www.util21.ro - Toate informatiile utile de care ai nevoie!

 Home         Super Stare Show         Restaurante         Hoteluri         Util21TV         SuperMarket         Director firme         Adauga site

RECOMANDAM


PUBLICITATE



MENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM


Destinatia:  in Romania

   Arad - primul oras la poarta vestica a tarii, dinspre Europa

Localizare

Judetul Arad este situat in vestul tarii si ocupa o suprafata de aproximativ 7.654 kmp.
La nord se invecineaza cu judetul Bihor, la est cu judetele Hunedoara si Alba, la sud cu judetul Timis iar la vest este delimitata de granita cu Ungaria.Orasul resedinta de judet este municipiul Arad.


Ce puteti vedea ?

Municipiul Arad este primul oras important la intrarea in Romania dinspre Europa centrala.

Aradul este situat in extremitatea vestica a Romaniei, in Campia inalta a Aradului, la 30 de km de Muntii Zarand, parte a Carpatilor Occidentali. Traversat de la est la vest de raul Mures, cuprinde in perimetrul sau, in zona Padurice, un lac natural.

Campia Aradului este situata intre Muntii Zarandului si albiile Ierului si Muresului Mort, in continuarea Campiei Crisurilor la sud de linia localitatilor Pancota, Caporal Alexa, Olari, Simand si Sanmartin pana in valea Muresului intre Paulis si Pecica. Spre rama muntoasa are altitudini de aproape 120 m, iar in vest putin peste 100 m. La poalele Muntilor Zarandului se distinge o fasie de campie piemontana care nu ajunge pana la Mures si care trece treptat intr-o fasie ceva mai joasa (putin peste 100 m) cu caractere de campie de divagare vizibila la Curtici. Ca urmare a extinderii conului de dejectie al Muresului, Campia Aradului este formata din pietrisuri, nisipuri si argile. La est de Arad apar loessuri si depozite loessoide, iar in imprejurimile localitatii Curtici, nisipuri eoliene cu relief de dune fixate. In cuprinsul campiei de divagare sunt frecvente albii si meandre parasite, grinduri, lacovisti si saratu

Aradul prezinta interese variate pentru turistii aflati in zona.

Cei care doresc sa urmareasca monumente de arhitectura trebuie sa vada neaparat: Cetatea Aradului - din sec. al XVIII-lea, Palatul Administrativ (construit in sti; renascentist intre 1872-1874), Palatul Neuman - 1891, Palatul de Justitie - 1892, Palatul Cenad - 1894, Palatul Bancii Nationale - 1906, Palatul Bohus - 19101 - prima cladire din Arad la care s-au folosit plansee din beton armat, Palatul Szantay - 1911, Palatul Cultural-1913.

 Categrala Ortodoxa Defileul Muresului Hotel Astoria

Acestora li se adauga  numeroase cladiri cu valoare istorica: Casa cu ghiulele (datand din anii 1800), Cladirea Preparandiei - unde incepand din 1812 a functionat prima scoala on limba romana din Ardeal, Casa cu Lacat - din 1815, Teatrul Vechi (Hirscl) - construit in 1817- primul teatru din piatra din tara, Turnul de apa - din 1896, Castelul Nopcea si nu in ultimul rand Palatul Copiilor, cladire monument istoric.

Palatul Cultural a fost construit intre anii 1911-1913 dupa planurile arhitectului Ludovic Szantay, la initiativa societatii culturale Kolecsey.
Din punct de vedere arhitectural, cladirea reprezinta o combinatie de mai multe stiluri: clasic, renascentist italian, gotic francez, baroc francez si roman. Fatada este in stil electic si este decorata cu un bazorelief inchinat muzelor. Ornamentatia interioara a fost restaurata intre anii 1978-1980 de catrre fratii Milataller iar fresca este poleita cu foita de aur. Ornamentatia holului principal este realzata in stil secession . Ferestrele sunt originale si sunt realizare in stil nouveau-art. Pictura de pe bolta cupolei reprezinta sistemul solar si cometa Haley.
De-a lungul timpului, Palatul Cultural a fost gazda unor mari porsonalitati ale lumii artistice: Geroge Enescu, Richard Strauss etc.
In prezent Palatul Cultural adaposteste Filarmonica de Stat si Complexul Muzeal Arad.


Cetatea Aradului
Cetatea Aradului situata pe malul raului Mures a fost ridicata intre anii 1762-1783 dupa sistemul vauban, conform planurilor arhitectului austriac Filip Ferdinand Harsch. Cladirea a fost ridicata la cererea imparatesei Maria Tereza. Construita in forma de stea cu sase colturi, cladirea era prevazuta cu trei randuri de cazemate subterane si mai multe randuri de santuri. In incinta complexului se gasea o capela care fusese construita o data cu cetatea. Poarta principala si cladirile din interior au fost construita in stil baroc.

Catedrala Romano-Catolica
a fost construita intre anii 1902-1904 in stil renascentist, dupa planurile arhitectului Emil Tabacovics. Constructia impresioneaza prin monumentalitatea coloanelor si prin stilul boltit in care a fost realizata intrarea principala. O copie a sculpurii celebre "Oieta" a lui Michelangelo, aflata la Catedrala "San Pietro" din Roma, se afla deasupraportii de acces din catedrala.


Biserica Catolica si Casa Parohiala din Aradul-Nou a fost ridicata intre anii 1812-1821 in stil baroc si a fost declarata monument de arhitectutra.
Casa parohiala a fost construita in anul 1725. Initial, casa a adapostit o manastire franciscana si este considerata cea mai veche casa din Arad.

Alte monumente de cult din municipiul Arad sunt: Biserica sarbeasca "Petru si Pavel" (stil baroc timpuriu, 1698-1702), Manastirea Sf.Simion Stalpnicul (braoc - 1762), Catedrala ortodoxa romana "Nasterea Sf.Ioan Botezatorul" (1862-1865), Caredrala Sf.Anton de Padova (ordinul calugarilorminoriti), Biserica Rosie (evanghelic luterana), Sinagoga neologa (din 1834, stil grec toscan).


PrimariaStrandul NeptunTeatrul de Stat


Complexul muzeal Arad
este un obiectiv foarte important, pastrator al unor exponate foarte valoroase.La inceputul anilor 50 s-a trecut la reorganizarea colectiilor si expozitiilor de baza urmand ca in 1954 -1955 sa fie deschise Muzeul Revolutiei de la 1848, sectia de istorie veche si cea de arta, iar in 1956 sectia de etnografie.Activitatea muzeala a inceput sa ia amploare din deceniul sapte: s-a extins aria sapaturilor arheologice efectuate de specialistii muzeului, au fost deschise puncte muzeale la Lipova (1958), Siria (1960), Zabrani (1970), Savarsin si Minis (1988).Intre 1977 si 1979 expozitia permanenta de arheologie si istorie a fost complet refacuta dobandind, in mare, forma pe care o are si astazi. In 1984 a fost redeschisa sectia de arta in actualul ei sediu. In 1992 a fost inclusa in circuitul expozitional si o sectie de stiinte ale naturii, in 1993 fiind redeschis pentru vizitare sectorul de istorie contemporana organizat intr-o noua viziune.Din anul 1967 apare revista Ziridava, publicatie care cuprinde rezultatele muncii de cercetare a specialistilor muzeului. Incepand din 1992 se editeaza si o revista de Studii si comunicari de arta si arhitectura, iar din 1995 revista Armonii Naturale cuprinzand cercetari din domeniul stiintelor naturii.In 1990 a fost infiintata sectia de Arte ale spectacolului (teatru - muzica - cinema) in cadrul careia functioneaza un atelier de arte mediatice (foto - film - video - computer) care editeaza revista de factura interdisciplinara Intermedia..

Mai trebuie vazute: Muzeul memorial Vasile Goldis, Colectia de arta Doina si Barutzu Arghezi, Galeria Clio, Galeria Alfa.

Arcul de TriumfIn pietele si parcurile municipiului Arad se afla o serie de monumernte importante: Crucea Martirilor (din 1936), Monumentul Sfanta Treime (1738-1740), Statuia Sf.Ioan de Nepomuk.
In Parcul Reconcilierii se afla Statuia Libertatii si Arcul de Triumf.

Atractii pentru divertisment:

Strandul Neptun
(al doilea din Europa ca marime, pe o apa curgatoare), Parcul Natural Lunca Muresului, Padurea Ceala cu Lacul Maltaret si insula Mures, Padurea Vladimirescu, Lacul Ghioroc.

Variante de activitati tinand de ecoturism pentru Parcul Natural Lunca Muresului: parcurs in  Parcul Natural Lunca Muresului si Rezervatia naturala Runcu Grosi, excursie in canoe si retur pe bicicletye in Parcul Natural Lunca Muresului, sejur la observatorul din Bezdin pentru pasari si animale, vizitarea zonei Rezervatiei naturale Prundul Mare - pentru ecosisteme palustre, acvatice, forestiere, Balta cu nuferi.

