.
 • < Luna de miere > este denumita astfel pentru ca, dupa nunta, mirii plecau departe de casa, timp in care consumau foarta multa miere, renumita de altfel pentru calitatile ei afrodisiace?
 • Mireasa este trecuta pragul casei in bratele mirelui pentru ca, in trecut, oamenii credeau ca duhurile rele ale unei case stau ascunse in pragurile usilor?
 • Primele invitatii de nunta din Europa au fost scrise de catre calugari pentru nobili? In jurul anului 1600 au fost inventate gravurile iar scriptele calugarilor au fost tiparite pentru a reproduce scrisul caligrafic. Cand exista o comanda mare de invitatii acestea se dadeau unui gravor dar cand numarul acestora era mic se scriau de mana.
 • Stiati de ce se poarta verigheta pe al patrulea deget de la mana stanga (inelarul)? Exact nu se stie originea acestei traditii dar sunt doua variante plauzibile.
  1. Prima, din sec. XVII, cand la o ceremonie ortodoxa preotul a ajuns la cel de-al patrulea deget dupa ce primele trei le-a numarat ca fiind: in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant.
  2. A doua varianta ne duce spre traditiile vechilor egipteni conform carora prin inelarul mainii stangi trece vena Amoris si care duce direct spre inima!

Cunoasteti si alte site-uri care contin curiozitati sau lucruri interesante din toata lumea? Trimiteti-ne un email cu link-ul catre site-ul respectiv. Puteti sa ne trimiteti si pe email curiozitatile aflate pe internet care doriti sa apara aici la util21.ro. Aceste curiozitati ale planetei Terra sunt preluate de aici, iar curiozitatile despre nunti sunt luate de aici.

Nu uitati: puteti sa va inscrieti in CLUB STIL21 pentru a primi un newsletter saptamanal cu oferta saptamananii la www.stilxxi.ro si curiozitatile saptamananii la util21.ro, impreuna cu un mic comentariu al saptamanii! Inscrie-te in CLUB STIL21 pentru a deveni un om informat!

RECOMANDAM


PUBLICITATE
VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      01.Oct.2020

Ziua:27592 ramase
Saptamana:4012 ramase
Luna:102 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Curiozitati despre planete, munti, relief, sistemul solar, Terra, stiati ca... despre nunti, casatorii, obiceiuri, rochia de mireasa, florile, orezul, etc.
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT