Enterocolita cronica este o afectiune a intestinului subtire si gros (proces inflamator al mucoasei intestinale). Manifestarile obisnuite ale bolii sunt: dureri abdominale care isi muta sediul intensitatii maxime in diferite zone, balonari, zgomote in abdomen, diaree, intolerante alimentare la lapte, fructe, glucide concentrate, boala evoluand cu timpul spre denutritie si anemie.
Antimonium crudum: remediu indicat la bolnavii cu foame intensa, care simt nevoia de alimente acide (in ciuda faptului ca nu le tolereaza); cefalee postprandiala (dupa mancare); alternanta constipatie - diaree; limba acoperita de un depozit albicios.
Arsenicum album: remediu cu bune indicatii in diareile survenite dupa toxiinfectiile alimentare; bolnavul are dureri "arzatoare".
Calcarea phosphorica: bolnav cu predispozitie la carii; au dorinta de lichide reci, sare si alimente afumate; diareile apar mai ales dupa masa.
China: unul dintre cele mai importante remedii ale enterocolitei; este indicat la bolnavii cu balonari mari si diarei insosite de gaze si urmate de astenie si ameteala; bolnavii care se preteaza la acest remediu au de regula diarei indolore (fara dureri sau cu dureri reduse).
Colibacillinum: remediu indicat la bolnavii care au asociata si o infectie urinara; dupa ce mananca resimt o senzatie de frig.
Mercurius: diarei de culoare verzuie, mai frecventa noaptea; stare de slabiciune marcata dupa un episod diareic.
Natrum muriaticum: remediu cu bune indicatii la bolnavii enterocolitici, slabi, mancaciosi, cu sete intensa si dorinta de sare.
Podophillum: diaree matinala, insotita de senzatie de vid abdominal, precedata de dureri abdominale (mai intense in hipocondrul drept), calmate de pozitia de decubit ventral (culcat cu fata in jos); este un bun remediu al diareilor acute sau survenite pe fondul unei enterocolite cronice.
Sulfur: remediu foarte important al enterocolitei cronice, cu diarei frecvente; se indica mai mult la oamenii slabi, foarte caldurosi, dornici de lichide multe, si care resimt o foame imperioasa in jurul orei 11.
Se folosesc dilutii joase (CH4-CH7), in timpul episoadelor diareice cate 4-6 prize pe zi, tratamentul de fond se face la interval de 7-30 zile dupa frecventa decompensarilor.
Bolnavul se va alimenta dupa un orar regulat, in conditii de liniste; alimentele vor fi bine mestecate; sunt interzise atat mancarurile foarte reci cat si cele foarte fierbinti si consumul de apa in timpul mesei. Se exclud alimentele bogate in celulozice (seminte, tulpini ale plantelor batrane), condimentele picante (ardei iute, piper, mustar, hrean), slanina, untura, viscerele, vanatul, branzeturile fermentate, dulciurile concentrate, prajelile. Alimente indicate: ceai oriental, afine, coarne, gutui, orez, branza, mere, morcovi, carne slaba, fiarta sau la gratar, supa de zarzavaturi (cu sare).
Abuzul de antibiotice duce in final la dismicrobisme intestinale, care deregleaza mai mult bolnavul. Deci, antibioticele nu sunt indicate decat in cazuri cu totul exceptionale (diaree importanta cu febra, alterarea starii generale etc). Diareile legate de ingenstia unui aliment alterat raspund favorabil la Arsenic CH7 cate 5 granule la 4 ore, in prima zi, apoi mai rar in functie de evolutia bolii; este de dorit ca tratamentul homeopatic sa fie intrerupt in timpul curelor balneare.