www.util21.ro - Toate informatiile utile de care ai nevoie!

 Home         Super Stare Show         Restaurante         Hoteluri         Util21TV         SuperMarket         Director firme         Adauga site

RECOMANDAM


PUBLICITATEMENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM


Budapesta - o capitala frumoasa si curata

LocalizareBudapesta este capitala Ungariei.Orasul, care se desfasoara pe o suprafata de 525 de km patrati este strabatut de fluviul Dunarea, care il desparte in doua separand si formele de relief: pe un mal se afla dealuri si munti (cu altitudinea cea mai mare - 526 metri) iar de cealalta parte campia Pestei si ,ceva mai indepartate, damburile Godolla.Pana in 1873, Buda si Pesta erau doua orase separate

Dunarea a format trei insule: Csepel, Margareta si Obude.


Metroul budapestan a fost dat in folosinta din 1896, cand era a doua linie de metrou din lume.
Capitala Ungariei este deservita  de aeroportul Ferihegy

Budapesta mai este cunoscuta ca "Parisul de Est", "Mireasa Dunarii" ori "Perla Dunarii".Are 1,8 milioane de locuitori. In Budapesta sunt 14 poduri rutiere, din care 9 leaga malurile Dunarii.

Orasul Budapesta este infratit cu alte mari orase din intreaga lume: Berlin, Bucuresti, Forth Worth, Frankfurt am Main, Kosice, Lisabona, New York, Sarajevo, Tel Aviv, Varsovia, Viena, Zagreb.

Ce poti vedea ?

Inainte de a descrie sau nominaliza obiective de interes turistic se cuvine sa remarcam ca Budapesta impresioneaza si prin cifre: acest oras are 237 monumente istorice, 233 de muzee si galerii, 35 de teatre, doua opere, 12 sali de concerte...si enumerarea ar putea continua.

Budapesta este un oras cu o asezare foarte frumoasa.Panorama de pe malul Dunarii a fost declarata de UNESCO parte a patrimoniului universal.

Dunarea la BudapestaLa Budapesta pot fi vazute ruine ale amfiteatrelor romane sau ale bailor turcesti dar si elegante palate rezidentiale construite la inceputul secolului XX. In capitala Ungariei a inceput sa functioneze acum o suta de ani prima cale ferata subterana  care face legatura si in prezent intre centrul istoric (Belvaros) cu parcul orasului (Varosliget).In muntii Budei functioneaza o cale ferata montana cu cremaliera si tot in aceasta parte a orasului se gaseste si o cale ferata a copiilor.

Turul orasului se poate face cu autobuzul, cu vaporasul sau pe jos.Piata Deak Ferenc este principalul loc de conexiune pentru liniile de metrou. Cel mai vizitat traseu turistic sunt cei 14 kilometri de Dunare pe sub poduri, parcurs in timp de doua ore cu un vaporas de croaziera.

Cele mai cunoscute poduri sunt: Podul cu lanturi,de 202 metri - devenit un adevarat simbol al Budapestei - construit intre 1841 - 1849 de doi arhitecti britanici, Podul Margareta, Podul Arpad, Podul Libertatii si Podul Elisabeta.

O frumoasa panorama a orasului se poate admira de pe Bastionul Pescarilor din
Piata Szentarosang.In acelasi loc, partile ramase din manastirea dominicana Sf.Nicolae au fost integrate modernului Hotel Hilton, in zona aflandu-se si Casa vinurilor maghiare iar nu departe Muzeul de Istorie Militara si Muzeul de Istoria Muzicii.Biserica Matyas a fost locul de incoronare a regilor.La subsolul acestui important lacas se afla o colectie de arta bisericeasca iar din primavara pana toamna tarziu se pot organiza concerte.

                      Bastionul Pescarilor  Buda Veche

Muntele Gellert se afla in mijlocul metropolei.Citadela construita in 1851 serveste astazi scopului turistic oferind cea mai ampla panorama a orasului.La baza povarnisului se afla trei bai termale care valorifica o parte din cele 80 de izvoare de apa termala de care dispune Budapesta.Cea mai eleganta din tara este Baia Gellert.

