Migrana este o cefalee (durere de cap) survenita in crize; de obicei hemicranie (pe o jumatate a capului), avand caracter periodic si fiind insotita de tulburari vegetative si senzoriale variate; se manifesta ca o durere intoleranta, pornita din regiunea oculara spre ceafa: este pulsatila, zvacnitoare, insotita de greturi, varsaturi, apatie si, mai rar, lacrimare, rinoree, paloare sau roseata a fetei; dupa criza ramane un timp, o stare de oboseala sau chiar de somnolenta.
Busuiocul: se foloseste sub forma de infuzie preparata din 5 g de planta la o cana cu apa; se consuma dupa masa.
Musetelul: se foloseste sub forma de infuzie din 20-30 g flori la un litru apa (8-10 flori la o cana); se consuma 1-2 cani pe zi.
Ciubotica cucului: se prepara infuzie din flori, 5 g la o cana cu apa fiarta; se beau 1-2 cani pe zi.
Banuteii: se indica in special in migrenele declansate de emotii; se foloseste ca macerat la rece (continutul a "doua maini" de planta proaspata - flori si frunze - intr-un litru de vin alb); se recomanda 1-3 linguri pe zi.
Frunzele de vita rosie: se folosesc zdrobite si aplicate sub forma de cataplasma.
Actaea racemosa: indicat in cefaleea occipitala iradiata pe coloana cervicala, care are agravare inaintea menstruatiei.
Bryonia: unul din cele mai importante remedii ale migrenelor; ii este caracteristica agravarea bolii la cea mai mica miscare (si miscarea globilor oculari)
China: remediu al migrenelor care apar la indivizii cu patologie digestiva (balonari, tulburari de tranzit, gaze, greata), ameteli, vajaituri in urechi.
Iris versicolor: indicat in migrenele periodice, declansate o data cu crizele de dischinezie biliara.
Natrum muriaticum: remediu foarte eficace in cefaleea oamenilor slabi si mancaciosi (cefaleea se agraveaza la foame); criza migrenoasa se declanseaza dimineata in jurul orei 10 si are agravari 3-4 ore; bolnavul are senzatia de batai de ciocan in cap si impresia de zigzag luminos; la femei crizele se amplifica in preajma menstruatiei.
Phosphorus: bolnavi longilini, blonzi, cu ochi albastrii, frigurosi, astenici; migrena se resimte ca o arsura.
Sanguinaria: remediu caracteristic migrenelor insotite de congestia fetei; durerea debuteaza deasupra orbitei drepte si este insotita de batai violente si uneori de epistaxis.
Remediile homeopatice indicate in tratamentul migrenei se folosesc in dilutii medii si inalte (CH15-CH200), la intervale variate (1-7 zile interval).
Migrenele biliare beneficiaza de tratament in statiunile cu profil de boli digestive: Olanesti, Calimanesti, Sangeorz; migrenelor din cadrul nevrozelor si tulburarilor vasculare cerebrale le sunt indicate statiunile: Tusnad, Borsec, Buzias, Vatra Dornei.
Criza, o data declansata, se poate calma numai cu medicatie alopata; pentru prevenirea acestora se folosesc, cu bune rezultate, remediile homeopate; cand migrena are sigur o etiologie biliara, este indicata fitoterapia si remediile homeopate cu efect de drenaj biliar.