Mai trebuie amintit ca in municipiul Arad, unde exista un teatru, o filarmonica si un teatru de papusi cu traditie, se organizeaza pe intreg parcursul anului numeroase festivaluri:
Festivalul National de Teatru Clasic, Festivalul International Euromarionete, Festivalul International de teratru pentru adolescenti "Teen Play", Festivalul International de Teatru in limba franceza "Amifran", Festivalul minoritatilor, Targul mesterilor populari, Festivalul Primavara Aradeana, Festivalul zilelor Aradului, Festivalul vinului, Festivalul de dans "Ghiocelul de argint", Festivalul fanfarelor si al majoretelor s.a.

Pentru cei care doresc sa cunoasca viata de noapte a orasului, cateva cluburi pot fi loc de destinatie: Nefertiti, Old House Club, Renaissance, Club Hilton, Redclub, Club Hazard, Club Frontiera.

Cazarea este posibila in unitati hoteliere cu confort garantat: Continental (Astoria), Parc,
Central-Best Western,  Harder Inn, Marem, Roberto, Olimp, Roua, President.Acestora li se adauga pensiuni turistice.


Shopping

                                Micalaca

Marile mall-uri prezente azi in Romania nu lipsesc de la Arad. Daca acolo puteti face cumparaturi comune, poate ca produsele mesetesugarilor locali pe care le puteti gasi in mod curent in piete sau cu prilejul Trgului mesterilor populari reprezinta un suvenir mai potrivit.

Recomandari


                    pe malul Muresului

Daca va aflati la Arad nu omiteti faptul ca puteti petrece clipe de liniste de neuitat pe malul Muresului, intr-un ambient natural de exceptie.

                        Palatul Cultural  Piata cAvram Iancu

Alte informatii pe care le gasiti in cadrul sectiunii "Vacante de vis ":

» Judetul Covasna: taram al apelor minerale, raul Olt, Arcul Carpatilor;
» Gorj: de la Pestera Muierilor la Coloana fara sfarsit, Cheile Corcoaia, Sacelu;
» Valcea: Muntele Cozia, Manastirea Arnota, Manastirea Bistrita, Manastirea Cozia;
» Muntii Apuseni: Abrud ,Campeni, Zlatna , Brad, Vascau, Dealul cu melci, Cheile Turzii;
» Bistrita-Nasaud: Transilvania, Casa Argintarului, Bistrita, Turnul Dogarilor;
» Sinaia: telefericul, Castelul Peles, Pelisorul, Manastirea Sinaia, Manastirea Sinaia;
» Brasov, perla montana a turismului romanesc: depresiunilor Brasov si Fagaras;
» Arad: Palatul Administrativ, Palatul Neuman, Palatul de Justitie, Castelul Nopcea;
» Oameni si natura in Tara Oasului: Negrestiul, Muzeul Tarii Oasului, Certeze;
» Republica Moldova: Municipiul Chisinau, Catedrala Nasterea Domnului;
» Baile Herculane: Parcul National Valea Cernei-Domogled, apeducte, bai, statui;
» Timisoara - la portile Banatului: mica Viena, portile Banatului, Catedrala Mitropolitana;
» Cluj-Napoca: Cluj, Somesul Mic, Somesul Mic, Nadas, Paraul tiganilor, Canalul Morilor;
» Buzau: Muntii Buzaului si Vrancei, Masivul Siriu, Lacul Vulturilor, vulcanii noroiosi;
» Judetul Bihor: Statiunea balneoclimaterica Baile Felix, Statiunea Stana de Vale;
» Statiuni de pe litoralul romanesc: Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Mamaia;
» Mehedinti: Ruinele Podului lui Traian, Castrul Drobeta, Baile Romane;
» Sibiu : Muntii Fagaras, Muntii Cindrel si Muntii Lotrului, Ocna Sibiului, Breaza;
» Maramures: locul traditiei nealterate, Sighetul Marmatiei, Borsa, Viseul de Sus;
» Suceava: Judetul Suceava, Bucovina, bateriile, masivul Calimani, Poiana Stampei;
» Iasi: Cetatuia, Galata, Copou, Bucium-Paun, Sorogari, Repedea, Breazu, Calea Lunga;
» Delta Dunarii: hotelul plutitor, Portul turistic Tulcea, cazarea si calatoria prin Delta;
» Salonic: Grecia, Thessaloniki, Muntele Athos, Ano Polis, Galerius Maximianus;

RECOMANDAM


PUBLICITATE




VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      02.Apr.2023

Ziua:92275 ramase
Saptamana:1339 ramase
Luna:48 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Vacanta in Arad, Palatul Administrativ, Palatul Neuman, Palatul de Justitie, Castelul Nopcea, Filarmonica de Stat, Complexul Muzeal Arad, Cetatea Aradului, Catedrala ortodoxa romana Nasterea Sf.Ioan Botezatorul, Rezervatia naturala Runcu Grosi, vacante de vis, vacante de neuitat, topul vacantelor si calatoriilor de neuitat
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT