www.util21.ro - Toate informatiile utile de care ai nevoie!

 Home         Super Stare Show         Restaurante         Hoteluri         Util21TV         SuperMarket         Director firme         Adauga site

RECOMANDAM


PUBLICITATEMENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM


Destinatia: in Romania

               Valcea  - turism ecumenic in cautarea linistii

Localizare

Judetul Valcea, localizat in sudul Romaniei,se invecineaza cu judetele Alba si Sibiu la nord, judetul Arges la est, judetul Olt la sud si sud-est, judetul Dolj la sud-vest, judetul Gorj la vest si judetul Hunedoara la nord-vest.

Resedinta judetului este municipiul Ramnicu Valcea.

Din punct de vedere administrativ, judetul Valcea este impartit in 2 municipii, 9 orase si 78 de comune.

Prin asezarea sa geografica, judetul Valcea beneficiaza de aproape toate formele majore de relief: munti, dealuri subcarpatice, podis si lunci cu aspect de campie, dispuse in trepte de la nord la sud, intregite de defileele ale Oltului si Lotrului, strajuite de muntii Cozia, Capatanii, Fagaras, Lotru si Parang. Aici intre masivele de munti se afla una din cele mai mari depresiuni intramontane din judet, cunoscuta sub numele de tara Lovistei.

Muntele Cozia, dupa unele marturii ar fi "Kogaionon, muntele sfant al dacilor"

Doua treimi din suprafata judetului sunt ocupate de Podisul Getic si Subcarpatii Getici, cu altitudini intre 400–800 m.

Raul Olt strabate judetul pe o distanta de 135 km, primind apele a numerosi afluenti din care cel mai important este Lotrul. Acest bazin hidrografic, care se afla in partea dreapta a Oltului, cuprinde aproape toata suprafata judetului. Aceasta retea hidrografica este intregita de numeroase lacuri: Galcescu, Zanoaga Mare, Iezerul Latoritei (lacuri glaciare), Vidra, Bradet, Cornet, Calimanesti, Daesti, Ramnicu Valcea, Raureni, Govora, Slavitesti, Ionesti, Zavideni, Dragasani (lacuri artificiale pe Lotru si Olt pentru hidrocentrale) si lacurile sarate de la Ocnele Mari.


Ce puteti vedea ?

Pentru ca se apropie marea sarbatoare a Invierii Domnului am gasit de cuviinta sa spunem
cateva cuvinte despre o zona a Romaniei cu totul speciala si despre o forma de turism - turismul ecumenic - care dobandeste deloc intamplator tot mai multi adepti, aflati in cautarea linistii si a luminii spirituale.

In judetul Valcea sunt multe manastiri si schituri:

Manastirea Arnota - ctitoria si necropola lui Matei Basarab, 1634. 
Manastirea Bistrita - ctitoria fratilor Craiovesti, 1492-1494 
Manastirea Cornetu - ctitoria vornicului Mares Bajescu, 1666 
Manastirea Cozia - ctitoria si necropola lui Mircea cel Batran si a monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul 
Manastirea Dintr-un Lemn - construita din lemnul unui stejar urias, in trunchiul caruia s-a gasit in secolul al XVI-lea, o icoana a Maicii Domnului, facatoare de minuni. 
Manastirea Frasinei - ctitorie a Sfantului Calinic de la Cernica, avand viata monahala in stil athonit. 
Manastirea Govora - construita in secolele XIV-XV de Vlad Dracul si de Radu cel Mare. 
Manastirea Hurezi - ctitoria lui Constantin Brancoveanu, 1697 
Manastirea Saracinesti - ctitoria episcopului Stefan al Ramnicului si a comisului Atanasie Saracinescu. 
Manastirea Stanisoara - amplasata la poalele masivului Cozia (vezi M. Turnu) 
Manastirea Surpatele - construita pe Valea Otasaului, in secolul al XVI-lea si refacuta in secolul al XVII-lea de boierii Buzesti. 

      Arnota Bistrita Cornetu

Manastirea Turnu - ctitoria episcopului de Ramnic, Varlaam, Mitropolit al Tarii Romanesti ; aici se gasesc chilii sapate in stanca. 
Schitul Bradu - dateaza din secolul al XVIII-lea (vezi M. Saracinesti ). 
Schitul Dobrusa - situat langa Dragasani, construit in la inceputul secolului al XVI-lea. 
Schitul Iezer - ctitoria lui Mircea Ciobanu si doamna Chiajna, 1559; aici a vietuit Sfantul Cuvios Antonie. 
Schitul Ostrov - amplasat pe o insula de pe raul Olt, ctitoria lui Neagoe Basarab si a sotiei sale, Despina Doamna (vezi M. Cozia). 
Schitul Jgheaburi - construit din lemn in timpul lui Radu Negru - 1310 si refacut in 1640 de Matei Basarab (vezi M. Saracinesti ). 
Schitul Pahomie - situat sub Muntele Buila, ctitorit de monahul Pahomie si haiducul Sava in timpul lui Constantin Brancoveanu, 1684 (vezi S. Iezer) 
Schitul Papusa - a fost zidita in 1712 vecinatatea Manastirii Bistrita (vezi M. Bistrita). 
Schitul Patrunsa - situat la poalele Muntelui Buila, construit in 1740 de episcopul Climent (vezi S. Iezer). 
Schitul Troianu - situat la marginea orasului Rm Valcea, dateaza din secolul al XVIII-lea.

Iata si detalii despre cele mai importante dintre ele:

Manastirea Arnota

Ctitorita de Matei Basarab in 1633-1634, cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, pe temelia unei biserici mai vechi, fiind situata la 37 km de Rm. Valcea, aproape de Manastirea Bistrita. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit manastirea aici deoarece, inainte de a fi domn, gasise scapare in aceste locuri, ascunzandu-se in niste stufarisuri, fiind urmarit de turci.

Usa bisericii, sculptata in lemn de castan, are o inscriptie in limba slavona, in care se spune astfel: Aceste usi le-a facut Constantin Brancoveanu vel-logofat. Ele pastreaza pictura originala dreasa sub evlaviosul domn, cand s-a zugravit si pridvorul, pe care tot el il adaugase, pictura care nu a rezistat pana astazi. Pictura initiala are o mare valoare artistico-documentara, foarte valoros fiind si portretul lui Matei Basarab, realizat in 1644 de zugravul Stroe din Targoviste
Dupa 1999 Arnota a devenit manastire de maici.


                Manastirea Dintr-un Lemn Schitul Turnu Schitul Troianu


Manastirea Bistrita

Pisania: „†Sfanta aceasta si dumnezeiasca manastire pomeneste-se a fi zidita din temelie de Barbu banul Craiovescul carele aici si ingerescul cin al calugaririi mai pe urma au luat… (1683). 
Ctitorie a boierilor Craiovesti Manastirea Bistrita dateaza din jurul anului 1490. Insa prima atestare documentara a manastirii se pastreaza in „Hrisovul de danie datat 16 martie 1494 apartinand lui Vlad Voda Calugarul. Din 1497 marele ban Barbu Craiovescu a adus de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul (780-842). A fost puternic avariata de expeditia condusa de Mihnea cel Rau in 1509. Dupa inlaturarea acestuia, banul Barbu, cu sprijinul lui Neagoe Basarab o reface intre 1515-1519. Pictura a fost atribuita mesterilor zugravi Dumitru, Chirtop si Dobromir de numele carora se leaga si fresca Manastirii Dealu de langa Targoviste si executarea lucrarilor in piatra de la ansamblul Curtea de Arges.


Manastirea Cozia


Situat la 3 km de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata, pe malul drept al Oltului si la cca. 20 km nord de Rm.Valcea, ansamblul manastiresc de la Cozia, cu hramul Sfanta Treime, la inceput a fost cunoscut sub numele de Manastirea Nucet, abia mai tarziu primind numele de Cozia, dupa muntele din vecinatate.