Buda este zona verde a capitalei.Se afla aici si doua pesteri deschise partial pentru accesul publicului insotit de ghizi: Pestera Palvolgyi -sau pestera de stalactite si stalagmite si Pestera Szemlo-Hegyi, aceasta din urma avand si dotari cu rol terapeutic.In zona Buda Veche (Obuda) sunt interesante Piata Centrala dar si Muzeul Varga Imre, Muzeul Vasarely si Muzeul Kiscelli.

Zona Muntele Cetatii - din zona Buda - este cea in care se afla fostul Palat regal.Aceasta frumoasa cladire din Piata Szent Gyorgy, datand din secolul al XIV-lea, fosta timp de 700 de ani resedinta pentru suverani, gazduieste astazi, in diferite corpuri de cladire, cateva obiective de major interes turistic: Galeria Nationala Maghiara (unde sunt expuse picturi si sculpturi, altare gotice pictate alcatuind a cuprinzatoare expozitie de arta renascentista si baroca; Cripta personalitatilor habsburgice; Muzeul de Istorie a Budapestei; Biblioteca Nationala.
Expozitii periodice sunt organizate la Muzeul de Arta Contemporana.

In centrul istoric al orasului, biserica parohiala reuneste toate stilurile, de la roman pana la clasicist.Cea mai mare Sinagoga din Europa se afla pe strada Dohany iar in curtea ei se gaseste Muzeul Evreiesc care este in acelasi timp si centru stiintific pentru cercetarea acestei culturi.

Cladirea Parlamentului din Piata Kossuth Lajos este cea mai mare din tara si impresioneaza prin monumentalitatea ei.Pastreaza in interior, la loc de cinste, Sfanta Coroana si insemnele incoronarii.Beneficiaza de o excelenta punere in valoare noaptea, in lumini feerice, iar aici e si momentul sa spunem ca noaptea Budapesta e un oras de vis.

                                Basilica Sf.Stefan

Bazilica Sf.Stefan detine nu doar cele mai mari clopote din Ungaria dar pastreaza si importantele moaste - mana dreapta - a primului rege maghiar, Stefan cel Sfant.O plimbare din centrul istoric pe Bd.Andrassy e binevenita, aceasta strada fiind intesata cu palate rezidentiale din secolele XIX-XX si tot acolo aflandu-se de altfel Opera Maghiara de Stat.

In partea de sud a orasului se afla zona viticola, cu un labirint de pivnite printre podgorii, dar si Muzeul fabricii de sampanie Torlek.

Un muzeu interesant este si cel numit "al parcului de statui", unde sunt reunite statui care au fost create si expuse in perioada socialismului.

Parcul orasului,Varosliget, cuprinde multe cladiri ridicate in 1896, la aniversarea
a 100 de ani de existenta a tarii.In Piata Eroilor se afla un monument impresionant: arhanghelul Gavril inalta Sfanta Coroana catre cer.In zona se mai afla statui ale regilor maghiari si chiar ale unor politicieni.Parcul cuprinde si Muzeul de Arta, cu reprezentarea unor pictori celebri din intreaga lume., Cetatea Vajdahunyad, Muzeul Agriculturii, Muzeul Transporturilor , Gradina Zoologica si Botanica, Circul Mare si Parcul de Distractii care a fost distins cu premiul Europa Nostra.Se mai afla tot acolo si Palatul Minunilor, pentru copii, prima casa de joaca interactiva stiintifica din Europa Centrala.Copiii mai sunt de altfel rasfatati si la Parcul deistoria cailor ferate, unde o parte din vehicule sunt manevrabile cu accesul publicului vizitator.

La Budapesta merita sa vizitezi cat mai mult cu convingerea ca timpul nu iti va ajunge oricat ar fi de mult.


    Gara Keletipu  Podul cu lanturi  Piata Centrala

 

Shopping

Principala strada de cumparaturi in Budapesta este Vaci Utka. Dar trebuie notat ca mall-urile sunt locuri unde se afla adunata marfa de exceptie.Si vorbim astfel despre:Ewstend, Europark, Shopping Center Campona,Westend City Center, Hilton Budapest Westend, Mammut Shopping Center, Premier Outlets Center.

Ar trebui sa aruncati o privire si la Hala Comerciala Mare din Budapesta.

De remarcat ca la Centrul comercial Plaza Arena a intrat in traditie ca in fiecare zi de miercuri zeci de magazine sa ofere reducere de 20 la suta, inclusiv pentru produsele de firma.

Strada Vaci
Perioada reducerilor de preturi generale incepe de fapt in primele zile ale lunii ianuarie si se esaloneaza pana in aprilie.Se acorda reduceri foarte importante, de 50 - 75 la suta, in special pentru imbracaminte si incaltamine dar si pentru multe articole electrocasnice.

Portelanul de Herend poate fi un cadou potrivit dar si util.Iar daca doriti antichitati, ar trebui sa faceti o incursiune in Piata Ecseri si pe strada Falk Miksa.

Budapesta este, alaturi de Vena, o destinatie predilecta de shopping pentru multi romani.


 

Recomandari

Daca ati ajuns la Budapesta, ar fi bine sa nu pierdeti ocazia de a manca un gulas original.Il puteti stropi cu vinul dulce Tokaji, o alta specialotate ungureasca binecunoscuta, iar doamnele ar putea degusta lichiorul Unicum.Sunt de calitate si palinca de prune ori de piersici.De calitate este si ficatul de gasca, preparat sau comercializat.

Si nu ratati, desigur, croaziera pe Dunare.Veti avea ce povesti,ajunsi acasa, pentru mult timp.

 Palatul Parlamentului Palatul din Budapesta Catedrala Sf.Stefan

Alte informatii pe care le gasiti in cadrul sectiunii "Vacante de vis ":

» Miraculoasa lumina vie de la Sfantul Mormant, Ierusalim, Biserica Sfantului Mormant;
» Singapore: farmecul orasului-stat din Asia de sud-est, Insula Singapore;
» Alger, capitala Algeriei: Eugene Delacroix, Moscheea Ketchaoua, Muzeul Bardo;
» Cape Town: Africa de Sud, Western Cape, Boulders Beach, Table Mountain, Cape Point;
» Beijing: Capitala Nordului, Piata Tiananmen, Orasul Interzis, Marele Zid Chinezesc;
» Coasta de Azur: Riviera Franceza, Cote d'Azur, Nisa, Marsilia, Cannes;
» Bahamas: Nassau, Insula Paradise si Freeport, Cable Beach, Insula Paradisului;
» Argentina: Buenos Aires, San Miguel de Tucuman, La Plata, Bahia Blanca;
» Baden-Baden: Friedrichsbad si Caracalla, capela ridicata de Mihail Sturdza;
» Israel - Tara Sfanta: Biserica Sfantului Mormant, Cetatea Ierusalimului;
» Varsovia - tara lui Chopin: Polonia, Palatul Regal, Coloana Regelui Sigismund;
» Cuba - o excursie exotica: insula din Caraibe, Golful Guantanamo, Mancarea ajiaco;
» Insula Creta: Grecia, Akoumiani Triopetra, Makris Gialos, Orasul Chania, Elafonissi;
» Australia: Commonwealth of Australia, Depresiunea Australiana de Vest, Sydney;
» Maroc - o tara care merita vazuta: Rabat, Casablanca, Marrakkech, Meknes, Kasbah;
» Egipt: Nil, piramide, beduini, Cairo, Valea Regilor, Alexandria, Suezul, malurile Nilului;
» Malta - insula de miere: Gozo, Comino, Cominotto, colonie feniciana, Catedrala Sf Ioan;
» Osaka - experienta japoneza: Japonia, oras foarte mare, Castelul din Osaka;
» Islanda - tara focului si a gheturilor: Hekla, Laki, Vatnajokull, Hofsjokull, Myrdalsjokull;
» Cipru - micul paradis din Mediterana: Insula Cipru, Marea Mediterana, Ciprul, Larnaka;
» Baile Herculane: Parcul National Valea Cernei-Domogled, apeducte, bai, statui;
» Florenta: un oras impresionant, cladiri, monumente si opere de arta ale Renasterii;
» Costa Rica, Trinidad-Tobago, Nicaragua: 3 hoteluri originale;
» Lisabona: capitala Portugaliei, pasarea Phoenix, Catedrala Santa Major;
» Sofia capitala Bulgariei: muntele Vitosha, Biserica Bojana, Biserica Sf.George;
» Palma de Mallorca: Insulele Baleare, Barcelona, Palma de Mallorca, Catedrala gotica;
» Texas: Guadalupe Peak, Houston, Texas, our Texas, ranch, Big Bend, Ranch State Park;
» Elvetia: tara cantoanelor, Lacul Leman, Podisul Elvetiei, Lacurile Brienz si Thun;
» Istanbul: bucuria de a trai, Hagia Sofia, Moscheea Albastra, Mehmet Aga;
» Andaluzia: Extremadura, Castilia La Mancha, marea Mediterana, Gibraltar, Sevilla;
» Costa Rica: America Centrala, Elvetia Americilor, Oscar Arias Sanchez, Alajuela, Cartago;
» Indonezia: Sumatra, Java, Kalimantan, Irian Yaya, 400 de vulcani, Krakatau;
» Budapesta: capitala Ungariei, aeroportul Ferihegy, Mireasa Dunarii, Parisul de Est;
» Madrid: capitala Spaniei, cea mai inalta capitala europeana, Palatul Regal;
» Muntele Athos: Marea Egee, Muntele Sfant, Gradina Maicii Domnului, capitala ortodoxiei;
» Varna: Nisipurile de Aur, capitala maritima a Bulgariei, port la Dunare, statiune balneara;
» Copenhaga: MicaSirena de la tarmul linistii, capitala Regatului Danemarca;
» Moscova: maretia imperiala, Moscova este capitala Rusiei, canalul Moscova;
» Thailanda: tara zambetului intr-un paradis exotic, Bangkok, Nakhon Ratchasima;
» Amsterdam: Herengrach, Prinsengracht, Keizergracht, Gradina Hortus Botanicus;
» Venetia: Vacanta la Venetia, Celebra gondola, Piazza San Marco, Palatul Dogilor;
» Viena: Viena capitala Austriei, MuseumsQuartier, regiunea Heurigen;
» Kusadasi: Kusadasi capitala provinciei Izmir, orasul antic Hierapolis, Marele Bazar;
» Roma: Orasul Etern, Capitala Italiei, Roma, Peninsula Italica, Romulus si Remus;
» Croatia: Ljepa nosa, Dubrovnik, Orasul Split, Peninsula Istria, Buzet, Fazana;
» Tunisia: vacanta insorita la Mediterana, Tunis, Cartagina, Sousse, Monastir, Hammamet;
» Londra: orasul Londra, prezentarea orasului Londra, vacanta la Londra, poze Londra;
» Peru: puncte de interes: Valea Sacra Urubamba, Machu Picchu, Insula Taquile;
» Praga: prezentarea orasului Praga, Praga in imagini, vacanta de neuitat la Praga;
» Las Vegas: orasul jocurilor de noroc, Las Vegas in imagini, vacanta in Las Vegas;
» Costa Rica: vacanta in Costa Rica, prezentare Costa Rica, Costa Rica in imagini;
» Paris: vacanta la Paris, galerie imagini Paris, prezentare Paris, despre Paris, Paris;
» Cairo: vacanta in Cairo, prezentare Cairo, Cairo in imagini;poze Cairo, orasul Cairo;
» Hong Kong: vacanta in Hong kong, prezentare Hong Kong, Hong Kong in imagini;

RECOMANDAM


PUBLICITATE
VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      05.Feb.2023

Ziua:36331 ramase
Saptamana:0547 ramase
Luna:210 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Vacanta la Budapesta - o capitala frumoasa si curata, capitala Ungariei, insule, Csepel, Margareta, Obude, aeroportul Ferihegy, Mireasa Dunarii, Parisul de Est, monumente istorice, Casa vinurilor maghiare, Biserica Matyas, Muntele Gellert, Baia Gellert, Pestera Szemlo-Hegyi, Zona Muntele Cetatii, Muzeul Evreiesc, Muzeul de Arta Contemporana, Piata Kossuth Lajos, Bazilica Sf.Stefan vacante de vis, vacante de neuitat, locatii pentru vacante de lux, vacante de cinci stele, topul vacantelor si calatoriilor de neuitat
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT