Litiaza renala este determinata de prezenta unor concretiuni calcare in basinet si caile urinare, ce se produc prin precipitarea si cristalizarea substantelor care se gasesc in mod normal in urina; prezenta calculilor este asimptotica in unele cazuri; cand exista tendinta de migrare apar crize dureroase pornind din regiunea lombara (regiunea salelor) spre radacina coapsei, urinari dese, urine rosii (care arata prezenta sangelui in urina).
Unele plante diuretice sunt recomandate in caz de calculi mici, in bazinet, ureter, vezica. In situatia in care exista un calcul voluminos in bazinet, folosirea plantelor diuretice este periculoasa.
Dintre plantele cele mai indicate fac parte si:
Matasea porumbului: autorii francezi recomanda folosirea unui decoct prelungit: se fierb 30 g matasea porumbului intr-un litru de apa, timp de 2 ore; se bea in cursul diminetii.
Frunze de mesteacan: ceaiul se prepara din 1-2 lingurite frunze de mesteacan, care se fierb 5 minunte in 300 ml apa; daca frunzele de lasa inainte 2-3 ore in apa rece, este suficienta apoi o simpla infuzie. Folosirea preparatului are mai bune indicatii in litiaza urica.
Mugurii de pin: se pot administra sub forma de infuzie, din 20-40 g la un litru de apa, bine indulcita, din care se consuma 2-3 cani pe zi.
Pirul: se administreaza ca decoct, din 1 lingurita de planta maruntita la 300 ml apa; se bea de 2 ori pe zi in cursul diminetii.
Sapunarita: are efecte de prevenire a formarii calculilor uratici; se foloseste infuzia obtinuta dintr-o lingurita de flori sau frunze la 250 ml apa; cu tot atat de bune rezultate se foloseste si radacina, dar ca decoct (1 lingurita radacina faramitata la 250 ml apa); se recomanda 2 cani pe zi.
Berberis: indicat in litiaza renala localizata pe partea stanga; durerile lombare au iradieri spre coapsa; sunt agravate de miscari.
Calcarea carbonica: urine clare la emisie; in sediment depozit; bolnavii care apartin acestui remediu, somatic, sunt picnici (scunzi, obezi), cu dinti scurti, lati, degete scurte; au tendinta de constipatie.
Calcul renal: preparat homeopatic din calcul renal; este un isod; nu are o anume tipologie.
Lycopodium: sediment rosu al urinei (ca pilitura de caramida); se indica mai mult in litiaza renala dreapta; simptomele litiazei alterneaza cu crize migrenoase; inca un simptom caracteristic este frisonul, care poate sa apara dupa urinare.
Phosphorus: este mai indicat la bolnavii slabi si inalti, blonzi, avand hematurie in timpul colicii renale.
Solidago: lateralitate dreapta: durerile lombare au iradiere anterioara spre vezica urinara; urine alcaline, avand fosfati in sediment.
Se folosesc dilutii joase CH4-CH9, cate o priza la 2-3 zile.
Colica renala este o durere vie in regiunea lombara cauzata de o afectiune renala, durere care iradiaza anterior spre coapsa si este insotit de tulburari de mictiune (urinari dese, usturimi la urinare).
belladonna: este mai indicata la cazurile insotite de senzatia de fierbanteala pe uretra in timpul urinarii si la cei care au transpiratii abundente in timpul crizelor.
Berberis: mai indicat in colica renala stanga.
Colocynthis: agitatie psihomotorie mare; bolnavul isi potoleste durerile luand pozitia de flexie anterioara ("se pliaza in doua")
Sarsaparilla: se caracterizeaza prin dureri vii la sfarsitul mictiunii; bolnavul urineaza mai usor in picioare decat asezat; lateralitate dreapta; mictiuni (urinari) rare.
Se folosesc dilutii joase (CH4 - CH7), in administrari la intervale scurte: din sfert in sfert de ora la debutul colicii, apoi mai rar, dupa cum survin durerile.
Louis Pommier recomanda in colica renala urmatorul procedeu: Calcarea carbonica 4CH, Pareira brava 4CH, Berberis 4CH, Belladonna 4CH; cate 10 granule din fiecare se dizolva intr-un pahar cu apa si se administreaza cate o lingurita la jumatate de ora. Lycopodium, Calcarea carbonica, Phosphorus sunt mai indicate in prevenirea formarii de noi calculi.