Biserica mare cu hramul Sfanta Treime, armonios proportionata, cu ornamentatie bogata, a fost construita de mesteri din Moravia, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat, din piatra alba tare, intre 1387-1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Batran. Conceputa dupa planul trilobat, ea surprinde prin precizia si perfectiunea realizarii artistice. A fost sfintita la 18 mai 1388. Partea superioara a chenarelor de la ferestre, rozetele de deasupra lor si pictura din pronaos dateaza din timpul lui Mircea cel Batran. Pictura a fost renovata in 1517, in vremea lui Neagoe Basarab, cand s-a facut si fantana care ii poarta numele, dupa cum se vede intr-un fragment de inscriptie; intre anii 1706-1707 i-a fost adaugat pridvorul, s-a refacut pictura din incinta si s-au adaugat cerdacurile, chiliile si s-a reconstruit havuzul cu apa (baptisteriul din fata bisericii). Toate acestea s-au facut de catre paharnicul Serban Cantacuzino. Pictura originara se pastreaza in naos, unde pe peretele de vest sunt pictati Mircea si fiul sau Mihail in costume de cavaleri, iar in stanga se afla portretul lui Serban Cantacuzino.

Manastirea Frasinei

Adresa: com. Muereasca, jud.Valcea
Staret: Arhim. Neonil Stefan
Cazare: are posibilitati de cazare.

Pisania: “†Intru marirea Sf. Treim Unuia Du(mne)zeu si intru cinstea, Adormirii Maicii Domnului s-au zidit din temelie aceasta Sf. Biserica cu clopotnita si cilii imprejur de smeri(tul) Epis(cop) al Rm-Noului Severin. D.D. Calinicu Cernicanu spre a fi locuita de parinti monahi cu viata de obste ; alaturandu-se de dansul si Scitu Slatioarele tot din acest district prin actu Pra Sfintiei Sale din anul 1860 legalizat de Prea Sf. Sa Parin. Mitro : D.D. Nifon Cernicanul sub : No. 2 acelasi anu Mar. 9. spre a se ingriji amandoua de singur staretu Frasineiului. Pentru o mai buna sustinere a lor din venitul propietatii lor ce au nesupuse la un alt stabiliment. Publicu s-au sfintit la 1863 ; Mai 12. 

Situata in comuna Muereasca, la 25 km de Rm. Valcea, Manastirea Frasinei are de fapt doua biserici.

Viata monahala de aici se aseamana cu cea de la Muntele Athos: in manastire nu au voie sa intre femei (numai in biserica de sus, in cea de jos au voie si femeile) si nu se gateste cu carne. In acest sens, Sfantul Calinic a asezat in anul 1867 o piatra de legamant la circa 2 kilometri de manastire, unde este astazi o biserica si dependinte pentru cazarea femeilor. Pe piatra de legamant sunt gravate cu litere chirilice atat binecuvantari, pentru cele care vor pastra acest legamant, cat si blesteme, pentru cele ce vor calca hotararea sfantului. Pentru a dovedi cele spuse iata ce spune textul gravat pe piatra de legamant:
«Acest sfant lacas s-a cladit din telmelie spre a fi chinovie de parinti monahi si fiindca din partea femeiasca putea sa aduca vreun scandal monahilor vietuitori de acolo, de aceea sub grea legatura s-a oprit de la acest loc sa mai treaca inainte, sub nici un chip, parte femeiasca. Iar cele ce vor indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa vie asupra lor, precum : saracia, garbavia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor pazi aceasta hotarare sa aiba blagoslovenia lui Dumnezeusi a smerenie noastre si sa vina asupra lor fericitul bine. 
Calinic, episcopul Ramnicului Noului Severin, 17 ian.1867 »

Legamantul Sfantului Calinic se respecta cu strictete. Chiar in timpul pastoririi sale, cei care l-au calcat au fost pedepsiti aspru. Este cunoscut episodul tinerei pastorite din satul Muereasaca, care din greseala a trecut hotarul si s-a imbolnavit de epilepsie, fiind nevoita sa ceara ajutorul Sfantului Calinic, pentru a fi iertata si in acelasi timp tamaduita.

Este singura manastire din tara care nu a fost secularizata.La Frasinei, la manastirea de sus, sunt monahi care nu au mai coborat in vale de zeci de ani.


Manastirea Turnu

La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se inalta silueta zvelta a manastirii de calugari Turnu, situata la 600 m de statia de cale ferata cu acelasi nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihastrii, chilii sapate in stanca, dintre care unele se mai pastreaza si astazi.

Biserica veche ce se afla imediat la intrare, a fost ridicata in anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Ramnic, Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, stins din viata in anul 1702. Asezamantul a fost o copie a manastirii Cozia-Veche, fiind refacut de Gherasim Timus (1894-1911), insa biserica veche a fost mistuita de flacari in 1932, scapand din calea incendiului doar casa lui Gherasim Timus si chiliile din vale. Intregul ansamblu a fost refacut in anul 1933. Aceasta bisericuta, mai mica are hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. In jurul ei se pastreaza numeroase chilii sapate in piatra, iar in incinta se afla doua pesteri unde pustnicii se izolau de lume.

Biserica noua, numita si Biserica cea mare, a fost ridicata intre anii 1897-1901, de insusi Gherasim Timus, avand hramul Schimbarea la Fata. Aceasta are forma patrata, etajata, cu doua nivele, parter si etaj, la fiecare nivel fiind o biserica in care se tine slujba separat, de alt preot. Are o cupola centrala, cu acces pe scarile exterioare construite recent pe fatada de sud, dinspre lacul din apropiere.


                          Frasinei  Schitul Iezer


Manastirea dintr-un lemn

Este situata la aproximativ 25 km sud de municipiul Rm. Valcea si la 12 km nord de Babeni, pe valea Otasaului, in comuna Francesti. Potrivit unei vechi traditii locale, ar fi luat fiinta in primele decenii ale secolului al XVI-lea, prin edificarea in acest loc a materialului unui singur stejar. Ea a fost ridicata in cinstea Icoanei Maicii Domnului, icoana ce se pastreaza si azi in biserica de piatra a manastirii. In baza acestei traditii asezarea monahala de aici poarta numele Dintr-un Lemn.

Cea mai veche marturie despre manastire a fost consemnata in scris de diaconul Paul de Alep, care l-a insotit pe Patriarhul Macarie al Antiohiei in calatoriile acestuia prin Tarile Romanesti intre anii 1653-1658. el sustine ca un calugar ar fi gasit o icoana a Maicii Domnului in scorbura unui stejar secular. In acel moment el ar fi auzit o voce ce l-ar fi indemnat sa zideasca o manastire din trunchiul acelui copac.

Mitropolitul Ungrovlahiei, Neofit Cretanul, cercetand manastirea la 29 iulie 1745 scria: Un cioban cu numele Radu, in timpul lui Alexandru Voda (1568-1577), a visat Icona Maicii Domnului despre care aminteste Paul de Alep si, taind stejarul in care a fost gasita icoana, a facut din lemnul lui o bisericuta, numita din aceasta pricina Dintr-un Lemn.

Icoana Maicii Domnului de care este legata existenta acestui sfant asezamant monahal, este pastrata cu multa veneratie in biserica mare. Ea are dimensiuni impresionante, fiind inalta de 1,50 m si lata de 1,10 m. In anul 1929, Andrei Grabar de la Universitatea din Strasbourg a vizitat manastirea si, studiind icoana, a identificat-o ca fiind pictata in secolul IV la manastirea Theothokos din Grecia, dupa un model care se spune ca ar fi apartinut Apostolului Luca, cel care a pictat-o pentru prima data pe Fecioara Maria. Conform traditiei, in lume se mai pastreaza trei exemplare asemenea celei de la Dintr-un Lemn.


Manastirea Govora

Asezamantul monahal de la Govora se numara printre cele mai vechi din tara, fiind ridicat partial in secolul al XIV-lea si al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul. Data la care s-a asezat crucea pentru sfintire a acestui frumos asezamant ramane inca tainuita. In 1440 a fost distrusa de boierul Albu cel Mare in perioada domniei lui Vlad Tepes, ca dupa aceea, intre anii 1492-1496, sa fie refacuta de Vlad Calugarul si Radu cel Mare. Intre anii 1640-1645, domnitorul Matei Basarab face manastirii o reparatie totala in vederea instalarii tiparnitei daruite de mitropolitul Petru Movila de la Kiev. In timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, in perioada anilor 1710-1711, manastirea a fost restaurata si extinsa. Trapeza i-a fost adaugata in 1775, iar clopotnita si cladirile de pe latura stanga, cat si pe cele de pe latura nordica, i-au fost ridicate la inceputul secolului al XVIII-lea, cu unele modificari in secolul urmator
Manastirea Govora ramane in istoria neamului ca fiind gazda primei tiparituri in limba romana - Pravila de la Govora - dupa tipariturile din Ardeal ale lui Coresi. Incaperile in care a functionat vechea tipografie mai exista si astazi.

Printre valorile de arta ale manastirii Govora mentionam: un Epitrahil daruit de Radu cel Mare, cu o broderie lucrata in fir de aur-argint si matase (sunt brodati Iisus, Maica Domnului, Sfantul Ioan si alti sfinti); icoana Maicii Domnului Hodrighita; icoana Maicii Domnului Indurerata ...etc.


Cel mai frumos si mai rafinat exemplar de arhitectura romaneasca", Manastirea Horezu inaltata in 1693 de Constantin Brancoveanu, a fost inclusa in 1995 in patrimoniul UNESCO.


Shopping

Este evident ca nu va putem indemna dact sa urmati chemarea inimii.Stim cu certitudine ca veti primi povata cuvenita locului in care va aflati.

Recomandari

Pe poarta sfintelor lacase se cuvine sa patrundeti in tacere.Invatati sa respectati si sa nu tulburati linistea care, acolo, vine de dincolo de noi.

              Govora Saracinesti Schitul Dobrusa

Alte informatii pe care le gasiti in cadrul sectiunii "Vacante de vis ":

» Judetul Covasna: taram al apelor minerale, raul Olt, Arcul Carpatilor;
» Gorj: de la Pestera Muierilor la Coloana fara sfarsit, Cheile Corcoaia, Sacelu;
» Valcea: Muntele Cozia, Manastirea Arnota, Manastirea Bistrita, Manastirea Cozia;
» Muntii Apuseni: Abrud ,Campeni, Zlatna , Brad, Vascau, Dealul cu melci, Cheile Turzii;
» Bistrita-Nasaud: Transilvania, Casa Argintarului, Bistrita, Turnul Dogarilor;
» Sinaia: telefericul, Castelul Peles, Pelisorul, Manastirea Sinaia, Manastirea Sinaia;
» Brasov, perla montana a turismului romanesc: depresiunilor Brasov si Fagaras;
» Arad: Palatul Administrativ, Palatul Neuman, Palatul de Justitie, Castelul Nopcea;
» Oameni si natura in Tara Oasului: Negrestiul, Muzeul Tarii Oasului, Certeze;
» Republica Moldova: Municipiul Chisinau, Catedrala Nasterea Domnului;
» Baile Herculane: Parcul National Valea Cernei-Domogled, apeducte, bai, statui;
» Timisoara - la portile Banatului: mica Viena, portile Banatului, Catedrala Mitropolitana;
» Cluj-Napoca: Cluj, Somesul Mic, Somesul Mic, Nadas, Paraul tiganilor, Canalul Morilor;
» Buzau: Muntii Buzaului si Vrancei, Masivul Siriu, Lacul Vulturilor, vulcanii noroiosi;
» Judetul Bihor: Statiunea balneoclimaterica Baile Felix, Statiunea Stana de Vale;
» Statiuni de pe litoralul romanesc: Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Mamaia;
» Mehedinti: Ruinele Podului lui Traian, Castrul Drobeta, Baile Romane;
» Sibiu : Muntii Fagaras, Muntii Cindrel si Muntii Lotrului, Ocna Sibiului, Breaza;
» Maramures: locul traditiei nealterate, Sighetul Marmatiei, Borsa, Viseul de Sus;
» Suceava: Judetul Suceava, Bucovina, bateriile, masivul Calimani, Poiana Stampei;
» Iasi: Cetatuia, Galata, Copou, Bucium-Paun, Sorogari, Repedea, Breazu, Calea Lunga;
» Delta Dunarii: hotelul plutitor, Portul turistic Tulcea, cazarea si calatoria prin Delta;
» Salonic: Grecia, Thessaloniki, Muntele Athos, Ano Polis, Galerius Maximianus;

RECOMANDAM


PUBLICITATE
VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      26.Sep.2017

Ziua:26998 ramase
Saptamana:3913 ramase
Luna:93 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Valcea, Muntele Cozia, Manastirea Arnota, Manastirea Bistrita, Manastirea Cornetu, Manastirea Cozia, Manastirea Dintr-un Lemn, Manastirea Frasinei, Manastirea Govora, Manastirea Hurezi, Manastirea Saracinesti, Manastirea Stanisoara, Manastirea Surpatele
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT